Додиков кум срушио тендер јер је „за неког другог“

Предузеће „Хидроелектране на Врбасу“ из Мркоњић Града затражило је, приликом набавке геодетског осматрања хидроелектране Бочац и мале хидроелектране Бочац 2 да је понуђач већ имао искуства у осматрању најмање пет високих брана, због чега им је Канцеларија за жалбе БиХ поништила тендерску документацију.

Република Српска 15.07.2021 | 19:30
Додиков кум срушио тендер јер је „за неког другог“

„Институт за грађевинарство ИГ“ Бањалука, који је незванично у власништву Слободана Станковића, жалио се на набавку тврдећи да је захтијев Хидроелектрана да понуђач докаже искуство на пословима геодетског осматрања најмање пет брана које по категорији припадају високим бранама супротан Закону о јавни набавкама, те да није сразмјеран предмету набавке.

Истичу, да је поменути Закон прописао да је уговорни орган дужан да утврди минимум квалификационих услова који не смију имати ограничавајући ефекат на конкуренцију.

„У прилог жалбеним наводима иде и то што је уговорни орган у 2020. години спроводио идентичан поступак за 2020. годину, те је као услов техничке и професионалне способности захтијевао искуство на најмање двије бране, док је сада поставио знатно строжије услове“, наводе у Институту за грађевинарство.

И у Канцеларији за жалбе БиХ сматрају да је набавка супротна Закону, те да није сразмјерна предмету набавке.

„Уговорни орган захтијева да понуђач докаже искуство на пословима геодетског осматрнаја најмање пет брана, што није у складу с набавком која подразумијева послове геодетског осматрања брана ХЕ Бочац и МХЕ Бочац 2, дакле двије бране.Сходно томе поставља се питање због чега се од понуђача захтијева доказивање искуства на чак пет брана“, додали су у Канцеларији.

С друге стране у „Хидроелектранама на Врбасу“ сматрају да је жалбени навод неоснован.

„Узимајући у обзир да је предмет набавке геодетско осматрање двије бране, постављени захтјев од најмање пет реализованих брана у последње три године у овом случају значи да су то два до три уговора која су иста или слична као што је предмет набавке у последње три године што ни у ком случају није превелик захтјев како жалилац наводи“, истичу у том предузећу.

Подсјетимо, у Хидроелектранама су поред поменутог доказа техничке и професионалне способности тражили да на пословима осматрања буду ангажован дипломирани инжењер геодезије који посједује лиценцу првог реда издату од Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове Републике Српске и који има минимално десет година професионалног искуства на истим или сличним пословима.

Такође је неопходно да понуђач посједује или има на располагању инструменте који по својој тачности могу осигурати откривање милиметарских помјерања.

Док су други намјештали…

Подсјећања ради, „Интеграл Инжењеринг“ у власништву Слободана Станковића добијао је разне послове од „Хидроелектрана на Врбасу“ за вријеме бившег директора Недељка  Кесића, а један од најважнијих је и сама изградња Хидроелектране „Бочац 2“ за коју је је Интеграл добио 19,3 милиона марака. На крају је та хидроелектрана коштала 42 милиона марака.

Недуго након овог добили су и  уговор за ињектирање насипа вриједан скоро 700.000 марака, да би послије тога били задужени и за радове на заштити косине у МХЕ „Бочац 2“ које су наплатили готово 400.000 КМ.

Интеграл је од „ХЕ Врбаса“ добио и уговор за замјену газишта и ограде на степеништу од монтажног платоа до турбинске етаже вриједан 78.701 КМ.

(Цапитал)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Бањалучанин

15.07.2021 17:34

А кад се неко други жали на нефер услове онда је то за похвалу. Ма дајте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овца

15.07.2021 17:54

Најбоље да буде без икаквог искуства, да му је ово прва брана, још када би пала и потопила ове опозиционе Бањалучане да буде по вољи секте и њихових тајкунчића. Ово само овдје има, да се послови омогуће незналицама, стартапима и сличним муфљузима и мафијашма који би да ништа не ураде, а узму десетине милиона и још да им се спјевају хвалоспјеви. Е моје овце и ја са вама ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

15.07.2021 19:02

Има оваца и превише и ја сам.

Name

Кум и кумици

16.07.2021 06:09

Логицно да тразе струцног цовјека са искуством, а то сто је Закон донесен по мјери Слободана Станковица, како би му се намјестио посао, је друга прица. Овдје се закони, генерално, доносе по мјери подобних. Иза оних који су до сада врсили услуге геодетског осматрања хидроелектране Боцац сигурно стоји струка и виседеценијско искуство, а иза Станковица стоји кум Баја. Бас да видимо која опција је јаца, струка или кумство.

Name

лоцо пајдоман

15.07.2021 18:07

цуди ме

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

15.07.2021 21:05

ХЕ Бочац ниста неразумно није тразио.То је нормално да такав посао треба повјерити квалитетном извођачу и тачка.

Name

Последња зеља

15.07.2021 19:58

Куд сад кад фирма вако добро ради сви задовољни управа никад јача незна се које способнији.Праве нову централу у Медној од два милијона марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кими

15.07.2021 20:51

Чуј набавка услуге "посматрање", ма све вас треба на Туњице и на посматрање на по 10 година...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

15.07.2021 21:02

Ми као да зивимо у најбогатијој земљи на свијету све у МИЛИОНИМА а минималац 520км пензија 300км а јесмо најебали а додик дјеца сестрици кумови и остали доци це нам главе ако не будемо паметни идуце год и све им узмемо и у затвор посаљемо нема бјезања морају одговарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брут

15.07.2021 21:49

Дајте том крепалом Станковицу све да ради, немојте без њега ниста. Кад видим какву је куцу сељак направио у граду повратио бих најрадије. Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја с тем немам ништа

16.07.2021 06:08

Дајте Додику нека све покупује,и овако је све његово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да до

16.07.2021 07:01

Тендер се увјек на мјеста једном човјеку који је радио у електрани узео отпремнину и отишао у Нови Сад регистровао фирму и сада узима паре од електране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Да до

16.07.2021 12:35

Пријатељу, цовјек не узима, како ти казес, паре од хидроелектране, него их заради постено и струцно обављеним послом. Ради се о цивјеку који посједује неопходно образовање, магистар геодезије, иза себе има огромно радно искуство. Не знам у цему је проблем? Мозда би требали ангазовати тебе тако неписменог.

Name

Ре Да до

11.08.2021 12:45

Баш си јадан. Треба тебе послати да радиш код Станковића да видиш шта је заслужена плата.