Zbog kršenja prava radnika prijavljena 21 osoba

Neisplaćivanje plata, nezaključivanje ugovora o radu i nepoštovanje prava na odmor samo su neka od krivičnih djela povrede osnovnih prava radnika, a za koja je Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci prijavljena 21 osoba.

Republika Srpska 09.07.2021 | 19:05
Zbog kršenja prava radnika prijavljena 21 osoba

„U periodu od 2018. do 2020. godine za krivično djelo Povreda osnovnih prava radnika ovom tužilaštvu je podneseno 15 prijava protiv 21 osobe“, rekli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka za CAPITAL.

Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković istakao je da je pozitivno da se konačno podnose prijave za povredu prava iz radnog odnosa.

„Mi smo ranije imali mnogo zahtjeva da uredi ta oblast, i od strane radnika i od sindikalnih organizacija, ali nadležni tužioci nisu odlučivali da pokreću postupke utvrđivanja odgovornosti“, rekao je Stanković.

Naglasio je da je sigurno da se prava radnika krše, odnosno da poslodavci mnoga prava, koja su propisana zakonom i kolektivnim ugovorom, ne poštuju, od plate, uplaćenih doprinosa i svih drugih propisanih prava.

„Ovo definitivno treba da bude i jedna vrsta opomene da poslodavac može i krivično da odgovara, ako ne poštuje prava radnika“, poručio je Stanković.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je da još niko nije osuđen za pomenuta krivična djela i da to se taj problem mora rješavati na drugi način, na što je ukazivala poslovna zajednica.

„Ja ne znam ni za jedan slučaj da je neko odgovorao. Ako bismo gledali realno, dobar dio državnih poslodavaca kasni sa porezima i doprinosima i završi u tužilaštvu, tako da mislim da se ti izvještaji ne odnose na privatne poslodavce“, smatra Trivić.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Borac bl

09.07.2021 18:18

U fk borac plata kasni 2-3 mjeseca i to je godinama tako doprinose niko nije plati godinama minimalac na racun ostalo u kesu ugovore o radu niko ne postuje al bitno je da je mali ujkin gazda kluba

ODGOVORITE
Name

Savo

09.07.2021 18:37

Prava radnika se u ovoj zemlji krše u svim segmentima, svakog dana ali ovde radnici i ne postoje mi imamo status kmeta

ODGOVORITE
Name

Ja

09.07.2021 20:41

Ovaj Trivić toliko laže da to više znaju i mala djeca. Pa gdje on živi pa priča ove nenuloze. Ko se bogati na radmicima nego on njemu slični koje predstavlja.

ODGOVORITE
Name

Milos

10.07.2021 09:49

Upravo tako, radnike niko ne uvazava, rade za sicu, a gazde se izivljavaju na radnicima, da ne navodim primjere, pogledajte samo za koje plate rade vozaci autobusa, svako se na njima izivljava a plata manja nego u cistacice.