Krsna slava hrama u Čengiću: Porodice na okupu

U Čengiću kod Bijeljine danas je obilježena krsna slava hrama Svetog Jovana Krstitelja - Ivanjdan. Obilježavanju slave prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović

Republika Srpska 07.07.2021 | 16:00
Krsna slava hrama u Čengiću: Porodice na okupu

Hram Svetog Jovana Krstitelja u Čengiću osveštan je 1998. godine i od tada do danas u hramu se redovno služi sveta liturgija. Tako je bilo i na Ivanjdan - krsnu slavu ovog hrama. Upriličen je i ophod oko hrama , lomljenje slavskog kolača, a služen je i parastos poginulim borcima iz ovog kraja.

“Ovaj dan naši Čengićani, ma gdje bili u svijetu, trude se da se odazovu vrate zovu svoga mjesta, svog rodnog kraja. Ovdje smo da se pomolimo za zdravlje i blagoslov, kako samih mještana, tako i svih dobrih ljudi koji dolaze. Kako molitve koje čitamo kažu roda našeg pravoslavnog i svih pravoslavnih na svijetu”, istakao je  protonamjesnik Dražen Šljokić, paroh u Čengiću.

Odlazak stanovništva nije zaobišao ni ovu parohiju koja danas broji 240 domaćinstava. Povodom krsne slave hrama mnogi Čengićani  došli su iz inostranstva kako bi pristvovali molitvi. Jedan od njih bio je i kum slave.

“U Sloveniji živim već pedeset godina, ali uvijek rado posjećujem svoj kraj. Velika je čast i zadovoljstvo biti kum slava. Nadam se da će i moja djeca nastaviti ovu tradiciju”, rekao je kum slave Jovan Lučić. 

Ivanjdan se tradicionalno slavi u Mjesnoj zajednici Čengić. Ovaj dan prilika je da se mještani okupe.

“Ivanjdan je tradicija u našem selu. Bilo je perioda kada je bilo zabranjeno slaviti slavu, ali ipak tradicija se nastavila zahvaljujući narodu”, rekao je Rajko Đorđić.

Obilježavanju slave hrama prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Ovo su ujedno i datumi kada imamo priliku da se okupimo I popričamo sa mještanima kako bi konstruktivno rješavali probleme sa kojima se susreću”, istakao je gradonačelnik.

Po vjerovanju Ivanjdan priprema ljude za jesen, kada će obrati plodove svoga rada i kada počinje sezona vjenčanja.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar