СНСД, ХДЗ и СДА пребацују лоптицу око закона

Ни годину дана након потписаног Политичког споразума о принципима изборног закона у Мостару, челници СДА и ХДЗ-а БиХ нису договорили измјене изборног закона.

Република Српска 21.06.2021 | 08:26
СНСД, ХДЗ и СДА пребацују лоптицу око закона

СДА сада тражи укључивање других парламентарних странака, па и међународне заједнице. ХДЗ БиХ на овај захтјев без званичне реакције, а у међувремену разговор о будућности БиХ води са СНСД-ом.

Друге парламентарне странке и даље нису позване на договоре. Има ли измјена изборног закона будућност?

У писму које је Изетбеговић упутио Човићу, СДА оцјењује да је преговарачки формат који обухвата само представнике ове двије странке исцрпио своје могућности. СДА је, тврде, спремна наставити преговоре о изборном закону, али у другом формату.

Тако су иза затворених врата Човић и Изетбеговић у сриједу одржали састанак са представницима Европске уније и америчке амбасаде. Лидер ХДЗ-а БиХ, каже, задовољан је исходом састанка, уз увјерење да ће се у наредним данима више радити и доћи до коначног договора.

Међутим, званичне реакције на Изетбеговићево писмо које је стигло два дана касније, ХДЗ није дао. У међувремену састанак одржавају делегације ХДЗ-а и СНСД-а, након чега је предсједник Федерације БиХ прокоментирао да став СДА није обавезујући.

Разговор о будућности БиХ са СНСД-ом види као добру намјеру из Републике Српске.

Док се лоптица пребације између СДА и ХДЗ-а зашто договора нема, СНСД ће, како каже Додик, подржати сваке измјене које нису техничке. Важно је, тврди, питање избора чланова Предсједништва у Федерацији БиХ и ту се Бошњаци и Хрвати требају договорити како ће то ријешити.

Уплитање странаца, како каже Додик, није рјешење. Изборни закон мора бити договор домаћих политичара. Но, упитно је може ли бити договора на домаћем терену – друге парламентарне странке нису још сјеле за преговарачки сто, иако годинама траже измјене Изборног закона.

Оптимизма да ће ствари у Федерацији БиХ у вези са Изборним законом бити ријешене, упркос медијацији странаца, нема. Интерресорна радна група која ради на измјенама изборног закона обећала је до краја године припремити рјешења. Али, обећање је могуће само ако за то буде политичке воље, а упитно је има ли је.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мато

21.06.2021 06:56

Три теске ЛОПУЗЕ ТРИ ТЕСКА СМРДЕЗА ПРОСИПАЦИ МРЗЊЕ А ПРИЈАТЕЉИ ИЗА ВРАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

21.06.2021 07:52

Фукаретине и крадљивци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

21.06.2021 10:16

Њих треба ставити у прдекану па некасе договарају колико им је воља сами.

Name

Рус

21.06.2021 09:32

Зар стварно неко мисли да они о било чему одлучују? Било је и биће како странци кажу и око изборног закона и око успоставе правне државе и око свега осталог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марас

21.06.2021 09:46

Ниста они не пребацују само праве статус замрзнуто да се ниста не промјени да могу наставити красти изборе

ОДГОВОРИТЕ