Kao zrele kruške padaju vladine odluke na sudu

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je neustavnost Uredbe sa zakonskom snagom o Fondu solidarnosti za obnovu Republike Srpske, kojom je propisano da uslove, način, korisnike, postupak, oblik i obim korištenja sredstava za sanaciju štete propisuje Vlada svojim aktima, na prijedlog Upravnog odbora Fonda solidarnosti.

Republika Srpska 14.07.2021 | 13:15
Kao zrele kruške padaju vladine odluke na sudu

"Ovlaštenje dato Vladi da reguliše navedene odnose po svojoj suštini izlazi izvan okvira ustavne nadležnosti izvršne vlasti i predstavlja ovlašćenje za njihovo samostalno uređivanje", saopšteno je iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Ovakvim normiranjem, po ocjeni Ustavnog suda, donosilac osporene uredbe sa zakonskom snagom povrijedio je ustavno načelo podjele vlasti, time što je ovakvo ovlaštenje prenio na Vladu Republike Srpske, koja za to nije nadležna.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je i da Posebni kolektivni ugovor o izmjenama i dopuni Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske nije u saglasnosti sa Ustavom Srpske i Zakonom o radu.

"Sukus (srž) razloga za ovakvu odluku svodi se na činjenicu da su ugovorne strane osporeni normativni akt zaključile mimo načina i postupka koji je određen Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti lokalne samouprave Republike Srpske, odnosno relevantnom odredbom Zakona o radu, radi čega isti akt nije u saglasnosti sa ustavnim načelom zakonitosti", navedeno je u saopštenju.

U pitanju je Posebni kolektivni ugovor koji je Vlada Republike Srpske potpisala sa Savezom sindikata Republike Srpske, koji vodi Ranka Mišić.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je i da Odluka o naknadi troškova prevoza kod dolaska na posao i povratka sa posla za zaposlene u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Banjaluka, kao i Odluka o dopuni ove odluke, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva.

Prema ocjeni Ustavnog suda, direktor navedene zdravstvene ustanove, kao donosilac osporenih akata, izašao je izvan okvira svojih zakonskih ovlaštenja jer relevantne zakonske odredbe ne daju mogućnost direktoru javne zdravstvene ustanove da uređuje pitanje predmetne naknade.

Ustavni sud je, osim navedenih odluka, donio odluke i u predmetima broj U-26/20, U-33/20, U-64/20, U-69/20, U-72/19, U-73/20 i U-79/20, kojim nisu prihvaćene inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti pojedinih uredbi sa zakonskom snagom i zaključaka Republičkog štaba za vanredne situacije, te odredbe Zakona o komunalnoj policiji, kao ni inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti i zakonitosti pojedinih podzakonskih normativnih akata.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Kakva

14.07.2021 11:45

vlada sveto radi seoska lola iz Bakinaca a ovi dupo lisci sprovode u djelo pa tako nema ni toplog obroka kao ni prevoza u zgradi vlade SRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

11903

14.07.2021 12:36

Zato je sastav ministara takav da je malo ko od njih prethodno ikad radio bilo šta što ima veze sa resorom koji vide. Zbog te sitnice su ministarstva puna savjetnika za trice i kučine i zbog svega toga sad smo tu gdje jesmo.

Name

Borac

14.07.2021 12:43

Ko su savetnici ovi sektasa,dobro nismo svi odselili.

Name

Doboj

14.07.2021 18:31

Zahtjevamo od Usravnog suda da uzme u rad predstavke koje se odnose na zakljucke sa zakonskom snagom. Daj da vidimo kako se samo taj debilni termin moze pravno objasniti, a kamoli donijeti odluka da su u skladu sa Ustavom. ZAHTJEVAMO da Ustavni sud radi svoj posao!

Name

posmatrač

14.07.2021 12:11

Sve čestitke i podrška sudijama Ustavnog suda RS. Dosta dugo je postojala sumnja u njihov rad i donešena akta jer su , kako se činilo, uglavnom bila političke prirode. Javna tajna u RS je bila da je to politički sud. Evo napokon nije tako. Još jednom čestitke, želja da uspješan i zakonit rad kako Ustavnog suda tako i drugih sudskih institucija u Republici Srpskoj. Ipak se vidi svjetlo na kraju tunela.

ODGOVORITE
Name

c

14.07.2021 13:01

Peru se i oni, primakle se promjene, a dosta toga ima!!!!!!!!!?????????

Name

Drale

14.07.2021 13:14

Sudije ustavnog suda RS vrlo dobro znaju da se na njihove odluke moze zaliti ustavnom sudu BH Bas zato sudije ustavnog suda rS koji je tzv 'entitetski sud' moraju vrlo vrlo pazljivio razmatrti svaku nodluku

Name

SelmanKRIMI

14.07.2021 13:30

Radi se "pošteno" - kako Baja kaže?

Name

someone

14.07.2021 12:33

ko plaća te sudske procese, ako narod onda bi trebalo premijeru i ministrima to sve oduzeti od plata

ODGOVORITE
Name

Bravo

14.07.2021 12:55

Ovakve odluke suda vraćaju vjeru u nezavisno sudstvo, na koje ne mogu uticati političari u RS.

ODGOVORITE
Name

Eko toplana

14.07.2021 13:16

Dzaba vam odluke Ustavnog suda kad ih sudije osnovnog i okruznog suda u Banja Luci ne primjenjuju. Oni su iznad Ustava i zakona.

ODGOVORITE
Name

stari

14.07.2021 13:48

Nema potkovanog vise,drugi vjetrovi pušu.

ODGOVORITE
Name

tito

14.07.2021 18:01

Pa zašto to niste odmah rekli kad su donijeli takvu odluku? Zašto sad govorite? Bilo ps prošlo! Hoće li odgovarati ti koji su donijeli takve odluke mimo ustava??? Gdje su tužbe protiv njih??? To se vi sad malo petete od odgovornosti, ali sve se svodi ns onu staru: Pojeo vuk magarca!

ODGOVORITE
Name

Borac

14.07.2021 21:04

Kakav Sud takve i odluke, kakva Vlada takav i kriminal

ODGOVORITE