Нема избора 2022. године у БиХ без изборних реформи?

Потребе измјена Изборног закона као предуслова за одржавање изборе 2022. године се различито тумаче у Босни и Херцеговини. Користе се за уцјењивање и политичке ударце испод појаса. Како се приближава изборна година све се више манипулише, вербално ратује, али и тражи помоћ Великог брата из западног сусједства. Међународне дипломате, уобичајено јавно шаљу индиректне поруке, тајно директне.

Босна и Херцеговина 15.06.2021 | 20:24
Нема избора 2022. године у БиХ без изборних реформи?

Из Делегације Европске уније и Канцеларије специјалног представника ЕУ у Босни и Херцеговини, Јоххана Саттлера за Н1 је саопштено како су у више наврата нагласили да 2021. као неизборна година представља јединствену прилику за провођење пријеко потребних уставних и изборних реформи.

“Овај реформски процес потребан је како би се обезбиједила једнакост и недискриминација свих грађана у БиХ, уз потпуну проведбу судске праксе Европског суда за људска права у случају Сејдић-Финци, као и да би се уклонили недостаци у изборном процесу примјеном препорука ОСЦЕ/ОДИХР-а и ГРЕЦО-а Вијећа Европе, те релевантних мишљења Венецијанске комисије”, саопштено је за Н1 из ЕУСР-а.

Претходних дана, пред самит НАТО-а, који суштински нема додирних тачака са уставом те изборним реформама једне државе, која нити је чланица НАТО-а, нити је близу том чланству, предсједник државе чланице НАТО савеза, Хрватске, постављао је ултиматум. ‘Дејтонски споразум, изборне реформе, конститутивност’ ријечи су које је морала садржавати декларација НАТО савеза. И тако и би. Само без конститутивности.

‘Пријеко потребне реформе’ – изборне, политичке, економске
Декларација НАТО, у једном дијелу и ставци 67, спомиње Босу и Херцеговину. Још једном позива политичке лидере у БиХ на све оно што не раде.
Конструктивно сурађују у смислу еуроатлатнских интеграција за добробит свих у држави уз провођење “пријеко потребних реформи” – укључујући политичке, изборне, економске и одбрамбене – без прејудицирања одлуке о будућем чланству !

Из ЕУСР-а то прецизирају.

“У вези са Општим изборима 2022. године, наша очекивању су да се требају провести у складу са унапрјеђеним уставним и изборним оквиром”, јасно су саопштили за Н1 из Делегације Европске уније у БиХ.

(Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НР

15.06.2021 19:09

А ко каже да БиХ није у НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

кос

15.06.2021 19:51

Шатро њих брига за БИХ. Комедија. А опозиција се ложи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.06.2021 21:39

Изборни закон треба мјењати.

Name

Станко

15.06.2021 20:54

Бице избора а некима це се смркнути гласати за постеног вукана јелену и осталу опозицију

ОДГОВОРИТЕ