Prof.dr Kunić: Dodikov prijedlog na štetu Srpske

Komentarišući prijedlog člana Predsjedništva Milorada Dodika o objedinjavanju funkcije predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, prof.dr Petar Kunić ističe da prijedlog nema realne osnove da bude prihvaćen i gotovo sigurno se može pretpostaviti, a što dosadašnja iskustva potvrđuju, da bi bio na štetu Republike Srpske.

Republika Srpska 09.07.2021 | 17:00
Prof.dr Kunić: Dodikov prijedlog na štetu Srpske

- Objedinjavanje tako važnih funkcija po samoj prirodi stvari je kontradiktorno, ako se ima u vidu činjenica da su te dvije funkcije često u suprostavljenim interesnim odnosima, rekao je prof. dr Kunić. 

On pojašnjava da bi se u praksi dešavalo da se u nekim pitanjima ide na štetu Republike ili na štetu države, što nije dobro da o tome odlučuje jedna osoba.

- Podjela ovlaštenja između ove dvije funkcije na personalnoj osnovi je poželjna, jer se u neku ruku međusobno kontrolišu. Predsjednik Republike predstavlja Republiku i izražava njeno jedinstvo što nije kompatibilno sa funkcijom člana Predsjedništva. Uostalom, spajanje ovih funkcija vlasti kosi se sa principom podjele vlasti gdje je naglašen inkompatibilitet vlasti u rukama jedne osobe, rekao je prof.dr Kunić.  

On je naveo da nerealno je da bošnjačka strana prihvati varijantu da predsjednik entiteta bude po funkciji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer to predstavlja dodatnu konfederalizaciju države.

Predsjedništvo je ustavno zamišljeno kao najvažnije tijelo, gdje se dogovaraju najvažnije političke odluke u sistemu organizacije vlasti te bi bilo rizično povjeriti tako važne funkcije jednoj osobi, kaže prof. dr Kunić. 

Stoga bi, kaže prof. dr Kunić, predložio gospodinu Dodiku da ostane kod ranije utvrđenog prijedloga koji prema dosadašnjim saznanjima ima podršku i opozicije u Republici Srpskoj, jer je isti racionalan i ne ulazi u promjenu statusa Predsjednika Republike, a to je: '' da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva'', bez nacionalne oznake, a što predstavlja usklađenost Ustava Bosne i Hercegovine sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa predmetom Sejdić – Finci. 

Prof. dr Kunić navodi da se čini da prijedlog Dodika ima izvorišnu osnovu u njegovoj političkoj pragmatičnosti, posebno izraženoj u ostvarivanju vlastitih interesa, gdje se pokazao kao nenadmašni majstor.

- Procjenjujući svoje šanse na predstojećim izborima, očito smatra da bi izbore lakše dobio za objedinjene funkcije, s obzirom da samovlasno uz orkestralnu kampanju sebi pripisuje zasluge za očuvanje Republike Srpske, te u tom kontekstu negira doprinos svih ostalih pa i onih koji su u postkonfliktnom periodu dali ključni doprinos. Neuvažavanje i nepoštovanje doprinosa drugih, to je srpski usud, naveo je prof. dr Kunić. 

(BN) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

PT

09.07.2021 15:19

Potrebno je staviti moratorijum na donosenje bilo kakvih odluka koje se ticu statusa Republike Srpske. Dodik ce ocigledno pokusati da u svom padu ucini sto vise po nalogu SAD. Ocigledno je da je Burle vrlo nervozan i da se situacija izmice kontroli, te da mu sve vise "saradnika" okrece ledja. Njegovi sefovi ce dati znak za konacni slom Srpske ili barem onog sto on moze da ucini na tom planu. Samo naivni mogu vjerovati u njegov patriotizam. Kada se pogledaju sve odluke , koje su donesene za vrijeme njegove vladavine, jasno je da Dodik radi protiv statusa Republike Srpske, odnosno na njenom slabljenju i ukidanju.

ODGOVORITE
Name

Bombaš

09.07.2021 15:56

100% je tako.

Name

Bombaš

09.07.2021 15:58

Ako mogu Srbi bez Predsjednika onda ce moci i bez Republike Srpske. To je cilj ove izdajnicke politike Hrvatskog placenika.

Name

re

09.07.2021 16:03

A Bošnjaci kažu da je to jačanje RS jer bi predsjednik bio više u inostranstvu.

Name

Nostradamus

09.07.2021 15:40

Mozda je covjek predvidio da bi on i Snsd-e mogli da izgube izbore pa je rijesio da njegovim padom pada i Republika Srpska.Sve to se radi radi se sa Medjunarodnom Zajednicom.

ODGOVORITE
Name

kaskader

09.07.2021 15:55

Naporni ste vise s tim da neko zeli ukinuti RS,naprotiv Bosnjacima ne ide u prilog ukidanje RS iz ekonomski razloga.U se i svoje kljuse kredita ima moze se dizati i trositi,a znase ko ce i vracati.

Name

Bombaš

09.07.2021 15:55

Briga Dodiga za interes RS.Nema dva jaka kandidata za te funkcije. Hoce da se samo on kandiduje jer u stranci ostali samo Papci

ODGOVORITE
Name

Sasa

09.07.2021 15:58

"nerealno je da bošnjačka strana prihvati varijantu da predsjednik entiteta bude po funkciji član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jer to predstavlja dodatnu konfederalizaciju države"... To je valjda poenta...

ODGOVORITE
Name

Драшко

09.07.2021 16:56

Шта сте се препали ако мислите да имате више гласача па ПДП и СДС ће добити то мјесто? Нисте нешто убјеђени у побједу?

ODGOVORITE
Name

Anja

09.07.2021 17:43

Gospodin Kunic...Republici Srpskoj treba mnogo ,mnogo gospodina Kunica, trebaju nam bas takvi, obrazovani, strucni i iznad svega, posteni politicari. Nazalost, takve ne vidim.Vidite li ih vi?

ODGOVORITE
Name

Demokrata

09.07.2021 17:50

Nije dobro vršiti akumulaciju funkcija u jednoj osobi.Mi u Republici Srpskoj imamo parainstitucionalni organ za sve i svašta oličen u nekakvom "izvršnom komitetu "koji,zna se ima jednog i jedinog partokratu koji odlučuje o svemu i svačemu.Bitno je izbore učiniti što poštenijim i demokratskim.Ko god bježi ili se suprotstavlja elektronskom nadzoru izbornog procesa je prevarant,kao što je to bio pokušaj u Tesliću prilikom pokušaja opoziva dr Milićevića i "nestalih 15 do 17,5 hiljada glasača na ponovljenim izborima u Doboju i da za to gotovo niko nije odgovarao...

ODGOVORITE
Name

Probudio se..

09.07.2021 18:20

Akademik iz akademske zajednice!! Ostali akademski gradjani gledaju svoja lična posla i profit..nezainteresovani za interes Srpske!

ODGOVORITE
Name

Re

09.07.2021 20:11

Zar postoji akademska zajednica u RS?

Name

BANJA LUKA

09.07.2021 20:22

PROFESORE, RECI ISTINU I NE ZAPETLJVAJ. TAKAV PRIJEDLOG DODIKA JE ZA ZATVORA I DUGOGODIŠNJE ROBIJE. ON BI RADI SVOJIH KRIMINALNIH INTERESA MENJAO USTAV BIH I RS. TO ŠTO SAMO PREDLAŽE JE OGROMAN LOPOVLUK I KRIMINAL. ZAŠTO NISI KAO PROFESOR USTAVNOG PRAVA PODNIO KRIVIČNU PRIJAVU?????

ODGOVORITE
Name

Dodikov trik

09.07.2021 20:39

da dobije izbore 2022. Pa valjda je to svima jasno.

ODGOVORITE
Name

Galeb

10.07.2021 03:58

Za sta treba presednik koji ko sta RS Milione km ,kada RS nije drzava nego Mesna zajednica kakav presednik Koji kosta milione km a narod nema sta jest I u mjesnoj zajedci RS to jest entitetu

ODGOVORITE
Name

Re

10.07.2021 08:48

I to je tacno.