Влада Српске крије информације о продужењу концесије Сердарову

Влада Републике Српске разматрала је данас продужење концесија које фирма „Цомсар Енергy РС“ има за изградњу термоелектране „Угљевик 3“ и за експоатацију угља на два лежишта у општини Угљевик, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 15.07.2021 | 19:52
Влада Српске крије информације о продужењу концесије Сердарову

На дневном реду данашње сједнице био је Приједлог рјешења о допунама Рјешења о додјели концесије за изградњу и коришћење термоелектране „Угљевик 3“ и Приједлог рјешења о давању сагласности на Анекс ИИ Уговора о концесији за исту ту концесију.

Ријеч је о концесији која је у октобру 2013. године додијељена на 30 година фирми „Цомсар Енергy Република Српска“ у власништву руског милијардера Рашида Сердарова.

Иако су пробијени сви рокови за изградњу ове термоелектране, Влада је више пута до сада излазила у сусрет инвеститору и давала олакшице, а у јануару ове године одлучено је да се концесија продужи на период од 44 године када је и започета неопходна процедура за то.

Све то требало је бити данас окончано измјеном рјешења о додјели концесије и новим анексом на уговор о концесији, али по обичају из Владе Српске ништа о томе нису саопштили.

ЦАПИТАЛ је питања о допуни рјешења и анексу упутио у Министарство енергетике и рударства, али до објаве овог текста одговор није стигао.

Поред концесије за изградњу термоелектране, „Цомсар“ има концесију и за експлоатацију угља на лежишту „Угљевик исток 2“ и на лежишту „Делићи и Пељаве-Тобут“. И за продужење тих концесија процедура је започета у јануару ове године, а рјешења и анекси су били на данашњој сједници Владе РС.

Портал ЦАПИТАЛ открио је прошлог мјесеца да су компаније „Цхина Елецтриц“ и „Суннингwелл Интернатионал ЛТД“ потписали уговор о изградњи термоелектране „Угљевик 3“.

У фирми „Цомсар Енергy“ нису могли да откривају пуно детаља.

„Важно је да ће се инвестиција наставити и то ће бити у складу са свим европским директивама и уз поштовање норми“, рекао је тада Синиша Мајсторовић из „Цомсар Енергy“.

Еколошке организације изразиле су забринутост и позвале владе Републике Српске и Кине да се јавно и транспарентно изјасне око планова и епилога тог, како су навели, изузетно штетног пројекта.

Подсјећамо, Влада је прошле године дозволила „Цомсару“ да повећа снагу планиране ТЕ „Угљевик 3“ на 700 МW супротно Стратегији развоја енергетике РС и политикама Енергетске заједнице.

Након што је ЦАПИТАЛ то објавио шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић упутио је отворене пријетње редакцији портала ЦАПИТАЛ због објављивања приче те поручио да ћемо, ако још  једном споменемо „Цомсар“, имати много проблема.

(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Реално

15.07.2021 18:25

Кинези и Руси заједно граде електрану ван прописа зато им смета ОХР ,шта би тек онда радили ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање јавности

15.07.2021 19:45

Неће никакав странац на нашој земљи себи ништа да гради, градићемо само ми. Никакав окупатор. Ни ми не градимо ни по Кини, ни по Русији, ни по Британији, ни по Немачкој, ни у једној земљи па неће нико ни на нашој земљи ни под којим условиме себи ништа да гради.

Name

Милош

15.07.2021 18:27

МАФИЈААААА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реаговање јавности

15.07.2021 18:50

Наравно да влада све крије. План је отимање рудника Угљевик и поклањања страном инвеститору наводном концесионару који треба да добије концесију на експлоатацију рудника као у Станарима. И Станари су отети,, са њих страна корпорација годишње по основу произв ел ен и продате у ЕУ из ове државе извуче милијарду и по рачимато по евр ценама струје. Тако хоће да отму и угљевички рудник иде се на економско уништевање постојеће електране, губитак судског спора са СЛовенцеима и преузимање постојеће одлектране од стране Комар енерџија за ситне паре. А после же нешто још и градити да повећају обим експлоатације руде. А онда ће наш народ овде да плаћа вишеструко скупљу струју. Народе на то се спремите ако не спречите отимање руднике и екон уништ електране Угљевик.

Name

Спијун

15.07.2021 18:50

Какав сердаров он само позајмљује име као члан медјународне групе перача новца, прави власник је Додик и његова екипа али не могу јавно да се представе, имају довољно покраденог новца од народа за ову операцију а свакако ће узети кредит којим ће то да обаве а чији гарант ће бити република српска, запело је око издасности налазишта угља и економске исплативости и како ову операцију прикрити од становништва а паре нису проблем пара има а и кредита, индикативно је да се задњих година термоелектрана немилице пљачка обезвријеђује као разлог за затварање и отварање те нове у приватном власништву зна се кога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

15.07.2021 18:56

Цумур је наша будућност. Који визионари воде ову земљу у свијетлу будућност. За коју годину ће почети парне машине и локомотиве да набављају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Танко

15.07.2021 19:00

Покраденим парама од народа Додик и његова свита преко позајмљеног имена планирају отварање нове термоелектране тако сто ће резерве угља отети од постојеће тј концесију преузети од постојеће гдје се налази економски исплативе залихе угља а постојећу термоелектрану ће затворити прогласавајући је нерентабилном , на сцени је невидјена пљачка поменуте као увод у затварање, нова ће бити приватна и имаће мање радника а већу снагу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјеси ба

15.07.2021 19:05

Поскупљења струје ће бити велика, владајућа клика планира отимачину новчаних средстава по рецепту језде и дафине, пописује приватне сефове, опорезује камате и дивиденде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.07.2021 22:49

Значи да смо га попушили ако отму угаљ.

Name

Рашо

15.07.2021 20:08

Руски тајкуни, кинески комунизам и наша власт у оличењу главног криминалца - хвала не, што се мене тиче. Доносе само нама проблеме, дугове, загађену и уништену околину. Да у праву сте, а ко то мене пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

16.07.2021 00:47

ЈОС ЦЕТЕ СЕ ВИ ПОЦЕСАТИ ПО ГЛАВИ КАД БУДЕ ТРЕБАЛО ВРАЦАТ , АЛ НЕЦЕ ОНДА БИТИ НИ БРАЦЕ ИЗ СРБИЈЕ РУСИЈЕ ИЛИ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ . А НАЈМАЊЕ ДРЗАВЕ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ . ОНДА ПИТАЈТЕ ПРЕЦЕДНИКА ДОДИКА ИЛИ ЦВИЈАНОВИЦКУ ИЛИ ЛУКАЦА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

16.07.2021 01:44

А КАО ОНО , ВРАТИТ ЦЕ ФЕДЕРАЦИЈА ИЛИ ДРЗАВА БИХ . НЕ СЕКИРАЈТЕ СЕ ИМАЈУ ЛИДЕРИ КОЈИ СУ ПОТПИСАЛИ У ВАСЕ ИМЕ .ВАЉА ВАМА ВРАЦАТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

W

16.07.2021 04:29

Именовати Шмита и још два вис. представника са овлаштењима монарха. Овдје би опет било мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микула

16.07.2021 05:24

Олигархија на челу са Додиком планира и увелико реализује отимачину цјелокупних ресурса републике Српске , отимају се рудници угља и термоелектране, отимање алумине, отета је рафинерија са удјелом од 70% домаћих пара , отимају се пољопривредна добра, граде непотребни аутопутеви гдје се уградјује и пере новац . Сваки иоле већи приватник (који је углавном такодје пљачкаш и кабадахија) мора плаћати рекет 30% олигархији на челу са Додиком иначе ће проћи као Бобар слависа круниц, планира се темељна пљачка народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијаааа

16.07.2021 06:29

Мафијааааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демобилисани биједник

16.07.2021 07:57

Ухапсите ЛАКТАСКОГ ЗЛИКОВЦА БУРЛЕТА у све је он умијесан.РУДОЊА не бира средства да додје до јос које десетине милиона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

16.07.2021 15:57

А становници Угљевика као овце ћуте или само блеје, не смију ни да писну, покрадоше их Тереx, Бато, Шицо, Боро, Прокин, Арсен, Жико Крунић, Чедо, Поповић, Дакић, наравно Бурло највише. Блејите, блејите овце једне, сутра вам дјеца неће имати од чега да живе. Зашто не отјерате те лопујдре?

ОДГОВОРИТЕ