SNSD, HDZ i SDA prebacuju lopticu oko zakona

Ni godinu dana nakon potpisanog Političkog sporazuma o principima izbornog zakona u Mostaru, čelnici SDA i HDZ-a BiH nisu dogovorili izmjene izbornog zakona.

Republika Srpska 21.06.2021 | 08:26
SNSD, HDZ i SDA prebacuju lopticu oko zakona

SDA sada traži uključivanje drugih parlamentarnih stranaka, pa i međunarodne zajednice. HDZ BiH na ovaj zahtjev bez zvanične reakcije, a u međuvremenu razgovor o budućnosti BiH vodi sa SNSD-om.

Druge parlamentarne stranke i dalje nisu pozvane na dogovore. Ima li izmjena izbornog zakona budućnost?

U pismu koje je Izetbegović uputio Čoviću, SDA ocjenjuje da je pregovarački format koji obuhvata samo predstavnike ove dvije stranke iscrpio svoje mogućnosti. SDA je, tvrde, spremna nastaviti pregovore o izbornom zakonu, ali u drugom formatu.

Tako su iza zatvorenih vrata Čović i Izetbegović u srijedu održali sastanak sa predstavnicima Evropske unije i američke ambasade. Lider HDZ-a BiH, kaže, zadovoljan je ishodom sastanka, uz uvjerenje da će se u narednim danima više raditi i doći do konačnog dogovora.

Međutim, zvanične reakcije na Izetbegovićevo pismo koje je stiglo dva dana kasnije, HDZ nije dao. U međuvremenu sastanak održavaju delegacije HDZ-a i SNSD-a, nakon čega je predsjednik Federacije BiH prokomentirao da stav SDA nije obavezujući.

Razgovor o budućnosti BiH sa SNSD-om vidi kao dobru namjeru iz Republike Srpske.

Dok se loptica prebacije između SDA i HDZ-a zašto dogovora nema, SNSD će, kako kaže Dodik, podržati svake izmjene koje nisu tehničke. Važno je, tvrdi, pitanje izbora članova Predsjedništva u Federaciji BiH i tu se Bošnjaci i Hrvati trebaju dogovoriti kako će to riješiti.

Uplitanje stranaca, kako kaže Dodik, nije rješenje. Izborni zakon mora biti dogovor domaćih političara. No, upitno je može li biti dogovora na domaćem terenu – druge parlamentarne stranke nisu još sjele za pregovarački sto, iako godinama traže izmjene Izbornog zakona.

Optimizma da će stvari u Federaciji BiH u vezi sa Izbornim zakonom biti riješene, uprkos medijaciji stranaca, nema. Interresorna radna grupa koja radi na izmjenama izbornog zakona obećala je do kraja godine pripremiti rješenja. Ali, obećanje je moguće samo ako za to bude političke volje, a upitno je ima li je.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Mato

21.06.2021 06:56

Tri teske LOPUZE TRI TESKA SMRDEZA PROSIPACI MRZNJE A PRIJATELJI IZA VRATA

ODGOVORITE
Name

Boki

21.06.2021 07:52

Fukaretine i kradljivci.

ODGOVORITE
Name

r.juga

21.06.2021 10:16

Njih treba staviti u prdekanu pa nekase dogovaraju koliko im je volja sami.

Name

Рус

21.06.2021 09:32

Зар стварно неко мисли да они о било чему одлучују? Било је и биће како странци кажу и око изборног закона и око успоставе правне државе и око свега осталог.

ODGOVORITE
Name

Maras

21.06.2021 09:46

Nista oni ne prebacuju samo prave status zamrznuto da se nista ne promjeni da mogu nastaviti krasti izbore

ODGOVORITE