Вакцинисани, а не могу путовати у Европску унију?

Од данас, 1. јула, када се званично пушта у употребу дигитални вакцинациони пасош Европске уније, тај документ би требало да олакша путовања унутар ЕУ, али моћи ће да га добију само оне особе које су имунизоване једном од четири вакцине одобрене у Европској унији.

Регион 01.07.2021 | 15:30
Вакцинисани, а не могу путовати у Европску унију?

Против те уредбе протестују Индија и Афричка унија, јер се у Индији углавном за вакцинацију становништва употребљава индијска варијанта АстраЗенеке под називом "Ковишилд". У ЕУ је, међутим, само европска верзија АстраЗенеке "Ваксерија", коју је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).

Афричка унија указује на могућу дискриминацију путника са тог континента. Индијски произвођач вакцина АстраЗенека, Институт за серум у Индији, заложиће се за брзо одобравање њихове верзије вакцине од стране ЕМА. Чини се да и једни и други промашују циљ, с обзиром на то да ни пасош, ни одобрење вакцине "Ковишилд" нису у ствари неопходни у ЕУ.

Лото са вакцинама

Свака особа изван ЕУ вакцинисана "Ковишилдом" може да уђе на територију ЕУ, јер чланице ЕУ, као услов за улазак, могу да признају било коју вакцину коју је одобрила Светска здравствена организација. То је у Бриселу потврдио и портпарол Европске комисије, Адалберт Јанц: "То се може применити и на друге вакцине које су на листи СЗО".

А на листи СЗО нису само четири вакцине које се употребљавају у Европи, већ и индијски "Ковишилд", али верзија АстраЗенеке произведене у Јужној Кореји – "СК Био". Светска здравствена организација такође признаје "Синофарм" и "Синовак" из Кине, као и све варијанте вакцина Бајонтек-Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон. Те вакцине смеју да се унесу у жути вакцинациони пасош СЗО.

Вакцине Фајзера И Модерне доживотно штите од ковида 19?

Може, а не мора?

"Постоји могућност да људи из трећих земаља добију цертификат, ако могу да докажу да су вакцинисани релеватном вакцином која се помиње у прописима за цертификат државе-чланице у коју путују", рекао је Кристијан Виганд из Европске комисије. Дакле, 27 чланица ЕУ има могућност да прихвати вакцине са листе СЗО и изда ковид пасош. Могу, али не морају. Јер, то правило ЕУ је само препорука, али не и закон.

За путнике који долазе из Азије, Јужне Америке или Африке није неопходан вакцинациони пасош ЕУ, већ би сваки појединац требало да докаже да је вакцинисан у матичној земљи, вакцином коју признаје земља у коју путује. То може да значи да нека Индијка, која је вакцинисана "Ковишилдом" може да путује на Кипар, али не и у Немачку.

Збуњујућа правила

И сама Европска комисија признаје да су правила тешко разумљива и да морају да се побољшају у граничним службама и администрацијама држава-чланица. Стога су три европска комесара послала писмо на адресе 27 влада у којима сугеришу најједноставнију могућу „препоруку уласка“ и што мање појединачних.

Дигитални ковид-пасош само за добровољце

Збрка око вакцина не погађа само препарат АстраЗенеке из Индије, који је преко иницијативе Ковакс подељен у више 100 држава, већ и серум који је Бајонтек-Фајзер развио у Немачкој. Поједине грађанке и грађани Канаде жалили су се, између осталих и ДW-у, да без обзира на то што су вакцинисани Бајонтек-Фајзером, не могу да уђу у Немачку. Према информацијама конзуларног одељења немачке амбасаде у Канади, немачке службе за издавање виза препознају само бренд „Цомирнатy“ који се употребљава у Европи за вакцину Бајонтек-Фајзер. Док се у Канади у вакцинациони пасош уноси ознака „Фајзер-Бајонтек“. Изгледа као бирократски ћорсокак.

Америчке грађанке и грађани нису погођени тим проблемом. САД су у међувремену на „зеленој листи“ ЕУ. За улазак у Европу неопходан је само једноставни негативни ПЦР-тест. Доказ о вакцинацији је могућ, али није обавезан. Али у супротном смеру то не важи. САД дозвољавају улаз у земљу чак и вакцинисаним грађанима ЕУ само у ретким случајевима.

АстраЗенека из Европе (Ваxзериа) извози се у многе делове света, између осталог и у Канаду, Велику Британију, Мексико и Чиле. Они који су добили ту вакцину, могу да у земљи ЕУ у коју улазе добију и електронски вакцинациони пасош ЕУ. Но, упитно је како и да ли то може да се докаже, ако у националним документима о вакцинацији не стоји егзактно име - „Ваxзериа“.

Руску вакцину, међутим, не признаје ни ЕУ, ни Светска здравствена организација. То значи да се не може користити као доказ имунизације за оне који долазе из трећих земаља.

Ковид-пасош: Аусвајс новог доба или џокер за путовања?

Потреба за разјашњењем и на Балкану

Европска комисија најавила је да ће, што је брже могуће, одговорити на сва питања у вези са признавањем вакцина у путничком саобраћају. „Добијамо гомилу упита за признањем из многих делова света. Морамо да проверимо за које земље је то могуће“, објашњава Кристијан Виганд из Европске комисије. Посебно много упита стиже од влада земаља западног Балкана, због тога што многи људи у ЕУ имају тамо родбинске везе. Сада би, након одмора у Србији или Босни и Херцеговини, ти људи желели да се без проблема врате назад у Европску унију.

Истовремено, још увек нису дозвољена туристичка путовања из највећег броја земаља у ЕУ. Унија је одлучила да би та ограничења требало укинути што је могуће пре, наравно сходно развоју инфекције у тим земљама.

А Велика Британија, која више није део ЕУ, иде другим путем. Они који допутују у ту земљу, а вакцинисани су, морају да приложе негативан тест и оду у карантин – без обзира коју вакцину су добили.

(ДW)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милутин

01.07.2021 13:37

Исте мјере тим земљама увести без пардона..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Због миграција

01.07.2021 13:47

И осталих проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.07.2021 13:51

Фајзер и Модерна штите доживотно само нису рекли колико живот траје. Пошто су раније говорили 6 мјесеци, значи након тога умирете и тако ове вакцине штите доживотно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.07.2021 09:07

Ти си видовита Зорка?

Name

Василије

01.07.2021 13:52

Вјероватно ће послати Тању Фајон да нас откључа. Бриселске бирократе и нису способне ништа друго него да уводе разна ограничења, посебно за државе некадашње СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

01.07.2021 14:07

Смјесно је дозивотно да стити од вируса, па то су бајке из цијелог свјета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

01.07.2021 14:08

Тренутно се из БиХ у ЕУ може путовати и без вакцинације и без тестирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

01.07.2021 14:33

Поцркали дабога висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

01.07.2021 16:39

Припремите се за ЧИПОВЕ све је организовано.“ Луцифер“ чека право вријеме да крене са чиповањем. Њемачка је већ чиповала преко 30´000 станивника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.07.2021 09:07

А не смета вам чип преко фб или инстаграма?