Otkazana sjednica grupe za izmjenu Izbornog zakona

Sjednica Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH zakazana za danas, neće biti održana, jer su tri člana Grupe iz Doma naroda, i to delegati Sredoje Nović (SNSD), Bariša Čolak (HDZ) i Munib Jusufović (SBB), juče najavili da neće doći na sjednicu, saznaje "Fokus".

Bosna i Hercegovina 23.06.2021 | 12:36
Otkazana sjednica grupe za izmjenu Izbornog zakona

Ne ulazeći u razloge nemogućnosti dolaska ovih članova na sjednicu, na ovaj način potvrdilo se da rad ovog četrnaestočlanog tijela, koje bi trebalo raditi na izmjenama Izbornog zakona, mogu blokirati tri člana iz Doma naroda.

Na opasnost od mogućnosti ovakvog scenarija ranije je u raspravama pri usvajanju Poslovnika Grupe upozoravao član ovog tijela Damir Arnaut (NS), koji je ukazivao na disproporcionalnu ulogu tri člana Doma naroda u odnosu na osam članova iz Predstavničkog doma.

No, u izjavi za "Fokus" on kaže da nije bilo volje da se ova anomalija pravovremeno eliminira.

Mandat Interresorne radne grupe je izmjena izbornog zakonodavstva, a najavljivano je da će ovo tijelo do kraja godine imati i rezultate. No, po dosadašnjoj dinamici rada, odnosno njihovim efektima te s obzirom na otkazivanje današnje sjednice zbog nedolaska samo tri od 14 članova, nema puno prostora za optimizam da će te najave biti i realizirane.

Izmjena Izbornog zakona u BiH jedan je od 14 prioritetnih uslova u Mišljenju Evropske komisije koje naša država mora ispuniti prije dobijanja kandidatskog statusa za članstvo u EU, odnosno početka pregovora o samom članstvu.

Interresornu radnu grupu iz Predstavničkog doma čine Alma Čolo (SDA), Borjana Krišto (HDZ), Dženan Đonlagić (DF), Damir Arnaut (NS), Branislav Borenović (PDP), Saša Magazinović (SDP), Snježana Novaković-Bursać (SNSD) i Nenad Stevandić (US), iz Doma naroda delegati Bariša Čolak (HDZ), Sredoje Nović (SNSD) i Munib Jusufović (SBB).

Savjet ministara BiH predstavljaju ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD), zamjenik ministra spoljnih poslova Josip Brkić (HDZ) i zamjenik ministra za ljudska prava Dževad Mahmutović (SDA).

(Fokus)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Borac

23.06.2021 13:32

Samo neradnicima odbiti plate.

ODGOVORITE
Name

Gro

23.06.2021 16:56

A gdje je sjednica o smjeni Sinise Ilica.

ODGOVORITE