Крсна слава храма у Ченгићу: Породице на окупу

У Ченгићу код Бијељине данас је обиљежена крсна слава храма Светог Јована Крститеља - Ивањдан. Обиљежавању славе присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић

Република Српска 07.07.2021 | 16:00
Крсна слава храма у Ченгићу: Породице на окупу

Храм Светог Јована Крститеља у Ченгићу освештан је 1998. године и од тада до данас у храму се редовно служи света литургија. Тако је било и на Ивањдан - крсну славу овог храма. Уприличен је и опход око храма , ломљење славског колача, а служен је и парастос погинулим борцима из овог краја.

“Овај дан наши Ченгићани, ма гдје били у свијету, труде се да се одазову врате зову свога мјеста, свог родног краја. Овдје смо да се помолимо за здравље и благослов, како самих мјештана, тако и свих добрих људи који долазе. Како молитве које читамо кажу рода нашег православног и свих православних на свијету”, истакао је  протонамјесник Дражен Шљокић, парох у Ченгићу.

Одлазак становништва није заобишао ни ову парохију која данас броји 240 домаћинстава. Поводом крсне славе храма многи Ченгићани  дошли су из иностранства како би приствовали молитви. Један од њих био је и кум славе.

“У Словенији живим већ педесет година, али увијек радо посјећујем свој крај. Велика је част и задовољство бити кум слава. Надам се да ће и моја дјеца наставити ову традицију”, рекао је кум славе Јован Лучић. 

Ивањдан се традиционално слави у Мјесној заједници Ченгић. Овај дан прилика је да се мјештани окупе.

“Ивањдан је традиција у нашем селу. Било је периода када је било забрањено славити славу, али ипак традиција се наставила захваљујући народу”, рекао је Рајко Ђорђић.

Обиљежавању славе храма присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Ово су уједно и датуми када имамо прилику да се окупимо И попричамо са мјештанима како би конструктивно рјешавали проблеме са којима се сусрећу”, истакао је градоначелник.

По вјеровању Ивањдан припрема људе за јесен, када ће обрати плодове свога рада и када почиње сезона вјенчања.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар