Проф.др Кунић: Додиков приједлог на штету Српске

Коментаришући приједлог члана Предсједништва Милорада Додика о обједињавању функције предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине, проф.др Петар Кунић истиче да приједлог нема реалне основе да буде прихваћен и готово сигурно се може претпоставити, а што досадашња искуства потврђују, да би био на штету Републике Српске.

Република Српска 09.07.2021 | 17:00
Проф.др Кунић: Додиков приједлог на штету Српске

- Обједињавање тако важних функција по самој природи ствари је контрадикторно, ако се има у виду чињеница да су те двије функције често у супростављеним интересним односима, рекао је проф. др Кунић. 

Он појашњава да би се у пракси дешавало да се у неким питањима иде на штету Републике или на штету државе, што није добро да о томе одлучује једна особа.

- Подјела овлаштења између ове двије функције на персоналној основи је пожељна, јер се у неку руку међусобно контролишу. Предсједник Републике представља Републику и изражава њено јединство што није компатибилно са функцијом члана Предсједништва. Уосталом, спајање ових функција власти коси се са принципом подјеле власти гдје је наглашен инкомпатибилитет власти у рукама једне особе, рекао је проф.др Кунић.  

Он је навео да нереално је да бошњачка страна прихвати варијанту да предсједник ентитета буде по функцији члан Предсједништва Босне и Херцеговине, јер то представља додатну конфедерализацију државе.

Предсједништво је уставно замишљено као најважније тијело, гдје се договарају најважније политичке одлуке у систему организације власти те би било ризично повјерити тако важне функције једној особи, каже проф. др Кунић. 

Стога би, каже проф. др Кунић, предложио господину Додику да остане код раније утврђеног приједлога који према досадашњим сазнањима има подршку и опозиције у Републици Српској, јер је исти рационалан и не улази у промјену статуса Предсједника Републике, а то је: '' да Република Српска бира једног члана Предсједништва'', без националне ознаке, а што представља усклађеност Устава Босне и Херцеговине са пресудом Европског суда за људска права у вези са предметом Сејдић – Финци. 

Проф. др Кунић наводи да се чини да приједлог Додика има изворишну основу у његовој политичкој прагматичности, посебно израженој у остваривању властитих интереса, гдје се показао као ненадмашни мајстор.

- Процјењујући своје шансе на предстојећим изборима, очито сматра да би изборе лакше добио за обједињене функције, с обзиром да самовласно уз оркестралну кампању себи приписује заслуге за очување Републике Српске, те у том контексту негира допринос свих осталих па и оних који су у постконфликтном периоду дали кључни допринос. Неуважавање и непоштовање доприноса других, то је српски усуд, навео је проф. др Кунић. 

(БН) 

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

ПТ

09.07.2021 15:19

Потребно је ставити мораторијум на доносење било каквих одлука које се тицу статуса Републике Српске. Додик це оцигледно покусати да у свом паду уцини сто висе по налогу САД. Оцигледно је да је Бурле врло нервозан и да се ситуација измице контроли, те да му све висе "сарадника" окреце ледја. Његови сефови це дати знак за конацни слом Српске или барем оног сто он мозе да уцини на том плану. Само наивни могу вјеровати у његов патриотизам. Када се погледају све одлуке , које су донесене за вријеме његове владавине, јасно је да Додик ради против статуса Републике Српске, односно на њеном слабљењу и укидању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бомбаш

09.07.2021 15:56

100% је тако.

Name

Бомбаш

09.07.2021 15:58

Ако могу Срби без Предсједника онда це моци и без Републике Српске. То је циљ ове издајницке политике Хрватског плаценика.

Name

ре

09.07.2021 16:03

А Бошњаци кажу да је то јачање РС јер би предсједник био више у иностранству.

Name

Нострадамус

09.07.2021 15:40

Мозда је цовјек предвидио да би он и Снсд-е могли да изгубе изборе па је ријесио да његовим падом пада и Република Српска.Све то се ради ради се са Медјународном Заједницом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

каскадер

09.07.2021 15:55

Напорни сте висе с тим да неко зели укинути РС,напротив Босњацима не иде у прилог укидање РС из економски разлога.У се и своје кљусе кредита има мозе се дизати и тросити,а знасе ко це и врацати.

Name

Бомбаш

09.07.2021 15:55

Брига Додига за интерес РС.Нема два јака кандидата за те функције. Хоце да се само он кандидује јер у странци остали само Папци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

09.07.2021 15:58

"нереално је да бошњачка страна прихвати варијанту да предсједник ентитета буде по функцији члан Предсједништва Босне и Херцеговине, јер то представља додатну конфедерализацију државе"... То је ваљда поента...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

09.07.2021 16:56

Шта сте се препали ако мислите да имате више гласача па ПДП и СДС ће добити то мјесто? Нисте нешто убјеђени у побједу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

09.07.2021 17:43

Господин Куниц...Републици Српској треба много ,много господина Куница, требају нам бас такви, образовани, струцни и изнад свега, постени политицари. Назалост, такве не видим.Видите ли их ви?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демократа

09.07.2021 17:50

Није добро вршити акумулацију функција у једној особи.Ми у Републици Српској имамо параинституционални орган за све и свашта оличен у некаквом "извршном комитету "који,зна се има једног и јединог партократу који одлучује о свему и свачему.Битно је изборе учинити што поштенијим и демократским.Ко год бјежи или се супротставља електронском надзору изборног процеса је преварант,као што је то био покушај у Теслићу приликом покушаја опозива др Милићевића и "несталих 15 до 17,5 хиљада гласача на поновљеним изборима у Добоју и да за то готово нико није одговарао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пробудио се..

09.07.2021 18:20

Академик из академске заједнице!! Остали академски градјани гледају своја лична посла и профит..незаинтересовани за интерес Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.07.2021 20:11

Зар постоји академска заједница у РС?

Name

БАЊА ЛУКА

09.07.2021 20:22

ПРОФЕСОРЕ, РЕЦИ ИСТИНУ И НЕ ЗАПЕТЉВАЈ. ТАКАВ ПРИЈЕДЛОГ ДОДИКА ЈЕ ЗА ЗАТВОРА И ДУГОГОДИШЊЕ РОБИЈЕ. ОН БИ РАДИ СВОЈИХ КРИМИНАЛНИХ ИНТЕРЕСА МЕЊАО УСТАВ БИХ И РС. ТО ШТО САМО ПРЕДЛАЖЕ ЈЕ ОГРОМАН ЛОПОВЛУК И КРИМИНАЛ. ЗАШТО НИСИ КАО ПРОФЕСОР УСТАВНОГ ПРАВА ПОДНИО КРИВИЧНУ ПРИЈАВУ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додиков трик

09.07.2021 20:39

да добије изборе 2022. Па ваљда је то свима јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

10.07.2021 03:58

За ста треба преседник који ко ста РС Милионе км ,када РС није дрзава него Месна заједница какав преседник Који коста милионе км а народ нема ста јест И у мјесној заједци РС то јест ентитету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.07.2021 08:48

И то је тацно.