Као зреле крушке падају владине одлуке на суду

Уставни суд Републике Српске утврдио је неуставност Уредбе са законском снагом о Фонду солидарности за обнову Републике Српске, којом је прописано да услове, начин, кориснике, поступак, облик и обим кориштења средстава за санацију штете прописује Влада својим актима, на приједлог Управног одбора Фонда солидарности.

Република Српска 14.07.2021 | 13:15
Као зреле крушке падају владине одлуке на суду

"Овлаштење дато Влади да регулише наведене односе по својој суштини излази изван оквира уставне надлежности извршне власти и представља овлашћење за њихово самостално уређивање", саопштено је из Уставног суда Републике Српске.

Оваквим нормирањем, по оцјени Уставног суда, доносилац оспорене уредбе са законском снагом повриједио је уставно начело подјеле власти, тиме што је овакво овлаштење пренио на Владу Републике Српске, која за то није надлежна.

Уставни суд Републике Српске утврдио је и да Посебни колективни уговор о измјенама и допуни Посебног колективног уговора за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске није у сагласности са Уставом Српске и Законом о раду.

"Сукус (срж) разлога за овакву одлуку своди се на чињеницу да су уговорне стране оспорени нормативни акт закључиле мимо начина и поступка који је одређен Посебним колективним уговором за запослене у области локалне самоуправе Републике Српске, односно релевантном одредбом Закона о раду, ради чега исти акт није у сагласности са уставним начелом законитости", наведено је у саопштењу.

У питању је Посебни колективни уговор који је Влада Републике Српске потписала са Савезом синдиката Републике Српске, који води Ранка Мишић.

Уставни суд Републике Српске утврдио је и да Одлука о накнади трошкова превоза код доласка на посао и повратка са посла за запослене у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" Бањалука, као и Одлука о допуни ове одлуке, нису у сагласности са Уставом Републике Српске и Законом о платама запослених лица у јавним установама у области здравства.

Према оцјени Уставног суда, директор наведене здравствене установе, као доносилац оспорених аката, изашао је изван оквира својих законских овлаштења јер релевантне законске одредбе не дају могућност директору јавне здравствене установе да уређује питање предметне накнаде.

Уставни суд је, осим наведених одлука, донио одлуке и у предметима број У-26/20, У-33/20, У-64/20, У-69/20, У-72/19, У-73/20 и У-79/20, којим нису прихваћене иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности појединих уредби са законском снагом и закључака Републичког штаба за ванредне ситуације, те одредбе Закона о комуналној полицији, као ни иницијативе за покретање поступка за оцјењивање уставности и законитости појединих подзаконских нормативних аката.

(БН/Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Каква

14.07.2021 11:45

влада свето ради сеоска лола из Бакинаца а ови дупо лисци спроводе у дјело па тако нема ни топлог оброка као ни превоза у згради владе СРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

14.07.2021 12:36

Зато је састав министара такав да је мало ко од њих претходно икад радио било шта што има везе са ресором који виде. Због те ситнице су министарства пуна савјетника за трице и кучине и због свега тога сад смо ту гдје јесмо.

Name

Борац

14.07.2021 12:43

Ко су саветници ови сектаса,добро нисмо сви одселили.

Name

Добој

14.07.2021 18:31

Захтјевамо од Усравног суда да узме у рад представке које се односе на закљуцке са законском снагом. Дај да видимо како се само тај дебилни термин мозе правно објаснити, а камоли донијети одлука да су у складу са Уставом. ЗАХТЈЕВАМО да Уставни суд ради свој посао!

Name

посматрач

14.07.2021 12:11

Све честитке и подршка судијама Уставног суда РС. Доста дуго је постојала сумња у њихов рад и донешена акта јер су , како се чинило, углавном била политичке природе. Јавна тајна у РС је била да је то политички суд. Ево напокон није тако. Још једном честитке, жеља да успјешан и законит рад како Уставног суда тако и других судских институција у Републици Српској. Ипак се види свјетло на крају тунела.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

14.07.2021 13:01

Перу се и они, примакле се промјене, а доста тога има!!!!!!!!!?????????

Name

Драле

14.07.2021 13:14

Судије уставног суда РС врло добро знају да се на њихове одлуке мозе залити уставном суду БХ Бас зато судије уставног суда рС који је тзв 'ентитетски суд' морају врло врло пазљивио разматрти сваку нодлуку

Name

СелманКРИМИ

14.07.2021 13:30

Ради се "поштено" - како Баја каже?

Name

сомеоне

14.07.2021 12:33

ко плаћа те судске процесе, ако народ онда би требало премијеру и министрима то све одузети од плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

14.07.2021 12:55

Овакве одлуке суда враћају вјеру у независно судство, на које не могу утицати политичари у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еко топлана

14.07.2021 13:16

Дзаба вам одлуке Уставног суда кад их судије основног и окрузног суда у Бања Луци не примјењују. Они су изнад Устава и закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стари

14.07.2021 13:48

Нема поткованог висе,други вјетрови пушу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

14.07.2021 18:01

Па зашто то нисте одмах рекли кад су донијели такву одлуку? Зашто сад говорите? Било пс прошло! Хоће ли одговарати ти који су донијели такве одлуке мимо устава??? Гдје су тужбе против њих??? То се ви сад мало петете од одговорности, али све се своди нс ону стару: Појео вук магарца!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

14.07.2021 21:04

Какав Суд такве и одлуке, каква Влада такав и криминал

ОДГОВОРИТЕ