Отказана сједница групе за измјену Изборног закона

Сједница Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства БиХ заказана за данас, неће бити одржана, јер су три члана Групе из Дома народа, и то делегати Средоје Новић (СНСД), Бариша Чолак (ХДЗ) и Муниб Јусуфовић (СББ), јуче најавили да неће доћи на сједницу, сазнаје "Фокус".

Босна и Херцеговина 23.06.2021 | 12:36
Отказана сједница групе за измјену Изборног закона

Не улазећи у разлоге немогућности доласка ових чланова на сједницу, на овај начин потврдило се да рад овог четрнаесточланог тијела, које би требало радити на измјенама Изборног закона, могу блокирати три члана из Дома народа.

На опасност од могућности оваквог сценарија раније је у расправама при усвајању Пословника Групе упозоравао члан овог тијела Дамир Арнаут (НС), који је указивао на диспропорционалну улогу три члана Дома народа у односу на осам чланова из Представничког дома.

Но, у изјави за "Фокус" он каже да није било воље да се ова аномалија правовремено елиминира.

Мандат Интерресорне радне групе је измјена изборног законодавства, а најављивано је да ће ово тијело до краја године имати и резултате. Но, по досадашњој динамици рада, односно њиховим ефектима те с обзиром на отказивање данашње сједнице због недоласка само три од 14 чланова, нема пуно простора за оптимизам да ће те најаве бити и реализиране.

Измјена Изборног закона у БиХ један је од 14 приоритетних услова у Мишљењу Европске комисије које наша држава мора испунити прије добијања кандидатског статуса за чланство у ЕУ, односно почетка преговора о самом чланству.

Интерресорну радну групу из Представничког дома чине Алма Чоло (СДА), Борјана Кришто (ХДЗ), Џенан Ђонлагић (ДФ), Дамир Арнаут (НС), Бранислав Бореновић (ПДП), Саша Магазиновић (СДП), Сњежана Новаковић-Бурсаћ (СНСД) и Ненад Стевандић (УС), из Дома народа делегати Бариша Чолак (ХДЗ), Средоје Новић (СНСД) и Муниб Јусуфовић (СББ).

Савјет министара БиХ представљају министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац (СНСД), замјеник министра спољних послова Јосип Бркић (ХДЗ) и замјеник министра за људска права Џевад Махмутовић (СДА).

(Фокус)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Борац

23.06.2021 11:32

Само нерадницима одбити плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гро

23.06.2021 14:56

А гдје је сједница о смјени Синисе Илица.

ОДГОВОРИТЕ