Из Пентагона желе још бољу сарадњу са Србијом

Замјеница помоћника америчког секретара за одбрану, задужена за Русију, Украјину и Евроазију Лора Купер изјавила је данас да САД желе да прошире војну сарадњу са Србијом и да инвестирају у капацитете Србије за учешће у мировним операцијама.

Србија 12.06.2021 | 22:21
Из Пентагона желе још бољу сарадњу са Србијом

Подсјетивши да САД учествују у међународној војној вјежби “Платинасти вук 21” на југу Србије, Палмер је истакла да Вашингтон има “визију будућности у којој америчка и српска војска учествују једна поред друге у операцијама широм свијета”.

Она је у разговору за Глас Америке оцијенила да је сарадња Србије и Пентагона порасла протеклих година, посебно у области борбе против тероризма.

– Мислим да имамо заједничке интересе у домену националне безбједности, који је глобалне природе. Много тога можемо да научимо једни од других и мислим да обе стране то препознају. Постоји заједничка свијест о томе шта треба да научимо и како можемо да сарађујемо – истиче Купер.

Подсетила је да су двије земље имале више заједничких антитерористички вјежби које су, према њеној оцјени, биле корисне за обје стране, као и да САД улажу у специфичне мировне капацитете и војну инжењерију да би подржале Србију.

Сматра да је најбољи примјер сарадње програм државног партнерства Србије са америчком савезном државом Охајо, који траје 15 година.

Каже да за Пентагон нема “црвених линија” што се тиче војне сарадње Србије са другим земљама, али да је увоз војне опреме из Русије и Кине чини мање компатибилном за партнерство са САД.

– Не тражимо од Србије да бира и не повлачимо ”црвене линије” у погледу тога како Србија функционише у војној сарадњи, али бисмо вољели да Србија нема заблуде о томе какав је партнер Русија. Желимо да Србија повећа партнерство са САД и то је фокус наших односа – закључила је Купер.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хм

13.06.2021 06:26

Само о војсци и ратовању.За неке је добра сарадња са неким ако га ставе под своју команду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каубоји

13.06.2021 11:17

Таква сарадња у савременом модерним свијету не би требало уопсте игдје да се појављује као тема....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србија

13.06.2021 11:20

Зели МИР како код себе тако и цитавом свијету, због зога наваљујете на сарадну искљуциво војну....

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Платинасти вук 21"

13.06.2021 11:23

Оканите се Србије, Србија неце да ратује по свијету за васе клептиманске интересе....

ОДГОВОРИТЕ