Iz Pentagona žele još bolju saradnju sa Srbijom

Zamjenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu, zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper izjavila je danas da SAD žele da prošire vojnu saradnju sa Srbijom i da investiraju u kapacitete Srbije za učešće u mirovnim operacijama.

Srbija 12.06.2021 | 22:21
Iz Pentagona žele još bolju saradnju sa Srbijom

Podsjetivši da SAD učestvuju u međunarodnoj vojnoj vježbi “Platinasti vuk 21” na jugu Srbije, Palmer je istakla da Vašington ima “viziju budućnosti u kojoj američka i srpska vojska učestvuju jedna pored druge u operacijama širom svijeta”.

Ona je u razgovoru za Glas Amerike ocijenila da je saradnja Srbije i Pentagona porasla proteklih godina, posebno u oblasti borbe protiv terorizma.

– Mislim da imamo zajedničke interese u domenu nacionalne bezbjednosti, koji je globalne prirode. Mnogo toga možemo da naučimo jedni od drugih i mislim da obe strane to prepoznaju. Postoji zajednička svijest o tome šta treba da naučimo i kako možemo da sarađujemo – ističe Kuper.

Podsetila je da su dvije zemlje imale više zajedničkih antiteroristički vježbi koje su, prema njenoj ocjeni, bile korisne za obje strane, kao i da SAD ulažu u specifične mirovne kapacitete i vojnu inženjeriju da bi podržale Srbiju.

Smatra da je najbolji primjer saradnje program državnog partnerstva Srbije sa američkom saveznom državom Ohajo, koji traje 15 godina.

Kaže da za Pentagon nema “crvenih linija” što se tiče vojne saradnje Srbije sa drugim zemljama, ali da je uvoz vojne opreme iz Rusije i Kine čini manje kompatibilnom za partnerstvo sa SAD.

– Ne tražimo od Srbije da bira i ne povlačimo ”crvene linije” u pogledu toga kako Srbija funkcioniše u vojnoj saradnji, ali bismo voljeli da Srbija nema zablude o tome kakav je partner Rusija. Želimo da Srbija poveća partnerstvo sa SAD i to je fokus naših odnosa – zaključila je Kuper.

(Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hm

13.06.2021 08:26

Samo o vojsci i ratovanju.Za neke je dobra saradnja sa nekim ako ga stave pod svoju komandu.

ODGOVORITE
Name

Kauboji

13.06.2021 13:17

Takva saradnja u savremenom modernim svijetu ne bi trebalo uopste igdje da se pojavljuje kao tema....

ODGOVORITE
Name

Srbija

13.06.2021 13:20

Zeli MIR kako kod sebe tako i citavom svijetu, zbog zoga navaljujete na saradnu iskljucivo vojnu....

ODGOVORITE
Name

"Platinasti vuk 21"

13.06.2021 13:23

Okanite se Srbije, Srbija nece da ratuje po svijetu za vase kleptimanske interese....

ODGOVORITE