Тропске врућине могу бити веома опасне за грађане

Метеоролози су најавили јак топлотни талас од 21.јуна до 25. јуна ове године. Температуре ће ићи и до 38 степени, па надлежни препоручују да се, уколико се не мора, не излази вани у временском периоду од 10 до 17х, а за већи дио БиХ издато је наранџасто упозорење.

Република Српска 22.06.2021 | 19:51
Тропске врућине могу бити веома опасне за грађане

Љетне врућине и висок ниво УВ зрачења могу бити опасни, не само за хроничне болеснике, малу дјецу и друге ризичне групе, него и за здраве људе. Иако метеоролози савјетују боравак у затвореним расхлађеним просторијама, грађанима које смо данас срели на улицама Бањалуке, чини се, високе температуре не сметају.

"Мало се расхлађујемо иначе мени више одговара да је 50 степени него да је минус 5.

Кукамо ако је хладно и ако је вруће, нама се не може удовољити добро је да не буде горе а ово је све добро.

Мало базен мало купалиште и тако, одговори су анкетирианих Бањалучана.

Симптоми узроковани високом температуром због којих се грађани највише јављају у домове здравља су, између осталог, вртоглавица, убрзан пулс и повраћање као и убрзано и отежано дисање. Због тога, доктори препоручују да се, уколико није потребно, не излази напоље у времену од 10 до 17х.

 „Препоруке којих би се послодавац требао придржавати у смислу прерасподјеле радног времена, да се не ради у најтоплијем дијелу дана. Препорука и да се праве честе паузе након сваких сат времена физичког рада 10 до 20 минута паузе, а посебно бих нагласио потребу да се особама које болују од хроничних болести укаже на потребу да узимају редовно терапију, избјегавају врућине и да се јавлљају својим породичним докторима“, каже прим.др Младен Шукало из Дома здравља Бањалука.

Метеоролози кажу да је ово само почетак тропског таласа јер се у наредним данима очекују температуре до 40 степени Целзијуса. Ни небо ових дана није ведро јер је с подручја Африке стигла велика количина пустињске прашине и пијеска због чега је атмосфера замућена и видљивост смањена. 

 „Ово ће трајати до петка када долази мала промјена времена и мало освјежење током ноћи на суботу гдје ће ријетко бити пљускова углавном у Семберији и централним крајевима. Што се тиче падавина и неког већег освјежења неће га бити сигурно до краја јуна и првих дана јула“, каже Божидар Перовановић,  метеоролог Хидрометеоролошки завод РС.

Због повећаног обима потрошње воде услијед раста температуре, апелује се на потрошаче да воду троше савјесно и рационално за основне потребе, а никако за заливање башта, зелених површина, плочника, тераса те пуњење базена и прање аутомобила. 

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ста

22.06.2021 20:07

Ми на селу да радимо,који имамо стоку и сваста несто.Да се затворимо у куцу по цијели дан и онда навеце да изадјемо,да видимо ста је презивјело.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.06.2021 20:31

Ви на селу сте навикли на такве температуре. Ово је упозорење за градске мишеве.

Name

Челинац

22.06.2021 21:50

Код Миће Тубака људи спадају са скеле радећи. Наравно о томе се власт не изјашњава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј...

23.06.2021 07:45

Милорде јеси ти?