Tropske vrućine mogu biti veoma opasne za građane

Meteorolozi su najavili jak toplotni talas od 21.juna do 25. juna ove godine. Temperature će ići i do 38 stepeni, pa nadležni preporučuju da se, ukoliko se ne mora, ne izlazi vani u vremenskom periodu od 10 do 17h, a za veći dio BiH izdato je narandžasto upozorenje.

Republika Srpska 22.06.2021 | 19:51
Tropske vrućine mogu biti veoma opasne za građane

Ljetne vrućine i visok nivo UV zračenja mogu biti opasni, ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude. Iako meteorolozi savjetuju boravak u zatvorenim rashlađenim prostorijama, građanima koje smo danas sreli na ulicama Banjaluke, čini se, visoke temperature ne smetaju.

"Malo se rashlađujemo inače meni više odgovara da je 50 stepeni nego da je minus 5.

Kukamo ako je hladno i ako je vruće, nama se ne može udovoljiti dobro je da ne bude gore a ovo je sve dobro.

Malo bazen malo kupalište i tako, odgovori su anketirianih Banjalučana.

Simptomi uzrokovani visokom temperaturom zbog kojih se građani najviše javljaju u domove zdravlja su, između ostalog, vrtoglavica, ubrzan puls i povraćanje kao i ubrzano i otežano disanje. Zbog toga, doktori preporučuju da se, ukoliko nije potrebno, ne izlazi napolje u vremenu od 10 do 17h.

 „Preporuke kojih bi se poslodavac trebao pridržavati u smislu preraspodjele radnog vremena, da se ne radi u najtoplijem dijelu dana. Preporuka i da se prave česte pauze nakon svakih sat vremena fizičkog rada 10 do 20 minuta pauze, a posebno bih naglasio potrebu da se osobama koje boluju od hroničnih bolesti ukaže na potrebu da uzimaju redovno terapiju, izbjegavaju vrućine i da se javlljaju svojim porodičnim doktorima“, kaže prim.dr Mladen Šukalo iz Doma zdravlja Banjaluka.

Meteorolozi kažu da je ovo samo početak tropskog talasa jer se u narednim danima očekuju temperature do 40 stepeni Celzijusa. Ni nebo ovih dana nije vedro jer je s područja Afrike stigla velika količina pustinjske prašine i pijeska zbog čega je atmosfera zamućena i vidljivost smanjena. 

 „Ovo će trajati do petka kada dolazi mala promjena vremena i malo osvježenje tokom noći na subotu gdje će rijetko biti pljuskova uglavnom u Semberiji i centralnim krajevima. Što se tiče padavina i nekog većeg osvježenja neće ga biti sigurno do kraja juna i prvih dana jula“, kaže Božidar Perovanović,  meteorolog Hidrometeorološki zavod RS.

Zbog povećanog obima potrošnje vode uslijed rasta temperature, apeluje se na potrošače da vodu troše savjesno i racionalno za osnovne potrebe, a nikako za zalivanje bašta, zelenih površina, pločnika, terasa te punjenje bazena i pranje automobila. 

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sta

22.06.2021 20:07

Mi na selu da radimo,koji imamo stoku i svasta nesto.Da se zatvorimo u kucu po cijeli dan i onda navece da izadjemo,da vidimo sta je prezivjelo.

ODGOVORITE
Name

Re

22.06.2021 20:31

Vi na selu ste navikli na takve temperature. Ovo je upozorenje za gradske miševe.

Name

Čelinac

22.06.2021 21:50

Kod Miće Tubaka ljudi spadaju sa skele radeći. Naravno o tome se vlast ne izjašnjava.

ODGOVORITE
Name

Hej...

23.06.2021 07:45

Milorde jesi ti?