Nema izbora 2022. godine u BiH bez izbornih reformi?

Potrebe izmjena Izbornog zakona kao preduslova za održavanje izbore 2022. godine se različito tumače u Bosni i Hercegovini. Koriste se za ucjenjivanje i političke udarce ispod pojasa. Kako se približava izborna godina sve se više manipuliše, verbalno ratuje, ali i traži pomoć Velikog brata iz zapadnog susjedstva. Međunarodne diplomate, uobičajeno javno šalju indirektne poruke, tajno direktne.

Bosna i Hercegovina 15.06.2021 | 20:24
Nema izbora 2022. godine u BiH bez izbornih reformi?

Iz Delegacije Evropske unije i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini, Johhana Sattlera za N1 je saopšteno kako su u više navrata naglasili da 2021. kao neizborna godina predstavlja jedinstvenu priliku za provođenje prijeko potrebnih ustavnih i izbornih reformi.

“Ovaj reformski proces potreban je kako bi se obezbijedila jednakost i nediskriminacija svih građana u BiH, uz potpunu provedbu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, kao i da bi se uklonili nedostaci u izbornom procesu primjenom preporuka OSCE/ODIHR-a i GRECO-a Vijeća Evrope, te relevantnih mišljenja Venecijanske komisije”, saopšteno je za N1 iz EUSR-a.

Prethodnih dana, pred samit NATO-a, koji suštinski nema dodirnih tačaka sa ustavom te izbornim reformama jedne države, koja niti je članica NATO-a, niti je blizu tom članstvu, predsjednik države članice NATO saveza, Hrvatske, postavljao je ultimatum. ‘Dejtonski sporazum, izborne reforme, konstitutivnost’ riječi su koje je morala sadržavati deklaracija NATO saveza. I tako i bi. Samo bez konstitutivnosti.

‘Prijeko potrebne reforme’ – izborne, političke, ekonomske
Deklaracija NATO, u jednom dijelu i stavci 67, spominje Bosu i Hercegovinu. Još jednom poziva političke lidere u BiH na sve ono što ne rade.
Konstruktivno surađuju u smislu euroatlatnskih integracija za dobrobit svih u državi uz provođenje “prijeko potrebnih reformi” – uključujući političke, izborne, ekonomske i odbrambene – bez prejudiciranja odluke o budućem članstvu !

Iz EUSR-a to preciziraju.

“U vezi sa Opštim izborima 2022. godine, naša očekivanju su da se trebaju provesti u skladu sa unaprjeđenim ustavnim i izbornim okvirom”, jasno su saopštili za N1 iz Delegacije Evropske unije u BiH.

(N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

NR

15.06.2021 19:09

A ko kaže da BiH nije u NATO

ODGOVORITE
Name

kos

15.06.2021 19:51

Šatro njih briga za BIH. Komedija. A opozicija se loži.

ODGOVORITE
Name

Re

15.06.2021 21:39

Izborni zakon treba mjenjati.

Name

Stanko

15.06.2021 20:54

Bice izbora a nekima ce se smrknuti glasati za postenog vukana jelenu i ostalu opoziciju

ODGOVORITE