Treba da prevlada narod, a ne samo politička pijaca

Predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević izjavio je da direktan izbor srpskog člana Predsjedništva BiH ili predsjednika Republike Srpske ne smije biti doveden u pitanje, te da je to nacionalni interes Srpske oko kojeg trebaju da se slože sve političke stranke.

Republika Srpska 05.07.2021 | 15:28
Treba da prevlada narod, a ne samo politička pijaca

"Izmjene izbornog zakona BiH moraju dovesti do što transparentnijeg i poštenijeg izbornog procesa. Međutim, te izmjene ne smiju da budu političko pitanje koje bi bilo na štetu Republike Srpske.

Biranje srpskog člana Predsjedništva BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske ili u Parlamentu BiH bio bi korak unazad u demokratskom smislu, doveo bi do još veće političke nestabilnosti, ugrozio sistem podjele vlasti i međusobne kontrole između različitih institucionalnih nivoa. Međutim, ono što je najvažnije je princip da o dvije najveće funkcije ne bi odlučivao narod, već bi i te funkcije bile derogirane u političku pijacu kojoj svjedočimo zadnju deceniju među poslanicima u oba parlamenta", rekao je Miličević, saopšteno je iz SDS-a.

On je naglasio da bi prihvatanje takvih izmjena izbornog zakona od bilo koje političke opcije iz Republike Srpske bilo ravno izdaji nacionalnih interesa, kao i bilo kakva revizija ili demontiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma, koju često zagovaraju pojedini zvaničnici Republike Srpske.

"Prijedlog Milorada Dodika za spajanje funkcija Predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH je takođe nešto što bi dalo povoda za dalju razgradnju Dejtona, a cilj je očigledno i formalna koncentracija vlasti i moći u vidu jedne funkcije i jedne osobe.

Sam taj prijedlog govori još nešto, a to je da Dodik nema adekvatno riješenje za kandidate za najviše funkcije kao odgovor na moguće kandidate opozicije. Ne treba zato da čudi ukoliko on i njegova politička partija zarad održavanja na vlasti pristanu na pomenute izmjene izbornog zakona, ali to treba da naiđe na žestok otpor ne samo opozicije, već cijele javnosti", istakao je Miličević.

Po pitanju suštinskih i tehničkih izmjena izbornog zakona Miličević kaže da su uvođenje skenera i video nadzora nužne inovacije koje bi spriječile izborni inžinjering i izbornu krađu poput one koja se desila u Doboju prošle godine ili one koja je spriječena u Tesliću prije dvije godine.

"Skeniranje glasačkih listića ne podrazumijeva bilo kakvu mogućnost izbornog inžinjeringa u smislu da neko mijenja rezultate na serveru takoreći na dugme, kao što su to tumačili neki funkcioneri SNSD-a, jer bi se pored skeniranog i elektronski obrađenog dijela naknadno vršila kontrola klasičnim ručnim brojanjem glasačkih listića, ali bi skeniranjem bio zaustavljen inžinjering na glasačkim mjestima. Takođe imali bismo rezultate za kratko vrijeme nakon zatvaranja birališta, što takođe sužava mogućnost bilo kakve manipulacije", izjavio je Miličević.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Losmi

05.07.2021 13:50

Bravo Milicevicu, samo naprijed

ODGOVORITE
Name

Zeljka

05.07.2021 15:22

Bojim se da ce do godine papci opet poskupjeti

Name

Milos I

05.07.2021 13:50

Milicevic dokaz da ima gospode medju politicarima

ODGOVORITE
Name

55

05.07.2021 15:29

Tako je. Oni samo pijacare i reklamiraju se na portalima a u stvarnom stanju u drustvu pakao.

ODGOVORITE
Name

Neozbiljno

05.07.2021 15:54

Neozbiljno je da se ne pominje da stranka zadrzi mandat! Cak i da opozicija pobijedi u odredjenim mjestima sto se desava , Vlast pritiscima , silom i prinudom, ili naprosto kupovinom odredjenog covjeka kupuje sebi mandat i onda zalud sve . Neophodna promjena Zakona jeste da svaka stranka u slucaju da je napusti odredjeni poslanik ili odbornik - ZADRŽAVA osvojen Mandat , i onda bi se sprovela i narodna volja i ne bismo imali tzv preletaca iz ovog ili onog razloga !

ODGOVORITE
Name

Gordana

05.07.2021 18:04

Respekt Dr Milicevicu. Olicenje inteligencije i pravednosti.

ODGOVORITE
Name

Idealno

05.07.2021 18:21

Dodik svakako obavlja sve funkcije u RS, osim što ne radi svoj posao gdje je trenutno na funkciji. Sad bi to da ozakoni, a onda bi svim silama udario mašinerijom na izborima da pokrade i da apsolutno zavlada. Ako to dozvolimo i mi i međunarodna zajednica onda je sve otišlo u propast.

ODGOVORITE
Name

Savo

06.07.2021 20:05

Treba da prevladamo na pijaci

ODGOVORITE