Vlada Srpske krije informacije o produženju koncesije Serdarovu

Vlada Republike Srpske razmatrala je danas produženje koncesija koje firma „Comsar Energy RS“ ima za izgradnju termoelektrane „Ugljevik 3“ i za ekspoataciju uglja na dva ležišta u opštini Ugljevik, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 15.07.2021 | 19:52
Vlada Srpske krije informacije o produženju koncesije Serdarovu

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je Prijedlog rješenja o dopunama Rješenja o dodjeli koncesije za izgradnju i korišćenje termoelektrane „Ugljevik 3“ i Prijedlog rješenja o davanju saglasnosti na Aneks II Ugovora o koncesiji za istu tu koncesiju.

Riječ je o koncesiji koja je u oktobru 2013. godine dodijeljena na 30 godina firmi „Comsar Energy Republika Srpska“ u vlasništvu ruskog milijardera Rašida Serdarova.

Iako su probijeni svi rokovi za izgradnju ove termoelektrane, Vlada je više puta do sada izlazila u susret investitoru i davala olakšice, a u januaru ove godine odlučeno je da se koncesija produži na period od 44 godine kada je i započeta neophodna procedura za to.

Sve to trebalo je biti danas okončano izmjenom rješenja o dodjeli koncesije i novim aneksom na ugovor o koncesiji, ali po običaju iz Vlade Srpske ništa o tome nisu saopštili.

CAPITAL je pitanja o dopuni rješenja i aneksu uputio u Ministarstvo energetike i rudarstva, ali do objave ovog teksta odgovor nije stigao.

Pored koncesije za izgradnju termoelektrane, „Comsar“ ima koncesiju i za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik istok 2“ i na ležištu „Delići i Peljave-Tobut“. I za produženje tih koncesija procedura je započeta u januaru ove godine, a rješenja i aneksi su bili na današnjoj sjednici Vlade RS.

Portal CAPITAL otkrio je prošlog mjeseca da su kompanije „China Electric“ i „Sunningwell International LTD“ potpisali ugovor o izgradnji termoelektrane „Ugljevik 3“.

U firmi „Comsar Energy“ nisu mogli da otkrivaju puno detalja.

„Važno je da će se investicija nastaviti i to će biti u skladu sa svim evropskim direktivama i uz poštovanje normi“, rekao je tada Siniša Majstorović iz „Comsar Energy“.

Ekološke organizacije izrazile su zabrinutost i pozvale vlade Republike Srpske i Kine da se javno i transparentno izjasne oko planova i epiloga tog, kako su naveli, izuzetno štetnog projekta.

Podsjećamo, Vlada je prošle godine dozvolila „Comsaru“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Nakon što je CAPITAL to objavio šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović uputio je otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL zbog objavljivanja priče te poručio da ćemo, ako još  jednom spomenemo „Comsar“, imati mnogo problema.

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Realno

15.07.2021 18:25

Kinezi i Rusi zajedno grade elektranu van propisa zato im smeta OHR ,šta bi tek onda radili ?

ODGOVORITE
Name

reagovanje javnosti

15.07.2021 19:45

Neće nikakav stranac na našoj zemlji sebi ništa da gradi, gradićemo samo mi. Nikakav okupator. Ni mi ne gradimo ni po Kini, ni po Rusiji, ni po Britaniji, ni po Nemačkoj, ni u jednoj zemlji pa neće niko ni na našoj zemlji ni pod kojim uslovime sebi ništa da gradi.

Name

Miloš

15.07.2021 18:27

MAFIJAAAAA!!!!

ODGOVORITE
Name

reagovanje javnosti

15.07.2021 18:50

Naravno da vlada sve krije. Plan je otimanje rudnika Ugljevik i poklanjanja stranom investitoru navodnom koncesionaru koji treba da dobije koncesiju na eksploataciju rudnika kao u Stanarima. I Stanari su oteti,, sa njih strana korporacija godišnje po osnovu proizv el en i prodate u EU iz ove države izvuče milijardu i po račimato po evr cenama struje. Tako hoće da otmu i ugljevički rudnik ide se na ekonomsko uništevanje postojeće elektrane, gubitak sudskog spora sa SLovenceima i preuzimanje postojeće odlektrane od strane Komar enerdžija za sitne pare. A posle že nešto još i graditi da povećaju obim eksploatacije rude. A onda će naš narod ovde da plaća višestruko skuplju struju. Narode na to se spremite ako ne sprečite otimanje rudnike i ekon uništ elektrane Ugljevik.

Name

Spijun

15.07.2021 18:50

Kakav serdarov on samo pozajmljuje ime kao član medjunarodne grupe perača novca, pravi vlasnik je Dodik i njegova ekipa ali ne mogu javno da se predstave, imaju dovoljno pokradenog novca od naroda za ovu operaciju a svakako će uzeti kredit kojim će to da obave a čiji garant će biti republika srpska, zapelo je oko izdasnosti nalazišta uglja i ekonomske isplativosti i kako ovu operaciju prikriti od stanovništva a pare nisu problem para ima a i kredita, indikativno je da se zadnjih godina termoelektrana nemilice pljačka obezvrijeđuje kao razlog za zatvaranje i otvaranje te nove u privatnom vlasništvu zna se koga

ODGOVORITE
Name

Azem

15.07.2021 18:56

Cumur je naša budućnost. Koji vizionari vode ovu zemlju u svijetlu budućnost. Za koju godinu će početi parne mašine i lokomotive da nabavljaju.

ODGOVORITE
Name

Tanko

15.07.2021 19:00

Pokradenim parama od naroda Dodik i njegova svita preko pozajmljenog imena planiraju otvaranje nove termoelektrane tako sto će rezerve uglja oteti od postojeće tj koncesiju preuzeti od postojeće gdje se nalazi ekonomski isplative zalihe uglja a postojeću termoelektranu će zatvoriti proglasavajući je nerentabilnom , na sceni je nevidjena pljačka pomenute kao uvod u zatvaranje, nova će biti privatna i imaće manje radnika a veću snagu

ODGOVORITE
Name

Djesi ba

15.07.2021 19:05

Poskupljenja struje će biti velika, vladajuća klika planira otimačinu novčanih sredstava po receptu jezde i dafine, popisuje privatne sefove, oporezuje kamate i dividende

ODGOVORITE
Name

Re

15.07.2021 22:49

Znači da smo ga popušili ako otmu ugalj.

Name

Rašo

15.07.2021 20:08

Ruski tajkuni, kineski komunizam i naša vlast u oličenju glavnog kriminalca - hvala ne, što se mene tiče. Donose samo nama probleme, dugove, zagađenu i uništenu okolinu. Da u pravu ste, a ko to mene pita.

ODGOVORITE
Name

MILE

16.07.2021 00:47

JOS CETE SE VI POCESATI PO GLAVI KAD BUDE TREBALO VRACAT , AL NECE ONDA BITI NI BRACE IZ SRBIJE RUSIJE ILI FEDERACIJE BIH . A NAJMANJE DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE . ONDA PITAJTE PRECEDNIKA DODIKA ILI CVIJANOVICKU ILI LUKACA .

ODGOVORITE
Name

MILE

16.07.2021 01:44

A KAO ONO , VRATIT CE FEDERACIJA ILI DRZAVA BIH . NE SEKIRAJTE SE IMAJU LIDERI KOJI SU POTPISALI U VASE IME .VALJA VAMA VRACATI .

ODGOVORITE
Name

W

16.07.2021 04:29

Imenovati Šmita i još dva vis. predstavnika sa ovlaštenjima monarha. Ovdje bi opet bilo malo.

ODGOVORITE
Name

Mikula

16.07.2021 05:24

Oligarhija na čelu sa Dodikom planira i uveliko realizuje otimačinu cjelokupnih resursa republike Srpske , otimaju se rudnici uglja i termoelektrane, otimanje alumine, oteta je rafinerija sa udjelom od 70% domaćih para , otimaju se poljoprivredna dobra, grade nepotrebni autoputevi gdje se ugradjuje i pere novac . Svaki iole veći privatnik (koji je uglavnom takodje pljačkaš i kabadahija) mora plaćati reket 30% oligarhiji na čelu sa Dodikom inače će proći kao Bobar slavisa krunic, planira se temeljna pljačka naroda

ODGOVORITE
Name

Mafijaaaa

16.07.2021 06:29

Mafijaaaaa

ODGOVORITE
Name

Demobilisani bijednik

16.07.2021 07:57

Uhapsite LAKTASKOG ZLIKOVCA BURLETA u sve je on umijesan.RUDONJA ne bira sredstva da dodje do jos koje desetine miliona.

ODGOVORITE
Name

Vuk

16.07.2021 15:57

A stanovnici Ugljevika kao ovce ćute ili samo bleje, ne smiju ni da pisnu, pokradoše ih Terex, Bato, Šico, Boro, Prokin, Arsen, Žiko Krunić, Čedo, Popović, Dakić, naravno Burlo najviše. Blejite, blejite ovce jedne, sutra vam djeca neće imati od čega da žive. Zašto ne otjerate te lopujdre?

ODGOVORITE