Predsjednik i vlada prozvani zbog mnogo preminulih

Hiljade građana Brazila izašle su u subotu na ulice širom zemlje optužujući predsjednika Jaira Bolsonara i vladu zbog neefikasnog upravljanja covid-krizom, posebno zbog spore nabave vakcina i sumnje u opravdanost nošenja maski.

Svijet 21.06.2021 | 12:12
Predsjednik i vlada prozvani zbog mnogo preminulih

Brazil je u subotu, premašivši brojku od pola milijuna umrlih od covida-19, došao na drugo mjesto na svijetu po broju umrlih od te bolesti, odmah nakon SAD-a.

Građani žestoko kritikuju predsjednika Bolsonara zbog neadekvatne reakcije na covid-krizu, a posebno prozivaju vladu zbog niza propuštenih prilika za kupovanje vakcina.

Iz kompanije Pfizer saopšteno je da nisu dobili odgovore na ponude za prodaju vakcina koje su brazilskoj vladi poslane između avgusta i novembra 2020. godine.

Prema podacima brazilskog ministarstva zdravstva, samo 11 posto građana Brazila potpuno je vakcinisano, a 29 posto dobilo je prvu dozu.

“Prosvjedujemo protiv genocidne Bolsonarove vlade koja nije kupila vakcine niti je napravila išta drugo kako bi se pobrinula za svoje građane”, rekao je tridesetšestogodišnji Aline Rabelo, jedan od prosvjednika u brazilskom glavnom gradu.

Do ranih popodnevnih sati u subotu, protesti u su održani u najmanje 44 brazilska grada, širom 20 država, izvijestila je najveća brazilska TV kuća, Globo.

Demonstranti ističu da je pola miliona umrlih od covida-19 jedna vrsta genocida koji je brazilska vlada provela nad svojim građanima te zahtijevaju da se Bolsonara ukloni s funkcije.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Uhh

21.06.2021 10:41

Kod nas balvan ponosan sto nam je ovolika smrtnost.

ODGOVORITE
Name

A

21.06.2021 14:11

Nasi kazu da smo najboljii sa koronom! Jooo crny zemljo otvori se!koji javasluk institucije zaroble od partijasaa kogumpiranih!!!ima li krajaa??????

ODGOVORITE
Name

mali perica

21.06.2021 14:37

samo da nema zabune. Brazil ima 250 umrlih na 100 000 stanovnika i protestuju Mi imamo 370 umrlih na 100 ooo stanovnika i ćutimo

ODGOVORITE