Плаћени за нерад: Амнестирано 579 особа за гоњење

Према званичним подацима Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ, који су у посједу портала Српскаинфо, од 2012. године до данас правосуђе Српске спасло је 579 осумњичених од кривичног гоњења, само зато што се поступајућим тужиоцима није дало да раде посао за који их дебело плаћамо.

Република Српска 05.07.2021 | 21:24
Плаћени за нерад: Амнестирано 579 особа за гоњење

О броју оштећених који су одлукама тужилаца остављени на милост и немилост криминалаца сувишно је и трошити ријечи.

Оно што је најцрње у свему јесте да су у обустављеним кривичним истрагама била позната имена осумњичених, што још више долијева уље на ватру и потпирује сумњу да је иза свега стајала корупција.

Укупан број обустављених истрага у тужилаштвима у Српској од 2008. до 2020. године, односно бањалучком, бијељинском, добојском, требињском, тужилаштву у Источном Сарајеву, те оном најмлађем, приједорском, износи 713 предмета.

Број амнестираних извршилаца кривичних дјела у Српској уствари је далеко већи од 579 особа, јер ВСТС нема податке за период од 2008. до 2012. године.

Тужиоци су тако својим нерадом омогућили да скоро 600 особа у Републици Српској у протеклих осам година избјегне кривично гоњење, јер је дошло до застаре поступка.

Нико од поступајућих тужилаца није, нити ће сносити било какву одговорност за оно што су урадили, односно пропустили да ураде, али зато њихова имовина, возни паркови и друге бенефиције откривају на који начин су награђивани за свој нерад.

Према подацима ВСТС БиХ, апсолутни шампион по нераду у наведеном периоду, односно обустављеним кривичним истрагама због застаре поступка је Окружно јавно тужилаштво Бањалука.

Поједини ће рећи да ово тужилаштво има и највећи број предмета у раду, али исто тако има и највећи број запослених тужилаца, као и приправника, међу којима предњаче дјеца познатих судија и других правосудних радника, па је будућност неправде у Српској у сигурним рукама.

Бањалучко тужилаштво тако је у периоду од 2008. до 2020. године због застаре обуставило чак 396 истрага у кривичним предметима против 355 познатих извршилаца кривичних дјела.

Имена и презимена оних против којих су обустављене истраге није било могуће добити, јер се ови подаци, како нам је објашњено у тужилаштвима, уопште не сумирају, али међу њима су свакако многобројни носиоци политичких функција у Српској.

Подсјећамо, међу онима који су због застаре амнестирани је и актуелни министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, коме се судило за наношење лаких тјелесних повреда Бањалучанину Дејану Спасојевићу у августу 2013. године на игралишту у бањалучком насељу Петрићевац.

У истом поступку је и Спасојевић био оптужен за угрожавање сигурности. Међутим, након неколико одгођених и одржаних рочишта, у љето 2017. године наступила је застара у овом предмету, а свему је кумовала ретроактивна примјена Закона о кривичном поступку РС.

Дарио Сандић, бањалучки адвокат, наводи да се из података ВСТС јасно види се да бањалучко Окружно тужилаштво предњачи по броју застарјелих предмета.

– Ово се може приписати томе да бањалучко тужилаштво има надлежност над територијом која је већа и многољуднија од територије коју покривају остала тужилаштава. Међутим, бањалучко тужилаштво има и већи број тужилаца, као и веће ресурсе у односу на друга тужилаштва. Ове бројке показују да тужиоци у одређеном времену ништа или готово ништа нису предузимали у истрагама, јер имали су познатог учиниоца кривичног дјела, односно знали су идентитет лица која су починила кривична дјела и опет нису ништа учинили како би та лица била оптужена и осуђена – истакао је Сандић.

Додаје како је врло чудно да долази до застаре у предметима гдје је познат идентитет осумњиченог, те оштећеног (жртве).

– Имајући у виду да не постоји никаква одговорност тужилаца за поступање, у овом случају непоступање у предметима, јасно је да непостојање одговорности доводи до нерада или до незаконитог рада. Замислите зидара који данас мора да озида 30 квадрата зида да би добио плату и могао да прехрани своју породицу, платитити рачуне, школује дјецу. Е сада, замислите овог зидара који не мора да озида нити метар квадратни зида, а добије плату. Немогуће, зар не? Е па видите, у тужилаштву је то врло могуће и то нам показују ове горе бројке које су достављене од стране ВСТС – наводи бањалучки адвокат.

На другом мјесту по броју обустављених истрага је Окружно јавно тужилаштво у Добоју у којем је због застаре обустављено 166 истрага против 89 осумњичених.

Окружно јавно тужилаштво у Требињу у периоду од 2008. до 2020. године обуставило је 61 истрагу због застаре против 74 осумњичене особе, док су њихове колеге у бијељинском тужилаштву у истом периоду обуставили 41 истрагу против 22 особе.

Занимљиво је да је најмлађе тужилаштво у Српској, приједорско Окружно јавно тужилаштво, у периоду од 2017. до 2020. обуставило 24 истраге против 25 осумњичених.

На посљедњем мјесту на неславној ранг листи налази се ОЈТ Источно Сарајево, које је у наведеном периоду обуставило 19 истрага против 14 осумњичених.

Адвокат Сандић сматра и да је врло упитно и чудно да ВСТС има ове податке уназад 13 година и да ништа није предузео по овом питању.

– Када узмете у обзир комплетну слику правосуђа у БиХ и ВСТС онда је јасно да овај стуб власти не врши своју контролну улогу, већ само испуњава један од три формална услова за постојање власти и државе, односно глуми носиоца судске власти, поред законодавне и извршне. Када се створи могућност да оштећени може сам да предузме кривично гоњење, да тужилац може да одговара за свој нерад, да судије имају одређене мандате, да Врховни суд РС не штити банке и незаконито поступање извршне власти, онда ћемо имати правну државу и правну сигурност. До тада они глуме државу, ми глумимо грађане, па ко дуже издржи – закључио је адвокат Сандић.

(Српскаинфо)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Несхваћен

05.07.2021 19:47

Остаје велика сумња да се "пуштањем" предмета у застару, у ствари остварује велика корупција. Зашто, па зато што свако ко није процесуиран је спреман извршити новчану накнаду за такво што. Свима у тужилаштвима такво стање одговара, мало раде, мање се замјере и успут често остваре добит. И они најсавјеснији тужиоци који имају карактер и евентуално нису дио корумпираног правосуђа се не буне, као не можемо ништа промијенити, али ни нас нико не дира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.07.2021 19:52

Има случај да су код момка нашли 1,1 грам траве, хтјели га стрпати 6 мјесеци у затвор, као није осудјиван па смањено на 3 мјесеца, онда је адвокат од њега тражио 2000км да подмаже тужиоца да се иде на новчану казну од 9000 а не на затворску, иако га је то по закону следовало, значи 9000+2000 и плус паушал и судски трошкови још 450,ето колико кошта грам траве кад надју код обичног човјека, 11 450км,дал је то реално, а ево шта они раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

05.07.2021 20:17

Сто знаци, преведено простим језиком, да су највеци криминалци у правосудју. Прво треба кренути од њих, све их метлом помести и да одговарају за свој криминал и своја недјела. Судство и тузиластбво су највеци кривци за унистење РС, јел они су прва и поцетна карика у унистењу свега у дрзави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

06.07.2021 05:08

Добро јутро Колумбо. Има ли неко да му то није јасно? Питање је само где је граница издрзљивости. За сада је вентил иностранство.

Name

Потковани

06.07.2021 05:39

Брат мој, моја браца

ОДГОВОРИТЕ
Name

У судовима

06.07.2021 07:49

Су запослени најузи цланови породице.Волонтирају само они који нису у сродству а њихова дјеца су приправници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминална хоботница

06.07.2021 15:25

Умрезено "глуме дрзаву а ми градјане"а непотизмом"будуцност неправде у сигурним рукама"самим тиме и безакоње, криминал, корупција....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.07.2021 19:55

Код нас се увијек боље плаћао нерад

ОДГОВОРИТЕ