Dodikov kum srušio tender jer je „za nekog drugog“

Preduzeće „Hidroelektrane na Vrbasu“ iz Mrkonjić Grada zatražilo je, prilikom nabavke geodetskog osmatranja hidroelektrane Bočac i male hidroelektrane Bočac 2 da je ponuđač već imao iskustva u osmatranju najmanje pet visokih brana, zbog čega im je Kancelarija za žalbe BiH poništila tendersku dokumentaciju.

Republika Srpska 15.07.2021 | 19:30
Dodikov kum srušio tender jer je „za nekog drugog“

„Institut za građevinarstvo IG“ Banjaluka, koji je nezvanično u vlasništvu Slobodana Stankovića, žalio se na nabavku tvrdeći da je zahtijev Hidroelektrana da ponuđač dokaže iskustvo na poslovima geodetskog osmatranja najmanje pet brana koje po kategoriji pripadaju visokim branama suprotan Zakonu o javni nabavkama, te da nije srazmjeran predmetu nabavke.

Ističu, da je pomenuti Zakon propisao da je ugovorni organ dužan da utvrdi minimum kvalifikacionih uslova koji ne smiju imati ograničavajući efekat na konkurenciju.

„U prilog žalbenim navodima ide i to što je ugovorni organ u 2020. godini sprovodio identičan postupak za 2020. godinu, te je kao uslov tehničke i profesionalne sposobnosti zahtijevao iskustvo na najmanje dvije brane, dok je sada postavio znatno strožije uslove“, navode u Institutu za građevinarstvo.

I u Kancelariji za žalbe BiH smatraju da je nabavka suprotna Zakonu, te da nije srazmjerna predmetu nabavke.

„Ugovorni organ zahtijeva da ponuđač dokaže iskustvo na poslovima geodetskog osmatrnaja najmanje pet brana, što nije u skladu s nabavkom koja podrazumijeva poslove geodetskog osmatranja brana HE Bočac i MHE Bočac 2, dakle dvije brane.Shodno tome postavlja se pitanje zbog čega se od ponuđača zahtijeva dokazivanje iskustva na čak pet brana“, dodali su u Kancelariji.

S druge strane u „Hidroelektranama na Vrbasu“ smatraju da je žalbeni navod neosnovan.

„Uzimajući u obzir da je predmet nabavke geodetsko osmatranje dvije brane, postavljeni zahtjev od najmanje pet realizovanih brana u poslednje tri godine u ovom slučaju znači da su to dva do tri ugovora koja su ista ili slična kao što je predmet nabavke u poslednje tri godine što ni u kom slučaju nije prevelik zahtjev kako žalilac navodi“, ističu u tom preduzeću.

Podsjetimo, u Hidroelektranama su pored pomenutog dokaza tehničke i profesionalne sposobnosti tražili da na poslovima osmatranja budu angažovan diplomirani inženjer geodezije koji posjeduje licencu prvog reda izdatu od Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske i koji ima minimalno deset godina profesionalnog iskustva na istim ili sličnim poslovima.

Takođe je neophodno da ponuđač posjeduje ili ima na raspolaganju instrumente koji po svojoj tačnosti mogu osigurati otkrivanje milimetarskih pomjeranja.

Dok su drugi namještali…

Podsjećanja radi, „Integral Inženjering“ u vlasništvu Slobodana Stankovića dobijao je razne poslove od „Hidroelektrana na Vrbasu“ za vrijeme bivšeg direktora Nedeljka  Kesića, a jedan od najvažnijih je i sama izgradnja Hidroelektrane „Bočac 2“ za koju je je Integral dobio 19,3 miliona maraka. Na kraju je ta hidroelektrana koštala 42 miliona maraka.

Nedugo nakon ovog dobili su i  ugovor za injektiranje nasipa vrijedan skoro 700.000 maraka, da bi poslije toga bili zaduženi i za radove na zaštiti kosine u MHE „Bočac 2“ koje su naplatili gotovo 400.000 KM.

Integral je od „HE Vrbasa“ dobio i ugovor za zamjenu gazišta i ograde na stepeništu od montažnog platoa do turbinske etaže vrijedan 78.701 KM.

(Capital)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Бањалучанин

15.07.2021 17:34

А кад се неко други жали на нефер услове онда је то за похвалу. Ма дајте

ODGOVORITE
Name

Ovca

15.07.2021 17:54

Najbolje da bude bez ikakvog iskustva, da mu je ovo prva brana, još kada bi pala i potopila ove opozicione Banjalučane da bude po volji sekte i njihovih tajkunčića. Ovo samo ovdje ima, da se poslovi omoguće neznalicama, startapima i sličnim mufljuzima i mafijašma koji bi da ništa ne urade, a uzmu desetine miliona i još da im se spjevaju hvalospjevi. E moje ovce i ja sa vama ...

ODGOVORITE
Name

Luka

15.07.2021 19:02

Ima ovaca i previše i ja sam.

Name

Kum i kumici

16.07.2021 06:09

Logicno da traze strucnog covjeka sa iskustvom, a to sto je Zakon donesen po mjeri Slobodana Stankovica, kako bi mu se namjestio posao, je druga prica. Ovdje se zakoni, generalno, donose po mjeri podobnih. Iza onih koji su do sada vrsili usluge geodetskog osmatranja hidroelektrane Bocac sigurno stoji struka i visedecenijsko iskustvo, a iza Stankovica stoji kum Baja. Bas da vidimo koja opcija je jaca, struka ili kumstvo.

Name

loco pajdoman

15.07.2021 18:07

cudi me

ODGOVORITE
Name

Ljudi

15.07.2021 21:05

HE Bočac nista nerazumno nije trazio.To je normalno da takav posao treba povjeriti kvalitetnom izvođaču i tačka.

Name

Poslednja zelja

15.07.2021 19:58

Kud sad kad firma vako dobro radi svi zadovoljni uprava nikad jača nezna se koje sposobniji.Prave novu centralu u Mednoj od dva milijona maraka

ODGOVORITE
Name

Kimi

15.07.2021 20:51

Čuj nabavka usluge "posmatranje", ma sve vas treba na Tunjice i na posmatranje na po 10 godina...

ODGOVORITE
Name

Bl

15.07.2021 21:02

Mi kao da zivimo u najbogatijoj zemlji na svijetu sve u MILIONIMA a minimalac 520km penzija 300km a jesmo najebali a dodik djeca sestrici kumovi i ostali doci ce nam glave ako ne budemo pametni iduce god i sve im uzmemo i u zatvor posaljemo nema bjezanja moraju odgovarati

ODGOVORITE
Name

Brut

15.07.2021 21:49

Dajte tom krepalom Stankovicu sve da radi, nemojte bez njega nista. Kad vidim kakvu je kucu seljak napravio u gradu povratio bih najradije. Fuj.

ODGOVORITE
Name

Ја с тем немам ништа

16.07.2021 06:08

Дајте Додику нека све покупује,и овако је све његово.

ODGOVORITE
Name

Da do

16.07.2021 07:01

Tender se uvjek na mjesta jednom čovjeku koji je radio u elektrani uzeo otpremninu i otišao u Novi Sad registrovao firmu i sada uzima pare od elektrane

ODGOVORITE
Name

Re Da do

16.07.2021 12:35

Prijatelju, covjek ne uzima, kako ti kazes, pare od hidroelektrane, nego ih zaradi posteno i strucno obavljenim poslom. Radi se o civjeku koji posjeduje neophodno obrazovanje, magistar geodezije, iza sebe ima ogromno radno iskustvo. Ne znam u cemu je problem? Mozda bi trebali angazovati tebe tako nepismenog.

Name

Re Da do

11.08.2021 12:45

Baš si jadan. Treba tebe poslati da radiš kod Stankovića da vidiš šta je zaslužena plata.