ХДЗ и СНСД суверено владају Управом, афере се редају, кумови се милионима награђују?!

Дакле, вишемилионске афере које се вежу за УИО се нижу, истрага је све више, али је све мање оптужница и пресуда, као и оних који због доказаног криминала заврше иза решетака.

Босна и Херцеговина 17.06.2021 | 08:09
ХДЗ и СНСД суверено владају Управом, афере се редају, кумови се милионима награђују?!

Управа за индиректно опорезивање БиХ дуги низ година је златна кока Човића и Додика. А када је новац у питању, ту нема ни конститутивних, ни легитимних, ни аутентичних. Паре немају вјеру и нацију, али имају моћ и кумове. Па тако Додик одобрио, а ХДЗ-ов Џакула наумио купити скупоцјену зграду у Бањој Луци, која је у власништву Милета Радишића, кума Милорада Додика. Радишић и његова фирма "Гранд Траде" једини имају све што Управи треба. Урадит ће све за готово 100 милиона марака.

Док ХДЗ и СНСД суверено владају Управом, афере се редају, кумови се милионима награђају… А Тужиластво по хитном поступку заобилази Управу и кумове.

Управа за индиректно опорезивање БиХ, на челу са Миром Џакулом, жели купити зграду која је у власништву контраверзног бизнисмена Мила Радишића и његове фирме "Гранд Траде" у Бањој Луци. Све за потребе Централног уреда УИО-а и Регионалног центра Бања Лука. Занимљиво је да је на расписани јавни оглас пристигла само једна понуда. И то она од Миле Радишића, кума Милорада Додика, која је знатно већа од новца којег за те намјене има на располагању УИО БиХ.

Представници УИО-а о томе нису жељели да говоре за "Мрежу". Само су писано одговорили на наш упит.

"Одлуком Савјета министара БиХ још 2014. године за потребе набавке објекта за Средишњи уред УИО и Регионални центар Бања Лука одобрено је 37.900.000 КМ, од чега за :

А) набавку објекта 36.000.000 КМ

Б) опремање објекта 1.900.000 КМ.

Пристигла понуда на јавном огласу је понуда компаније Гранд Траде д.о.о. Бања лука у вриједности од 84.249.000,00 КМ без ПДВ-а."

Радишићева зграда је више него дупло скупља од планираног износа новца којег УИО има за те намјене. Због тога су се за помоћ обратили Савјету министара БиХ којег предводи СНСД-ов Зоран Тегелтија како би се ово питање коначно рјешило. Експертски тим независних вјештака већ је констатирао да је Радишићева понуда прихватљива, саопштили су из УИО.

"Понуђени пословни објекат испуњава услове прописане тендерском документацијом, да је понуђена цијена понуђача у износу од 84.249.000,00 КМ без ПДВ-а, односно 98.571,33 КМ са ПДВ-ом прихватљива с обзиром на мишљење експертског тима вјештака који су процијенили тржишну вриједност овог пословног објекта у износу 97.430.000,00 КМ без ПДВ-а, као реалну тржишну вриједност."

"Све је оно према грађевинској дозволи, те у условима, локацијским детаљима, тлоцртима, мјерама, све је то урађено у том правцу. (И она задовољава услове). Ми смо тако констатовали. Било шест или седам вјештака. На крају је генерални закључак да је то најидеалнија локација која може тренутно град Бања Лука да дадне", истакао је вјештак Драган Салић.

Све веће сумње у намјештање посла Додиковом куму

А један од битних критерија за додијелу уговора је економски најповољнија понуда која је у овом случају једина и за менаџмент УИО једина прихватљива која, које ли коинциденције, задовољава све услове које је тражила УИО. Због тога су све веће сумње у намјештање посла Додиковом куму.

"Према посљедњим условима како су постављени, заправо су и постављени тако да одговарају само једном понуђачу. Односно поново долазимо до тога да Миле Радишић буде једини који на располагању има зграду за једну овако важну институцију. Што наравно баца сумњу на то да је унапријед заправо све већ и договорено. И приликом изградње саме зграде", каже Ивана Корајлић, извршна директорица Транспаренцy Интернатионал БиХ.

"То је оно што је симптоматично да се послије оволиких година налази од једном објекат који томе одговара, дакле то упућује да је то намјенски грађен .И да неки договор постоји. Јесу мало сумњиве околности око те зграде да се толико времена то не рјешава и да се ево сад налази рјешење које је малтене од јуче", рекла је Мирјана Маринковић-Лепић, посланица Наше странке у Представничком дому Парламентарсне скупштине БиХ.

"То отвара то питање потпуне основе сумње да је то све било под наводницима намјештено. Јер како тумачити да се расписује јавни позив на који се јавља само један понуђач, јер само један понуђач испуњава услове тако креираног јавног позива. И то гле чуда од стране фирме Гранд Траде. Човјека који је у суштини кум Додиков", каже Бранислав Бореновић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

"Јасно је да се овдје ради о једном криминалном уговору који је плод корупције и јасно је да је ова куповина канцеларије УИО БИХ плод договора челних људи блајбуршке коалиције Драгана Човића и Милорада Додика и да они у свему томе имају највећи интерес", истакао је Небојша Вукановић, посланик у Клубу СДС-а у НСРС-у.

Осмић: Упустити се у ово може само будала

Бивши радник УИО Мехмедалија Осмић каже да се овај проблем покушавао ријешити прије неколико година, али да се никад нису спомињале вртоглаве цифре и укупна цијена која би у коначници могла бити плаћена куповином Радишићеве зграде.

"Није се помињао износ 30-40 милиона, а немали стотину милиона. Према томе, упустити се у ово говорим као професионалац, знам како се ради, знам шта се ради, упустити се у ово може само будала. Или онај ко је одлучио да оде у затвор. Стојим иза овога што говорим. Ово је чиста пљачка. Пандора је била и ово је наставак начина вршења кривичних дјела и пљачке БиХ."

За менаџмент УИО којег предводи Миро Џакула није спорно то што је власник зграде коју желе купити Миле Радишић, који је већ раније правоснажно осуђен за привредни криминал и за којег су се везале бројне афере.

"Миле Радишић је пресуђени криминалац који је због кривичних дјела везаних из привредног криминала већ робијао. Дакле, да има иоле правне државе такав човјек не би могао учествовати. Под пуном матерјалном одговорношћу тврдим да је стварни власник ове зграде Гранд Траде гдје га нема на папиру у ствари Милорад Додик, а да је Миле Радишић само параван", додаје Вукановић.

"Познате су везе између Радишића и Милорада Додика, па и осталих из руководства СНСД-а. Познате су и малверзације у које је био умијешан сам Радишић, што није апсолутно имало никаквог утицаја на његово даље пословање и на даљу сарадњу између институција и њега као инвеститора", додала је Корајлић.

Док се чака коначан став Савјета министара, опозиционе странке траже да се овај поступак набавке хитно поништи.

"То је још једна афера, то је још једно ненормално трошење народног новца. И Савјет министара, људи треба тамо да размисле добро, да ли ће послушати некога ко је тај посао", навео је Бореновић.

"Јасно је да овог трансфера и набавке не би уопште ни било да нема политичког договора моћника, прије свега Драгана Човића и Милорада Додика који контролишу дуги низ година и деценија УИО БИХ која је њихова златна кока коју користе наравно за пуњење црних фондова", каже Вукановић.

УИО БИХ још увијек предводи ХДЗ-ов кадар Миро Џакула 

А УИО БИХ још увијек предводи ХДЗ-ов кадар Миро Џакула којем је истекао и други мандат. Према Закону о систему индиректног опорезивања у БиХ директор на тој функцији максимално може бити само два мандата. Закон није дефинисао технички мандат.

"То значи да очигледно закон не вриједи за све или вриједи само до одређеног момента.И онда се тражи рјешење како да се заобиђе законско рјешење", каже Бореновић.

Џакулина блиска сарадница је Јелена Мајсторовић која је експресно напредовала, прије годину дана је именована на позицију шеф Групе за спрјечавање кријумчарења и прекршаја у Регионалном центру Бања Лука. Више пута је довођена у везу са сумњивим пословима и аферама. Међутим, против ње до сада није покренут ниједан дисциплински поступак, наводе из УИО.

"Не постоје сазнања која би упућивала на основану сумњу да је именована учинила повреду службене дужности."

Не само да је експресно напредовала, она је без проблема запослила кћерку Јану. Полицијске агенције анализирају на који начин је стекла имовину, а према полицијским сазнањима Јелена Мајсторовић је условно осуђена прије него што је запослена у УИО. Три године након запослења у УИО условна казна је избрисана из казнене евиденције.

"Запослена је и мајка и кћерка под сумњивим неким околностима, да је кћерка без конкурса да је пребачена на радно мјесто у Градишку. Да је и госпођа Мајсторовић напредовала муњевито, можес се рећи, а чак везује се и за њу нека афера око неке истраге везано за неку златарску радњу и преузимање неке количине злата која се послије разликовала", наводи Маринковић-Лепић.

Поновно напредовање у УИО се смијеши Здравку Цвјетиновићу

На наш писани упит Тужилаштво БиХ још није одговорило. Нисмо добили одговор на питање о другим аферама које се везују за актуални менаџмент УИО. Такође, нема одговора на питање да је ли Тужилаштво БиХ запримило извјештај о почињеном кривичном дјелу који је СИПА поднијела против Елвира Муминовића, помоћника директора Сектора за пословне услуге због злоупотребе положаја и овлаштења које се односе на одређене малверзације и незаконитости у функционисању царинских терминала.

Контактирали смо Муминовића, али он није желио да говори за Мрежу. Из УИО су нам одговорили да против њега није вођен дисциплински поступак.

"Не постоје сазнања која би упућивала на основану сумњу да је именовани учинио повреду службене дужности."

Међутим, на удару менаџмента УИО БиХ су они службеници који се боре против криминала и који су указивали на корупцију. Међу њима је Емир Мешић који је на суду успио да поништи рјешење о отказу и поново се вратио на посао. Мешић је више пута указивао на малверзације које се годинама дешавају на царинским терминалима и штетене уговоре са приватним држаоцима терминала.

"Елвир Муминовић није сам као помоћник директора за пословне услуге у томе свему. Главни и одговорни учесник је Мире Џакула, директор управе који потписује те штетне уговоре за чију се примјену пропустима милионске штете чине буџету", каже Емир Мешић, радник УИО БиХ.

Незванично, поновно напредовање у УИО се смијеши Здравку Цвјетиновићу, бившем помоћнику директора за Сектор царина који је у афери Пандора био осумњичен за кривично дјело организовани криминал. Након привремене суспензије је враћен на посао и посредством политике жели поново до једне од руководећих функција у УИО. Против њега је вођен дисциплински поступак, саопштили су из УИО.

"Рјешењем Првостепене дисциплинске комисије од 22.10.2015. године ослобођен одговорности. Именовани и даље ради у УИО јер против њега никад није покренут било какав поступак који би га удаљио са радног мјеста."

"Како је настала Пандора то знам. Како је нестала Пандора то знам. Нестао је и Цвјетиновић. Цвјетиновићеве везе у самом врху не само у Републици Српској, него и у Федерацији па чак и у Брчко Дистрикту су изузетне. Он је купио све", каже Осмић.

Дакле, вишемилионске афере које се вежу за УИО се нижу, истрага је све више, али је све мање оптужница и пресуда, као и оних који због доказаног криминала заврше из решетака. Само се, изгледа,у УИО може десити да се неко које био осумњичен за тешка корупцијска дјела ослободи и дисциплинске одговорности.

(Мрежа ФТВ)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Истине ради

17.06.2021 06:17

Као прво,ништа није у власништву Миле Радишића.Он је само номинални власник и наравно добија одређену провизију за ту услугу.Све је то имовина његовог кума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

17.06.2021 07:34

ОНИ САД ВИСЕ НЕ КРАДУ ВЕЦ ЈАВНО ОТИМАЈУ ОД НАРОДА А БЛЕСАВИ НАРОД ТО ПОДРЗАВА И ГЛАСА ЗА МАФИЈАСЕ И КРАДЉИВЦЕ И ПЉАЦКАСЕ..ДОКЛЕ ВИСЕ.

Name

Салић "експерт"

17.06.2021 07:48

Паметном све јасно??

Name

Ја

17.06.2021 08:06

Прво гријесис, све је у власниству тог буздована. Он је требао вратити пикслу наравно. Али волио би да га изј.у вусе него хљеба јести иако сам цлан снсд-а јер овакви сљамови су нам и странку разбили.

Name

ДОДИК ЦИРКУС

17.06.2021 08:24

ЦИРКУС ЗЕМЉА, ЦИРКУС ЕНТИТЕТ. САНКЦИЈЕ ЋЕ ОПЕТ УВЕСТИ НАРОДУ. КАКВЕ ЛИ СЕ МАЈМУНАРИЈЕ ИЗВОДЕ НА БАЛКАНУ. ПА ТО ЈЕ ЗА РИПЛИЈА.....................

Name

Вујо

17.06.2021 08:29

Истинито, тог Милета Радишића знам 30 година, човјек се не зна ни потписати, не зна сабрати два броја.

Name

Ре ја

17.06.2021 09:59

Не гријешим,тај буздован је дошао у БЛ без игдје ичега и његов успон је почео кад му је кум дошао за премијера и поставио га за директора лутрије рс и тад почиње заједничка пљачка.Шта мислиш како је један такав пањ постао велики бизнисмен?Нема шансе,он је само играч наравно да добро зарађује,али зна се чије је све

Name

Ре

17.06.2021 10:19

Мафија

Name

Контрапункт

17.06.2021 12:26

Бурле је добио и превисе доброг и постеног кумица каква је он мрцина!

Name

Вук

17.06.2021 06:26

и сад замислите како то изгледа и како се осјећају Бошњаци којих има преко 50% у БиХ кад виде да шака јада из Херцеговине има све кључне позиције у ФБиХ, .....дакле више од 50% власти у ФБиХ и 33% у БиХ.... И опет кажу да им није право, да их неко мајорозира, итд.... Маму им латинску покварену и незахвалну!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

17.06.2021 07:10

У Босни и Херцеговини зиве три врсте људи с правом гласа: 1. градјани који плацају порезе и пуне будзете 2. "функционери" који контролису полицију и правосудје, те пљацкају новац од градјана који плацају порезе и пуне будзете 3. "ухљеби" који су у слузби подрске "функционерима" Категорија 2 и 3 није гадљива на паре и Дејтон је за њих свето писмо, све мозе само Дејтон им не дирај!

Name

Ре

17.06.2021 07:10

А на све то се у дому народа кладионице третрирају као витални национални интерес. Не постоји нигдје на планети да мањина има оволику моћ у држави.

Name

Михајло

17.06.2021 08:26

Миле радисиц није власник фирме, стварни власник је миле рудоња, клептоман и битанга. Има Бога, није ниција до зоре издрзала, и све сто зарадис бит це плацено.

Name

РЕ

17.06.2021 06:47

Откуд гољи толика зграда у центру БЛ, да продаје криминалцима познатим као он у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срx

17.06.2021 07:29

Везали сте заставе некада, сад гледајте и узивајте !

Name

Реално

17.06.2021 07:04

Сви ми то све знамо, али ко има рјесење?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дупло голо

17.06.2021 07:08

Да је којим случајем ово прошло бар 50 милиона би било послато на рачун Додиковог снсд-а за изборну кампању, толике паре би практично значиле побједу и на следећим изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уио

17.06.2021 07:33

Вријеме је да се сипа позабави тим џакулом.доста га је више.почео да враћа на посао пресуђене царинике.треба ли још нешто више да уради па да га се хапси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

17.06.2021 08:41

Па њега се пита само кад му доносе паре!!

Name

Борац

17.06.2021 07:34

Док је Тадицка на челу Тужилаштва БиХ.ниста друго није за очекивати осим НЕ хапсити криминалце.сад је Ферагет хвали у случају Мамиц Драгичевић.питање? Зашто то дотицна није рјесавала оволике године.она је главни кривац за овакво стање у Правосуђу БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

17.06.2021 07:34

Ако су Кеми нашли 11 некретнина....колико ће наћи Дзакули....већ је уплатио нову вилу поред синове у Загребу од пара које треба добити за нову зграду УИО. Промјена само некретнина великог директора је отишла на 50.000.000 КМ. Значи Кемо врати се у школу ниси ништа научио...овако се то ради....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

17.06.2021 07:38

Кемал Чаушевић је приликом хапшења изјавио да ће открити многа имена учесника у афери "Пандора", он пресуђен а нисмо чули ни једно "звучно"име. Може се закључити да су направили компензацију са његовом непокретном имовином која ће, као, бити дијелом одузета а да се забораве имена. Вук сит и овце на броју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

17.06.2021 07:39

Проћиће и то брзо. Промјене стижу. Смрт фашизму и лоповлуку, а слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзаба

17.06.2021 07:57

Џаба то покушавају прикрити , нема шансе да се тај поступак неће поновити кад дођу нове судије и тужиоцу то јест кад на власт дођу они који знају за сав криминал и Додик и Цовиц и Џакула и Śпирић и Тегелтија ће завршити у затвору ту нема дилеме ,ово вам је информација 1000 посто тачна Неће. Бити Гордане Тадиц већ је народу све прекипјело

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

17.06.2021 08:08

Није ваљда да ће ове патриоте дозволити да се једна од институција БИХ налази у Б. Луци, и то у нај љепшој згради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОКУПИ , СРУСИ , НЕСТАНИ

17.06.2021 08:32

СТА МИСЛИТЕ ДА ЛУ БИ И У ЈЕДНОЈ ЗЕМЉИ И БИЛО РАСПРАВЕ НА ОВАКВУ ТЕМУ ? ПАЛА БИ И ВЛАДА И НА ПОКУСАЈ ПРИЈЕДЛОГА И СВИ БИ БИЛИ ПОХАПСЕНИ И ПРОГЛАСЕНИ ДРЗАВНИМ НЕПРИЈАТЕЉИМА , АЛИ ТО СТО РАДЕ ПОКАЗУЈЕ ЗАСТО СМО ПОСТАЛИ ЗЕМЉА СТАРАЦА И НА КРАЈУ ЦЕ ОСТАТИ САМО ГРОБЉА ЈЕР КО ИСТА ЗНА БЈЕЗИ ГЛАВОМ БЕЗ ОБЗИРА . А ОВОЈ ВЛАСТИ САМО ТО И ОДГОВАРА ! ЈЕР ЈЕДИНИ НАЦИН ДА САЦУВАЈУ СВЕ ПОКРАДЕНО ЈЕ АКО СВЕ УНИСТЕ И ОДУ У ОАЗЕ ГДЈЕ СУ ИЗНИЈЕЛИ САВ КАПИТАЛ ДРЗАВЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2021 09:24

Све тацно.

Name

Лазно Име

17.06.2021 08:33

Сумњам да је ову малверзацију опозиција зауставила, ја бих прије рекао да су се Цовиц и Додик уплашили најављених Америцких санкција за корумпиране политицаре западног Балкана, несто су се уцутали Цовиц, Додик и Изетбеговиц у задњих десетак дана. Вуциц избјегава Додика а Хрвати Цовица, нешто се ваља иза брада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.06.2021 09:00

Ма важно је да се одустане од будалаштине.

Name

Миркен

17.06.2021 08:35

Хаос у режиму кад су видјели да им Бореновић и ПДП руше посао вијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

17.06.2021 08:36

Одличан текст,слушао сам Бореновића на парламенту,све похвале за праву реакцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

17.06.2021 11:26

Ова Управа је легло зла и корупције, видјели смо како је просао Кемо, а он је био смјесан за овог Дзакулу ста ради. Они лопатама отимају, само кад додјес на прелаз и видис оне њуске похлепне и лоповске како звјерају коме це отети 20-30 КМ, а све то некоме одговара. А гдје су пдв инспектори који настимавају контроле, незаконити поврати пдв-а, клепање по усима на регистрацији, на одобравању репрогама дугова, сад им само фали зграда од 100 милиона, да отму бар пола! Фуууууј

ОДГОВОРИТЕ
Name

па ста

17.06.2021 12:26

Зато Драган цовиц казе у телерингу код мате дјаковица, да се подпуно слазе у свему са додиком а нароцито у криминалу и корупцији,зар није све рекао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Октопод

17.06.2021 13:04

Миро Џакула је већ 9 година на врху криминалне хоботнице у УИО. У свим организационим јединицама има своје људе који рекетирају све од реда и њему испоручују новац. Поштене службенике застрашује и подвргава мобингу. Криминал у поврату ПДВ-а нико не смије контролирати. Велики саучесник је Азра Дедић, шефица правне службе која је за то обилато награђена од Џакуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

17.06.2021 13:33

Ово је отворена крађа и све по закону.Договорени талови колико коме и све јавно. Да не повјерујеш докле могу ићи, нема граница криминалу,корупцији и свему најгорем што једно пропало друштво може да демонстрира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Бакир , а СДА?

17.06.2021 20:25

Па немојте да су само хришћани криминалци. Убаците и муслимане по сваку цијену. Да буду СВИ лопови а не само из два народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

18.06.2021 05:12

Другови долази вријеме ћорке. У ћорку ће дасе иде као у кафану што се иде.

ОДГОВОРИТЕ