Касуповићу четири године робије за ратовање у Сирији

Сенад Касуповић (41) осуђен је правоснажно на четири године робије за придруживање терористичкој групи Исламска држава у Сирији, потврђено је "Независним новинама" из Тужилаштва БиХ, које га је оптужило.

Босна и Херцеговина 08.07.2021 | 19:26
Касуповићу четири године робије за ратовање у Сирији

Другостепеном пресудом му је казна повећана за годину, пошто је, подсјетимо, првостепеном пресудом, донесеном прије шест мјесеци, осуђен на три године затвора.

Касуповић је један од седморице који су депортовани из Сирије крајем 2019, а суђење му је почело 20. маја 2020. године.

У оптужници се наводи да је он 12. јула 2013. године напустио БиХ и отпутовао у Турску, након чега је илегално прешао границу и дошао у Сирију, те се придружио Исламској држави. У Сирији је, према доступним информацијама, провео више од шест година, све до 19. децембра 2019. године, када је депортован у БиХ.

У оптужници се истиче да је заједно с другим особама из БиХ које су боравиле у Сирији с истом намјером, користећи име Муатесим, учествовао у терористичким активностима, пружао помоћ и борио се на страни снага Исламске државе у јединици "Бејт командос", која је касније промијенила име у "Ел Акса".

Подсјетимо, Касуповићу је Тужилаштво БиХ на терет ставило да је био на страни снага Исламске државе у Мимбиџу, Кобанију, Раки и Ал Бабу.

На рочишту за изношење жалби на првостепену пресуду тужилац Ћазим Хасанспахић тражио је изрицање строже казне, наводећи како три године нису довољне за кривично дјело за које је Касуповић осуђен и за период који је боравио на страном ратишту, приликом којег није показао интересовање да се врати.

"Оптужени Касуповић је био истрајан боравећи на страни Исламске државе", рекао је тада Хасанспахић.

Бранилац Хусеин Мушић је тада затражио да се његов брањеник ослободи или да се поступак понови.

Подсјетимо, на изрицању првостепене пресуде судија Суда БиХ Мирсад Стрика је казао да је доказано да је Касуповић крив за организовање терористичке групе, у вези с тероризмом. За Касуповићем је била расписана и Интерполова потјерница.

Према подацима БИРН-а, због врбовања, покушаја одласка и боравка на сиријском ратишту Суд БиХ је досад осудио 31 особу на укупно 64 године и осам мјесеци затвора.

(Независне новине)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ха ха

08.07.2021 17:47

Пуно сте га осудили други дан це бит пустит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

09.07.2021 00:23

А ко је тај ко је тзв Исламску дрзаву створио, наорузао и прогласио терористицком? Мозда би њих требало прво процесуирати па осудити

Name

Илија

08.07.2021 17:52

Мало, треба 40 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

08.07.2021 17:59

послије 4 године имацемо терористу пар еxцелланце на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

08.07.2021 18:12

Формално- правно НИЈЕ крив, јерје ЗАКОН обзабрани одласка на страна ратиста ступио на снагу тек 2014. Године, а овај лик је био МАЛОЉЕТАН у моменту одласка у Сирију. Он није могао знати да је ЗАКОН ступио на снагу, тј тузиластво би морало имати ДОКАЗ да ке знао, а да се одбио вратити у БиХ. Не браним га, али БЕЗ ДОКАЗА су осудили лика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мрква

08.07.2021 20:19

Потпуно је запањујуце колико си правно неписмен. Ја нисам правник, инзињер сам, а знам да се објавом закона у слузбеном гласилу сматра да су сви дрзављани обавјестени о ступању на снагу истог, без изузетка. Даље, малољетне особе нису изузете од постовања закона, само им се суди по другацијим процедурама. Узас, ста си написао. Испаде да малољетници могу да крсе све законе редом ? овај лик је формално правно дефиницја кривца. А добио је на суду награду, јер ове цетири године дефинитивно нису казна за сест и несто година каријере у тероризму.

Name

МЕНАГЕР

08.07.2021 19:20

Не разуми ко њега испоруци Ако је Исламска дрзава не знам засто га је испоруцила ако се борио на њиховој страни Ако је Сирија знаци да је био ратни заробљеник засто није убијен или био у ратном заробљениству Мени се цини да он тамо није ратовао него несто друго радио а да су га испоруцили Американци јер је несто зајебао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

08.07.2021 21:34

СИТНА РИБИЦА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајде?

08.07.2021 21:54

Колико година су добили плаћеници који су ишли у Украјину да се боре на страни проруских терориста?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде 2

08.07.2021 23:47

Да, баш ме занима. Агресија Русије је почела баш поступању на снагу овог закона!

Name

Па...

10.07.2021 09:19

... Колико су осудјени украјински нацисти сто попалисе цивиле 9.маја у Одеси и сто велицају 3.рајх и њихов,, прави сектор(десни сектор) а и плаценици исила који су досли из Цеценије и задње када су тразики изборе регуларне у Украјини Поросенко је 2.мјесеца прије наредио АТО гдје је регуларна полицијска специјална јединица расформирана а дата овластења паравојним наци формацијама које су на Криму покусале да од исте Украјинске армије отму и заузму ракетне базе да би активирале ракете и напале пограницне дјелове Русије са Украјином и тим цекале контранапад руса а повод да се испровоцирају и да придју НАТО снаге руској граници, наравно да би опет подрзали срби русе јер руси се и боре против тероризма који узима све висе маха у исламском свијету,зато мозес да патис и да писес овде али од пресуда нема ниста, цаоооо