Kasupoviću četiri godine robije za ratovanje u Siriji

Senad Kasupović (41) osuđen je pravosnažno na četiri godine robije za pridruživanje terorističkoj grupi Islamska država u Siriji, potvrđeno je "Nezavisnim novinama" iz Tužilaštva BiH, koje ga je optužilo.

Bosna i Hercegovina 08.07.2021 | 19:26
Kasupoviću četiri godine robije za ratovanje u Siriji

Drugostepenom presudom mu je kazna povećana za godinu, pošto je, podsjetimo, prvostepenom presudom, donesenom prije šest mjeseci, osuđen na tri godine zatvora.

Kasupović je jedan od sedmorice koji su deportovani iz Sirije krajem 2019, a suđenje mu je počelo 20. maja 2020. godine.

U optužnici se navodi da je on 12. jula 2013. godine napustio BiH i otputovao u Tursku, nakon čega je ilegalno prešao granicu i došao u Siriju, te se pridružio Islamskoj državi. U Siriji je, prema dostupnim informacijama, proveo više od šest godina, sve do 19. decembra 2019. godine, kada je deportovan u BiH.

U optužnici se ističe da je zajedno s drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Muatesim, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga Islamske države u jedinici "Bejt komandos", koja je kasnije promijenila ime u "El Aksa".

Podsjetimo, Kasupoviću je Tužilaštvo BiH na teret stavilo da je bio na strani snaga Islamske države u Mimbidžu, Kobaniju, Raki i Al Babu.

Na ročištu za iznošenje žalbi na prvostepenu presudu tužilac Ćazim Hasanspahić tražio je izricanje strože kazne, navodeći kako tri godine nisu dovoljne za krivično djelo za koje je Kasupović osuđen i za period koji je boravio na stranom ratištu, prilikom kojeg nije pokazao interesovanje da se vrati.

"Optuženi Kasupović je bio istrajan boraveći na strani Islamske države", rekao je tada Hasanspahić.

Branilac Husein Mušić je tada zatražio da se njegov branjenik oslobodi ili da se postupak ponovi.

Podsjetimo, na izricanju prvostepene presude sudija Suda BiH Mirsad Strika je kazao da je dokazano da je Kasupović kriv za organizovanje terorističke grupe, u vezi s terorizmom. Za Kasupovićem je bila raspisana i Interpolova potjernica.

Prema podacima BIRN-a, zbog vrbovanja, pokušaja odlaska i boravka na sirijskom ratištu Sud BiH je dosad osudio 31 osobu na ukupno 64 godine i osam mjeseci zatvora.

(Nezavisne novine)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ha ha

08.07.2021 17:47

Puno ste ga osudili drugi dan ce bit pustit

ODGOVORITE
Name

Doboj

09.07.2021 00:23

A ko je taj ko je tzv Islamsku drzavu stvorio, naoruzao i proglasio teroristickom? Mozda bi njih trebalo prvo procesuirati pa osuditi

Name

Ilija

08.07.2021 17:52

Malo, treba 40 godina.

ODGOVORITE
Name

drekavac

08.07.2021 17:59

poslije 4 godine imacemo teroristu par excellance na slobodi

ODGOVORITE
Name

Mrkva

08.07.2021 18:12

Formalno- pravno NIJE kriv, jerje ZAKON obzabrani odlaska na strana ratista stupio na snagu tek 2014. Godine, a ovaj lik je bio MALOLJETAN u momentu odlaska u Siriju. On nije mogao znati da je ZAKON stupio na snagu, tj tuzilastvo bi moralo imati DOKAZ da ke znao, a da se odbio vratiti u BiH. Ne branim ga, ali BEZ DOKAZA su osudili lika.

ODGOVORITE
Name

Re Mrkva

08.07.2021 20:19

Potpuno je zapanjujuce koliko si pravno nepismen. Ja nisam pravnik, inzinjer sam, a znam da se objavom zakona u sluzbenom glasilu smatra da su svi drzavljani obavjesteni o stupanju na snagu istog, bez izuzetka. Dalje, maloljetne osobe nisu izuzete od postovanja zakona, samo im se sudi po drugacijim procedurama. Uzas, sta si napisao. Ispade da maloljetnici mogu da krse sve zakone redom ? ovaj lik je formalno pravno definicja krivca. A dobio je na sudu nagradu, jer ove cetiri godine definitivno nisu kazna za sest i nesto godina karijere u terorizmu.

Name

MENAGER

08.07.2021 19:20

Ne razumi ko njega isporuci Ako je Islamska drzava ne znam zasto ga je isporucila ako se borio na njihovoj strani Ako je Sirija znaci da je bio ratni zarobljenik zasto nije ubijen ili bio u ratnom zarobljenistvu Meni se cini da on tamo nije ratovao nego nesto drugo radio a da su ga isporucili Amerikanci jer je nesto zajebao

ODGOVORITE
Name

Mrkva

08.07.2021 21:34

SITNA RIBICA

ODGOVORITE
Name

ajde?

08.07.2021 21:54

Koliko godina su dobili plaćenici koji su išli u Ukrajinu da se bore na strani proruskih terorista?

ODGOVORITE
Name

Ajde 2

08.07.2021 23:47

Da, baš me zanima. Agresija Rusije je počela baš postupanju na snagu ovog zakona!

Name

Pa...

10.07.2021 09:19

... Koliko su osudjeni ukrajinski nacisti sto popalise civile 9.maja u Odesi i sto velicaju 3.rajh i njihov,, pravi sektor(desni sektor) a i placenici isila koji su dosli iz Cecenije i zadnje kada su traziki izbore regularne u Ukrajini Porosenko je 2.mjeseca prije naredio ATO gdje je regularna policijska specijalna jedinica rasformirana a data ovlastenja paravojnim naci formacijama koje su na Krimu pokusale da od iste Ukrajinske armije otmu i zauzmu raketne baze da bi aktivirale rakete i napale pogranicne djelove Rusije sa Ukrajinom i tim cekale kontranapad rusa a povod da se isprovociraju i da pridju NATO snage ruskoj granici, naravno da bi opet podrzali srbi ruse jer rusi se i bore protiv terorizma koji uzima sve vise maha u islamskom svijetu,zato mozes da patis i da pises ovde ali od presuda nema nista, caoooo