Треба да превлада народ, а не само политичка пијаца

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић изјавио је да директан избор српског члана Предсједништва БиХ или предсједника Републике Српске не смије бити доведен у питање, те да је то национални интерес Српске око којег требају да се сложе све политичке странке.

Република Српска 05.07.2021 | 15:28
Треба да превлада народ, а не само политичка пијаца

"Измјене изборног закона БиХ морају довести до што транспарентнијег и поштенијег изборног процеса. Међутим, те измјене не смију да буду политичко питање које би било на штету Републике Српске.

Бирање српског члана Предсједништва БиХ у Народној скупштини Републике Српске или у Парламенту БиХ био би корак уназад у демократском смислу, довео би до још веће политичке нестабилности, угрозио систем подјеле власти и међусобне контроле између различитих институционалних нивоа. Међутим, оно што је најважније је принцип да о двије највеће функције не би одлучивао народ, већ би и те функције биле дерогиране у политичку пијацу којој свједочимо задњу деценију међу посланицима у оба парламента", рекао је Миличевић, саопштено је из СДС-а.

Он је нагласио да би прихватање таквих измјена изборног закона од било које политичке опције из Републике Српске било равно издаји националних интереса, као и било каква ревизија или демонтирање Дејтонског мировног споразума, коју често заговарају поједини званичници Републике Српске.

"Приједлог Милорада Додика за спајање функција Предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ је такође нешто што би дало повода за даљу разградњу Дејтона, а циљ је очигледно и формална концентрација власти и моћи у виду једне функције и једне особе.

Сам тај приједлог говори још нешто, а то је да Додик нема адекватно ријешење за кандидате за највише функције као одговор на могуће кандидате опозиције. Не треба зато да чуди уколико он и његова политичка партија зарад одржавања на власти пристану на поменуте измјене изборног закона, али то треба да наиђе на жесток отпор не само опозиције, већ цијеле јавности", истакао је Миличевић.

По питању суштинских и техничких измјена изборног закона Миличевић каже да су увођење скенера и видео надзора нужне иновације које би спријечиле изборни инжињеринг и изборну крађу попут оне која се десила у Добоју прошле године или оне која је спријечена у Теслићу прије двије године.

"Скенирање гласачких листића не подразумијева било какву могућност изборног инжињеринга у смислу да неко мијења резултате на серверу такорећи на дугме, као што су то тумачили неки функционери СНСД-а, јер би се поред скенираног и електронски обрађеног дијела накнадно вршила контрола класичним ручним бројањем гласачких листића, али би скенирањем био заустављен инжињеринг на гласачким мјестима. Такође имали бисмо резултате за кратко вријеме након затварања биралишта, што такође сужава могућност било какве манипулације", изјавио је Миличевић.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Лосми

05.07.2021 13:50

Браво Милицевицу, само напријед

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељка

05.07.2021 15:22

Бојим се да це до године папци опет поскупјети

Name

Милос И

05.07.2021 13:50

Милицевиц доказ да има господе медју политицарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

55

05.07.2021 15:29

Тако је. Они само пијацаре и рекламирају се на порталима а у стварном стању у друству пакао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неозбиљно

05.07.2021 15:54

Неозбиљно је да се не помиње да странка задрзи мандат! Цак и да опозиција побиједи у одредјеним мјестима сто се десава , Власт притисцима , силом и принудом, или напросто куповином одредјеног цовјека купује себи мандат и онда залуд све . Неопходна промјена Закона јесте да свака странка у слуцају да је напусти одредјени посланик или одборник - ЗАДРЖАВА освојен Мандат , и онда би се спровела и народна воља и не бисмо имали тзв прелетаца из овог или оног разлога !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гордана

05.07.2021 18:04

Респект Др Милицевицу. Олицење интелигенције и праведности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

05.07.2021 18:21

Додик свакако обавља све функције у РС, осим што не ради свој посао гдје је тренутно на функцији. Сад би то да озакони, а онда би свим силама ударио машинеријом на изборима да покраде и да апсолутно завлада. Ако то дозволимо и ми и међународна заједница онда је све отишло у пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

06.07.2021 20:05

Треба да превладамо на пијаци

ОДГОВОРИТЕ