Poruka Šmitu: Rusiju ne možete izolovati na Balkanu

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je u intervjuu Srni da se Rusija zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava i da odsustvo saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN na imenovanje Kristijana Šmita njega lišava neophodnog legitimiteta da bude visoki predstavnik u BiH.

Bosna i Hercegovina 03.08.2021 | 16:05
Poruka Šmitu: Rusiju ne možete izolovati na Balkanu

Odgovarajući na pitanje da li imenovanje Šmita predstavlja pokušaj zapadnih partnera u Savjetu za sprovođenje mira da izoluju uticaj Ruske Federacije na Balkanu, Kalabuhov je rekao da se češće događa obrnuto jer je uticaj Rusije jači što više pokušavaju da je izoluju.

- To je lako objasniti. Rusija se zalaže za poštovanje normi međunarodnog prava, a ne za izmišljanje mitskih pravila, oslanjajući se na ona kojim neki žele vladati svijetom - rekao je Kalabuhov.

On je izrazio uvjerenje da upravo odsustvo saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN na imenovanje Šmita njega lišava neophodnog legitimiteta, ma koliko dovitljivo pokušavali tvrditi suprotno.

Na pitanje da li je BiH međunarodni protektorat, Kalabuhov je odgovorio da je, nažalost, stvarno stanje takvo da neke države, skrivajući se iza plašta "međunarodne zajednice", pokušavaju ostvariti svoje sebične interese u BiH.

- U isto vrijeme oni otvoreno manipulišu javnim mnjenjem, namjerno dovode do destabilizacije situacije u zemlji kako bi se igrali na neriješenim međusobnim zabrinutostima i strahovima - rekao je ruski ambasador u BiH.

Kalabuhov je istakao da, usput, suprotno međunarodnom pravu i zdravom razumu, pokušavaju da ožive OHR, koji je izgubio svoju dodatnu vrijednost, pod izgovorom potrebe za ispunjavanjem utopijskih uslova.

- Prema našem mišljenju, to je apsolutno nespojivo s licemjernim izjavama naših međunarodnih partnera o podršci suverenitetu BiH, dok oni čine sve kako bi zemlja bila što duže lišena takvog suvereniteta - dodao je ambasador Rusije u BiH.

U kontekstu destabilizacije, Kalabuhov je istakao nametanje izmjena Krivičnog zakona, kojim se, između ostalog, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

- To je već imalo takav uticaj na državu da čak ni najpronicljiviji analitičari ne vide načine kako se to može riješiti i tvrde da je nastala najuzavrelija kriza u postdejtonskom periodu - naveo je Kalabuhov.

Prema njegovim riječima, činjenica je da, koliko god su bili visoki lični moralni kriteriji kojima se rukovodio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, sama tema je toliko bolna i bukvalno još krvari da se njeno prevladavanje i postizanje istinskog pomirenja ne može povezati s rokom završetka mandata.

- Za to su potrebne decenije, ako ne i vijekovi. U suprotnom, radi se o podsticanju na mržnju, i to ne samo u BiH, već u čitavom regionu, što svi mi posmatramo - naveo je ruski ambasador u BiH.

Kad je riječ o međunarodnom vojnom prisustvu u BiH, Kalabuhov je rekao da je Rusija garant Dejtona, te da svojoj ulozi prisupa izuzetno odgovorno.

- Za razliku od naših partnera, mi nastojimo obezbijediti da međunarodna zajednica, kako to proizlazi iz Mirovnog sporazuma, vodi mudru, dobro promišljenu i uravnoteženu politiku - rekao je Kalabuhov, odgovarajući na tvrdnje pojedinih zapadnih analitičara da će Ruska Federacija u novembru onemogućiti produženje madata EUFOR-a u Savjetu bezbjednosti UN.

Prema njegovim riječima, to se odnosi na sve aspekte situacije u BiH, ističući da Ruska Federacija analizira okolnosti u kontekstu nedavnih događaja.

- Naravno da ćemo se dodatno oglasiti o odlukama koje će Rusija donijeti - rekao je Kalabuhov.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Kalabuhov je ukazao da upravo u razvoju odnosa sa BiH u cjelini i sa Republikom Srpskom posebno vidi svoj glavni zadatak.

- Radimo na načinima da realizujemo mnoge zanimljive projekte vezane za političke kontakte, trgovinsku i ekonomsku saradnju, razvoj kulturnih i humanitarnih veza. Pretpostavljamo da će poboljšanje pandemijske situacije dati novi zamah ovim važnim inicijativama - smatra Kalabuhov.

(Srna)

Komentari / 71

Ostavite komentar
Name

gorčin

03.08.2021 14:33

Možeš li biti prijatelj Srpskog naroda a da istovremeno svim silama podržavaš Dodikov režim?

ODGOVORITE
Name

Redakciju molim za objavu

03.08.2021 15:42

Zašto ste nudili podršku Šmitu na vijeću sigurnosti na godinu dana kad ste već tobože protiv OHR a ...licemjerno od vas.....zašto niste ostali principijelni i tada bez ikakve ponude...licemjerno...podržavate samo dodika i time svjesno i namjerno održavate tenzije a izgleda NAŽALOST da bi vam najviše odgovorao nekako sukob ovdje...ne dao Bog......fuj licemjerni fuj.....

Name

Re

03.08.2021 15:44

Znaži želiš rat ovdje vjekovima. A Rusi kao nemaju interese u BiH

Name

Realno

03.08.2021 16:02

Sve drzave koje su podrzale Schmita su u Bosnu ulozile milione i milione Eura kroz razne projekte u cijeloj BiH ,koliko je opste poznato Rusi su samo ostetili mnoge firme u Republici Srpskoj , eh sada kome vise vjerovati !?

Name

Aco

03.08.2021 16:24

Braćo Rusi, Opljačkali ste nam gotovo sve što se imalo opljačkati i jedini vaši interesi su da ovdje komplikujete situaciju kako bi izvukli neku korist vezano za Krim. To je jedina istina!!!

Name

Pinokio

03.08.2021 16:41

Valentin je prosuo benzin po BiH, kresnuo šibicu i zatvorio vrata za sobom.

Name

VETO

03.08.2021 18:10

Rusija nije uložila na vijeću sigurnosti za visokog predstavnika. Zašto? Zato što vijeće sigurnosti ne bira visokog predstavnika. Jeli jasno?

Name

Direkt

03.08.2021 18:31

Realno, strane firme nisu uložile ni marke svojih sredstava, već su samo preuzele poslovanje i unaprijedile ga, na osnovu sredstava iz poslovanja.

Name

Re

03.08.2021 19:15

Dobro braco Rusi sto vi ne ponudite kakvu ekonomiju prosperitet ne samo destrukciju i iizvlacenje novca iz Srpske. Gurate svoje interese a nas potpaljujete. Ja iskreno negdje nisam vidio da ste nam nesto korisno pokrrnuli. Mislim da je prosperitet i budućnost zapad necu i ne zelim da moja djeca ostanu u raljama vaseg interesa.

Name

Direkt

04.08.2021 09:24

VETO, SBUN ne bira, ali zato daje odobrenje, kao organ koji je iznad OHR-a ili u ovom slučaju, nema odobrenja.

Name

Ama

03.08.2021 14:35

Najbolje je da preko nas i nase bijede i nasih korumpiranih kvazi politicara sa svojim tajkunima dokrajcite ivyj narod!! Brukaa nevidjenaa!! 16 vijek na Brdovitom balkanuu !narod sam bjezi u Evropuu trazi sigurnu drzavu nirmalnu za zivot jos malooo i kolektivnoo iselenje iz ove pustosi!!!!

ODGOVORITE
Name

Сарајлија

03.08.2021 15:10

Путуј ... и не брини за манастир!

Name

NEMANJA I LAZAR

03.08.2021 19:10

ZIVEO PUTIN ZIVJELA RUSIJA

Name

protest

03.08.2021 14:37

gospodine vi da "postujete norme medunarodnog prava" vi bi onda postovali odluke Haskog suda i postovali SVE njegove odluke ! tako da to vase odmah pada u vodu kad jedno pricate drugo radite trece lupate kao vas debeli dodo i ekipa ! znaci vi nemate nikakav legimitet ni kredibilitet !

ODGOVORITE
Name

4d

03.08.2021 15:51

Ne lupaj,ko daje amerima pravo da budu serifi,krse sve medjunarodne norme,sta je Rusija prekrsila u bih,samo trazite da neko nametne unitarnu bih,nece moci

Name

Re:

03.08.2021 15:59

Haski tribunal je (postao) politicki sud. Da nije, danas ne bi bilo nesuglasica u BiH. Razmijes?

Name

re protest

03.08.2021 16:19

14 miliona Rusa civila ubijeno u drugom svjetskom ratu i ti pricas o medjunardnom pravu

Name

protest

03.08.2021 16:38

za ove sto su se malo "uznemirlili" ja samo citiram da Rusija "postuju medunarodno pravo" ako je tako zasto onda odbijaju postovati sudske odluke koje su znavnicne ? a vi ne mijesajte sad sve niko ne kaze da su Amerikanci zlatni ali budi te realni pa u cemu je Rusija bolja od njih? ovdje je samo korist i da svak iskoristi drugog ako mislis da Rusija zeli dobro Balkanu grdno se varas razmisli malo pa ces shvatiti neke stvari

Name

Re protest

03.08.2021 17:00

25 miliona Rusa ubijeno od sunarodnika gos.Smita gdje bi tad neki tribunal ?

Name

Re Re Protest

03.08.2021 17:54

Nažalost, Ruski narod još nikad u svojoj dugoj istoriji nije uspio urediti državu u kojoj su mogli da žive život dostojanstven čovjeka. Ne shvaćam kako neko može da misli da će mu ti isti Rusi u njegovoj zemlji to uspjeti?

Name

Rusi su bas

04.08.2021 12:07

Uredili po mjeri bas svakog covjeka, i materijalno i duhovno. Nema sirotinjskih cetvrti, ne razmisljaju kako da se rijwae svojih roditelja na fasisticli nacin..... Naprotiv svaka im cast kao jedna su prava velika porodica kako Bog ili Alah itd... zapovijedaju a ne fasisticke sotone..

Name

Veteran

03.08.2021 14:57

Da ste iole fer, ne bih se orepucavali sa svjetskim silama preko jedne zemlje kao što je BiH. Sramota za tako jednu veliku silu.

ODGOVORITE
Name

hej

03.08.2021 16:32

hajmo svi u rusiju tamo je med i mleko.

Name

Direkt

04.08.2021 09:45

Veće su plate u Rusiji, nego u BiH.

Name

Joj

03.08.2021 14:58

Poruka Rusima, gonite se u pm

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.08.2021 09:45

Kultura na nivou.

Name

bauhau

03.08.2021 14:59

Ne moze ih niko sprjeciti da pljackaju i ovo malo sto je ostalo.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.08.2021 09:46

Kao da su oni jedini, koji izvlače pare iz ove zemlje.

Name

GRANICARI

03.08.2021 15:00

SSMO MOLIM VAS DA NE BUDE RJESENJE,KAO KAD STE POVUKLI SVOJE VOJNIKE SA KOSOVA,I OSTAVILI SRBE NA KOSOVU NA MILOST I NEMILOST SIPTARIMA.KOLIKO STE DONACIJA ULOZILI U REPUBLIKU SRPSKU ?NEMOJTE SE VI ZA ZAPADNJACIMA PREPUCAVATI OVDE PREKO NAS,JOS SU SVJEZA SJECANJA NA DEVEDESETE,KAD STE NAS ZAVADILI A ONDA OSTAVILI DA SE 5 GIDINA UBIJAMO I TRIJEBIMO.J...O VAS SVE STRATESKI INTERES,NETREBA NAMA VERBALNA PODRSKA DA NAS DRZITE NA LANCU GODINAMA KAO BRACU NA KOSOVU.ZABORAVLJAS AMBASADORE ,KAKO STE SARADJIVALI SA DJUKANOVICEM DOK SE CRNA GORA ODCOJEPILA OD SRBIJE,A KASNIJE STE POSTAKI NAJVECI NEPRIJATELJI.I OPET NSROD NADRLJAO,PA MILO I SADA PREDSJEDNIK A OPOZICIJU OPET DRUGI RAZJEDINJUJU.

ODGOVORITE
Name

Re

03.08.2021 15:49

To je bilo '90-tih, a sada je druga priča, kako mnogi ovde tvrde. Sada je Rusija opet moćna! Jesi li vidio kako su Armenima skoro pomogli?

Name

Odprilike

03.08.2021 15:53

Scenario je slican a onda je ceo svet kriv!

Name

As

03.08.2021 15:59

Jednostavno vuk dlaku mijenja ćud nikad!!

Name

Laf

03.08.2021 15:12

Kako Rus hoce da od RS napravi svoju marionetu i kera na lancu koji ce uznemiravati ovaj dio Evrope, eto samo zato sto moze.

ODGOVORITE
Name

Lele

03.08.2021 15:30

Je li ovo ona ista Rusija koja je rascerecila Ukrajinu? I oni pricaju nesto o nekom postovanju medjunarodnog prava, pih. Srećom, njihovo se ovdje mnogo ne melje. Bosna je pod kapom NATOa.

ODGOVORITE
Name

ЛОЛЕ

03.08.2021 17:00

ИСТО ШТО СУ АМНЕРИКАНЦИ СИЛОМ ОЦЈЕПИЛИ КОСОВО.

Name

Direkt

04.08.2021 09:49

Nije isto. Kosovo je pokrajina i kao takva, nema pravo na nezavisnost, dok Krim je Republika, čiji se narod vratio matičnoj zemlji - Rusiji.

Name

Redakciju molim za objavu

03.08.2021 15:33

Zašto ste nudili podršku Šmitu na vijeću sigurnosti na godinu dana kad ste već tobože protiv OHR a ...licemjerno od vas.....zašto niste ostali principijelni i tada bez ikakve ponude...licemjerno...podržavate samo dodika i time svjesno i namjerno održavate tenzije a izgleda NAŽALOST da bi vam najviše odgovorao nekako sukob ovdje...ne dao Bog......fuj licemjerni fuj.....

ODGOVORITE
Name

Leon

03.08.2021 15:38

Rusi su samo za korist.Sto nas nisu branili kada nas je Nato bombardobo.Prpa.Oni samo laju ,neujedaju.Oni imaju svojije belaja.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 18:46

Niko od Rusa nije očekivao da će bombardovanje trajati 3 mjeseca. Čak nisu očekivali ni da će biti bombardovanja, s obzirom da su Rusi Amerikance "zatvorili" u UN, po pitanju legalnog djelovanja, tako da Rusija je uradila ono što je mogla.

Name

Re

03.08.2021 15:40

Vojni budzet USA oko 20ak puta veci od budzeta Rusije i oni nesto pricaju...cak i globalna politika je tragikomicna.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 18:52

Nije sve u godišnjem budžetu, ima nešto i u vojnom arsenalu, kao i činjenici da Amerika ima puno neprijatelja po svijetu, pošto većina svijeta nije u NATO-u, dok Rusi se naoružavaju samo zbog Amerike, mada doduše i zbog drugih NATO zemalja, ali ponajviše zbog Amerike, pošto ostalo je sve, za Rusiju, sitna boranija. :)))

Name

yoki

03.08.2021 15:42

Rusima balkan sluzi samo za potkusurivanje sa zapadom

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 18:54

Baš kao i Zapadu, s obzirom da i dalje nad Balkanom provejava, jezik ultimatuma, pritisaka, kao i nedavno, u slučaju BiH, jezik intervencije i nametanja.

Name

Nikola

03.08.2021 15:43

Bojim se vase podrske kad vidim siriju razorenu nas narod svaki dan sanja o lijepom zivotu za svoju djecu koja za boljim zivotom u rusiju a ne kod ovih nepgijatelja na zapadu nece ni u ameriku hvala vam na podrzci

ODGOVORITE
Name

Bosanac

03.08.2021 15:47

Neka oni svi zavode reda kod svoje kuce,samo huskaju i gledaju svoje interese.

ODGOVORITE
Name

Oliver

03.08.2021 15:47

Baš vas neko nešto pita kad nas podržavate što niste stavili veto vi nesmije te p od Amerike samo pričate gluposti

ODGOVORITE
Name

De.ka

03.08.2021 15:56

Ovaj ruski ambasador nije u poziciji ambasade vec da vodi politiku i da je u zapadnim zemljama ovako izjavio dobio bih momentalni izgon ,sramotno tako jedne velike i mirroljubive Rusije koi podrzava kriminal, lopovluk,prostakluk u cijelol BiH zivi u svakom gradu samo dobro par familija ono su svi siromahi koji traze samo malo hljeba,bilo bi mu bolj da se bavi poslom za sto je postavljen.

ODGOVORITE
Name

Direkt

04.08.2021 09:58

Rusija ne podržava kriminal u BiH, već "legalno izabranu vlast", dok nažalost, glasači podržavaju lopove, jer glasaju za iste, pa im poslije cijeli svijet kriv. Pouka, ne glasaj za one, koji te kradu.

Name

Stojan

03.08.2021 15:57

Bog te mazo ovde se Muje svadjaju sa Rusijom a sve pod Srpskim imenima!

ODGOVORITE
Name

Liberator

03.08.2021 16:43

E nek' si im rekao Stojane!!!

Name

Varcer

03.08.2021 16:02

Ruski BNP po stanovniku nešto iznad 11.500 dolara, a Amerike 65.000 po stanovniku. Rusija uvijek bila i ostala bijeda! Pokušava nešto uloviti kod zapadnjaka preko leđa BiH građana. Sramota brate, a pogotovo za one koji padaju na njihovu šuplju priču.

ODGOVORITE
Name

OTAN

03.08.2021 16:03

BIH do oktobra ulazi u NATO i time se stavlja tačka na rusko upetljavanje u BIH, ćao generatori zla na Balkanu, ća remetilački faktori, daleko vam kuća.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 21:04

Kao da se tako lako ulazi u NATO.

Name

re

04.08.2021 12:44

Radmanovic predao, Dodik potpisao da ce BIH uci u NATO bez referenduma.

Name

Djoko

03.08.2021 16:23

Zapad ne haje što Srbi i Rusi ne priznaju legitimitet novog Visokog predstavnika, nego su mu dali zadatak da sredi stanje u nesrećnoj BiH, tako što će, pored ostalog, disciplinovati neposlušne lidere i stranke, a sve pod izgovorom da krše Dejtonski sporazuma i ugrožavaju integritet i suverenitet države BiH. Rusi će i u tom slučaju verbalno podržavati Srbe, a Zapad, prije svih Amerika, radiće ono što su i naumili. To se, uostalom pokazalo i u slučaju agresije NATO alijanse na Srbiju 1999. godine.

ODGOVORITE
Name

Kiki

03.08.2021 16:24

Koja rusija kad svi odose za njemacku....

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 21:06

Koji svi, kad ne idu svi u Njemačku.

Name

Rajko VASIĆ

03.08.2021 16:26

Znamo kako ste zaštitili Srbe u Hrvatskoj. Zbog vaše "zaštite" znate kako su Srbi prošli.Sutra, u srijedu 5. avgusta, je dan podsjećanja na rusku zaštitu Srba

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 21:08

Nisu Rusi krivi za to što su Amerikanci obučavali Hrvate da napadnu Srbe u RSK.

Name

Varcer

03.08.2021 16:31

Čini mi se da je i Rusima otkucalo u Bosni, hvala Bogu. Vrijeme da se svi građani BiH okrenu prema zemljama u koje se mogu ugledati i od kojih smo imali, imamo i u budućnosti ćemo imati koristi - demokratski uređenim, razvijenim i bogatim zemljama.

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 21:12

Nije vrijeme, već odavno se okreću, ka Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj itd.

Name

Jes.

03.08.2021 16:31

Davno IZOLOVANA

ODGOVORITE
Name

Direkt

03.08.2021 21:10

I opet bolje funkcioniše, nego mnoge zemlje na svijetu, a koje nemaju nikakvih sankcija. :)))

Name

Ne postoji

04.08.2021 09:30

Nacin da nekome uvedws sankcije a da nisi i sebi. Srpdacinu prave od sebe sa tim sankcijama. Rusija je jedina zemlja na svijetu kojoj to apsolutno nije nikakva prijetnja iz bezbroj razloga. Nacin na koji je ustrojena, njena politika posebno ekonimska politika je vijekovnim iskustvom razvila efikasnu zastitu.....

Name

RUJO!

03.08.2021 18:16

POKAŽI HRABROST,PA SVOJIM PRIMEROM ,RECI JAVNO " JELI BIO,ILI NIJE!"

ODGOVORITE
Name

Vidis

04.08.2021 09:40

Zbog selektivne pravde kao najvece nepravde ti sam izbjegavas jasno i glasno postaviti pitanje.

Name

KMET SIMAN

03.08.2021 19:08

Točno, vazduh se ne može izolovati osim u čelične cilindre pod pritiskom

ODGOVORITE
Name

Bobi

03.08.2021 20:19

I šta sad želi Rusija?Da se ispune njeni zahtjevi i da to bude demokratski.Pa kakva je onda razlika?

ODGOVORITE
Name

Velika razlika

04.08.2021 11:55

To je prava demokratija, uvjerismo se da zapadna nije ni "d" od toga, samo pusta laz.

Name

Direkt

04.08.2021 10:12

Šmit nema podršku Rusije i Kine. Nadam se da dotični je svjestan toga.

ODGOVORITE
Name

Jojo

06.08.2021 15:01

Ko tebe sta pita?

ODGOVORITE