Предсједник и влада прозвани због много преминулих

Хиљаде грађана Бразила изашле су у суботу на улице широм земље оптужујући предсједника Јаира Болсонара и владу због неефикасног управљања цовид-кризом, посебно због споре набаве вакцина и сумње у оправданост ношења маски.

Свијет 21.06.2021 | 12:12
Предсједник и влада прозвани због много преминулих

Бразил је у суботу, премашивши бројку од пола милијуна умрлих од цовида-19, дошао на друго мјесто на свијету по броју умрлих од те болести, одмах након САД-а.

Грађани жестоко критикују предсједника Болсонара због неадекватне реакције на цовид-кризу, а посебно прозивају владу због низа пропуштених прилика за куповање вакцина.

Из компаније Пфизер саопштено је да нису добили одговоре на понуде за продају вакцина које су бразилској влади послане између августа и новембра 2020. године.

Према подацима бразилског министарства здравства, само 11 посто грађана Бразила потпуно је вакцинисано, а 29 посто добило је прву дозу.

“Просвједујемо против геноцидне Болсонарове владе која није купила вакцине нити је направила ишта друго како би се побринула за своје грађане”, рекао је тридесетшестогодишњи Алине Рабело, један од просвједника у бразилском главном граду.

До раних поподневних сати у суботу, протести у су одржани у најмање 44 бразилска града, широм 20 држава, извијестила је највећа бразилска ТВ кућа, Глобо.

Демонстранти истичу да је пола милиона умрлих од цовида-19 једна врста геноцида који је бразилска влада провела над својим грађанима те захтијевају да се Болсонара уклони с функције.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ухх

21.06.2021 10:41

Код нас балван поносан сто нам је оволика смртност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

21.06.2021 14:11

Наси казу да смо најбољии са короном! Јооо црнy земљо отвори се!који јаваслук институције заробле од партијасаа когумпираних!!!има ли крајаа??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали перица

21.06.2021 14:37

само да нема забуне. Бразил има 250 умрлих на 100 000 становника и протестују Ми имамо 370 умрлих на 100 ооо становника и ћутимо

ОДГОВОРИТЕ