Због кршења права радника пријављена 21 особа

Неисплаћивање плата, незакључивање уговора о раду и непоштовање права на одмор само су нека од кривичних дјела повреде основних права радника, а за која је Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци пријављена 21 особа.

Република Српска 09.07.2021 | 19:05
Због кршења права радника пријављена 21 особа

„У периоду од 2018. до 2020. године за кривично дјело Повреда основних права радника овом тужилаштву је поднесено 15 пријава против 21 особе“, рекли су у Окружном јавном тужилаштву Бањалука за ЦАПИТАЛ.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић истакао је да је позитивно да се коначно подносе пријаве за повреду права из радног односа.

„Ми смо раније имали много захтјева да уреди та област, и од стране радника и од синдикалних организација, али надлежни тужиоци нису одлучивали да покрећу поступке утврђивања одговорности“, рекао је Станковић.

Нагласио је да је сигурно да се права радника крше, односно да послодавци многа права, која су прописана законом и колективним уговором, не поштују, од плате, уплаћених доприноса и свих других прописаних права.

„Ово дефинитивно треба да буде и једна врста опомене да послодавац може и кривично да одговара, ако не поштује права радника“, поручио је Станковић.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је да још нико није осуђен за поменута кривична дјела и да то се тај проблем мора рјешавати на други начин, на што је указивала пословна заједница.

„Ја не знам ни за један случај да је неко одговорао. Ако бисмо гледали реално, добар дио државних послодаваца касни са порезима и доприносима и заврши у тужилаштву, тако да мислим да се ти извјештаји не односе на приватне послодавце“, сматра Тривић.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Борац бл

09.07.2021 18:18

У фк борац плата касни 2-3 мјесеца и то је годинама тако доприносе нико није плати годинама минималац на рацун остало у кесу уговоре о раду нико не постује ал битно је да је мали ујкин газда клуба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

09.07.2021 18:37

Права радника се у овој земљи крше у свим сегментима, сваког дана али овде радници и не постоје ми имамо статус кмета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.07.2021 20:41

Овај Тривић толико лаже да то више знају и мала дјеца. Па гдје он живи па прича ове ненулозе. Ко се богати на радмицима него он њему слични које представља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

10.07.2021 09:49

Управо тако, раднике нико не увазава, раде за сицу, а газде се изивљавају на радницима, да не наводим примјере, погледајте само за које плате раде возаци аутобуса, свако се на њима изивљава а плата мања него у цистацице.