ЕУ мора да схвати, Србија је кључна земља региона

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником мађарске владе Виктором Орбаном који је дошао у радну посети Србији.

Србија 08.07.2021 | 12:15
ЕУ мора да схвати, Србија је кључна земља региона

Вучић и Орбан најпре су имали разговоре тет-а-тет, а након тога је уследио пленарни састанак делегација двеју земаља.

Вучић је након састанка делегација уручио Орден српске заставе првог степена мађарском министру спољних послова и спољне трговине Петеру Сијарту.

- Одликовање бих морао да поделим са минимум два ваша министра Николом Селаковићем и Јадранком Јоксимовић који се боре за чланство Србије у ЕУ - нагласио је Сијарто.

Вучић је на почетку обраћања рекао да је Сијарто увек недвосмислено исказивао да Србија мора да се придружи ЕУ.

- Захвални смо на томе и њему и премијеру Орбану - рекао је Вучић.

Председник је затим указао на резултате Србије и Мађарске.

- Мађарска је данас пети економски партнер Србије. За неколико година успели смо да драматично увећамо трговинску размену две земље. Дошли смо до скора две милијарде евра трговинске размене, а током првих пет месеци имамо раст од 23 одсто. Имамо све више компанија које извозе у Мађарску - навео је Вучић.

Компаније из Мађарске су према његовим речима направиле 16 великих инвестиција у Србији, а три се налазе на територији Војводине.

- Мађарска влада је утицала на то да имамо одличне односе са Мађарима у Војводини. Данас готово да не постоје проблеми на националној основи - рекао је Вучић и посебно се захвалио лидеру СВМ Иштвану Пастору.

Указао је и да Орбана грађани Србије доживљавају као стабилизујући фактор.

- То ћемо увек да поштујемо. Желим да вам се захвалим на подршци Србији на путу ка ЕУ. Мало ко то чини и мало ко је спреман да трпи критике због тога као ви. Можете увек да рачунате на наше пријатељство - нагласио је председник Србије и указао на велики значај изградње брзе пруге Београд - Будимпешта и пруге Суботица - Сегедин.

Вучић је нагласио да је Орбан лично предложио да Мађарска убудуће плаћа Србији транзит гаса и да нам је ставио на располагање мађарска складишта.

- Увек сте добродошли. Волели бисмо да имамо чешће састанке јер смо увек од тога имали користи - каже Вучић и нагласио да ће Мађари уложити новац у фабрику за прераду воћа у Ариљу и да граде две фабрике у Војводини.

Орбан је нагласио да су на састанку размотрена важна питања.

- Треба да смо коректни једни према другима јер историјски ветрови могу да се окрену. Питање гаса као кап у мору показује суштину тога. Први пут сам био у Србији 1990. године и знам шта се догађало последњих 30 година, а бројке Србије не лажу. Свако може видети да се иза бројки крије прича о успеху. Србија је рецимо била на 4. месту по платама, а сада је на првом - рекао је мађарски премијер.

Орбан је нагласио да ЕУ мора да схвати да је Србија кључна држава у региону.

- Више је потребна Србија ЕУ него обрнуто. Кључ стабилности региона је Србија. Бројке то јасно показују. Без снаге Србије и Западног Балкана ни Мађарска неће бити сигурна - нагласио је Орбан.

Мађарски премијер је нагласио да је Србија шампион Европе у борби против пандемије ковида и нагласио да је на састанку договорено узајамно признање сертификата о вакцинацији.

- Сарадња задравствених власти биће настављена - рекао је Орбан.

Вучић је нагласио да не разуме зашто велики број грађана Србије не жели да се вакцинише.

- Много се плашим краја лета, а не јесени, плашим се због економије, не можемо више да прекидамо живот - нагласио је председник.

Председник Србије је рекао да ће за Сретење позвати Орбана да се заједно провозају новом пругом од Београда до Новог Сада.

- Могли бисмо за три године да отворимо пругу од Београда до Суботице односно за четири године бисмо могли да за два сата и 40 минута стигнемо до Будимпеште - рекао је Вучић и нагласио да мађарског премијера води на ручак на Дунаву где ће наставити разговоре.

Орбана и Сијарта, подсетимо, јутрос су на аеродрому "Никола Тесла" дочекали министар спољних послова Никола Селаковић и амбасадор Мађарске Атила Пинтер.

Премијер Орбан дошао је у посету Србији недуго након што је представио свој предлог реформе ЕУ у седам тачака, а који садржи и то да би Србија требало одмах да буде примљена у чланство.

Вучић и Орбан су се од маја до августа прошле године састали осам пута.

(Тањуг)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Наравно

08.07.2021 10:27

Клучна је свака земља понаособ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

08.07.2021 10:29

То че ЕУ да схвати кад Србија схвати да се међународне обавезе морају испуњавати и поштивати ко што је међународни суд....Тражити од ЕУ да поштује Србију а не поштовати међународну заједницу мали је лицемјерно и замајвања народа ко ето сви су против срба..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

08.07.2021 11:36

Ово се зове позитивни национализам цувам своје постујем твоје и негине успјех

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

08.07.2021 12:24

само јос Србија да схвати како се треба понасати мозда би и била лидер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.07.2021 15:33

Толико су успјесни да им људи иду рqдит у Хрватску гдје знају да их не воле јер их газде искориставају и раде као робље а домацем становниству русе цјену рада.

Name

Српкиња из Србије

08.07.2021 16:24

Иду , иду , људи из Србије да раде у Хрватску, али није истина да их тамо хрвати не воле, хрвати те насе ''Србе '' обозавају. Знас ли ко све има пасос Србије ? Будуци да јузна српска покрајина нема безвизни резим , путују са пососем Србије на привремени рад . Али драго ми је да признајес да је Косово Србија, то су наси градјани Србије арбанаси из јузне покрајине који иду на рад у Хрватску.

Name

Смислов

08.07.2021 13:28

По чему је најважнија? По стандарду, слободи медија, поштеним изборима или правосуђу. У свему је танка, да тања бити не може.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Смислов

08.07.2021 14:35

Потпуно си у праву. А ипак, на Западном Балкану Србија јесте најјаца дрзава по свим овим параметрима које си набројао. Тузно за Србију, а јос бескрајно тузније за нас околне дрзаве кад ни са Србијом нисмо у стању да се упоредимо. То је тузно стање насег региона.

Name

Босанац

08.07.2021 20:27

Нису то људи са Косова,то су људи из Србије,додји у Ровињ па види гдје раде,ста раде и за колико пара.Мало је реци да су робље,цјели дан раде за плату за коју домави раде 8 сати. Писем оно сто сваки дан видим,то не раде они којим је добро код куце.

Name

вуце

08.07.2021 14:06

по цему то лидер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

08.07.2021 18:32

Мозе ли нам неко реци које су земље у том региону?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето ти сад

09.07.2021 15:06

А ја мислио да су само,"следеце две седмице кљуцне".

ОДГОВОРИТЕ