Уведене стипендије за дефицитарна и нова занимања

- Упис у средње школе у Републици Српској почиње у понедјељак, 14. јуна, а осим нових занимања која су просперитетна у области нових технологија, ученици могу да се одлуче и за дефицитарна занимања за која су и ове године обезбијеђене стипендије, рекла је Срни министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Република Српска 11.06.2021 | 07:59
Уведене стипендије за дефицитарна и нова занимања

Тривићева је изразила наду да ће ученици, сходно успјеху у основној школи, уписати жељено занимање према талентима и афинитетима које имају, али и да ће бирати на основу сазнања о профилима који су потребни на тржишту рада.

"Листом дефицитарних занимања обухваћена су 23 занимања у 33 школе у 22 јединице локалне самоуправе, а планирано је укупно 756 ученика. За њих ће бити обезбијеђене мјесечне стипендије од 100 КМ и превоз на мјесечном нивоу за вријеме трајања наставне године", рекла је Тривићева.

Она је напоменула да ова занимања Министарству делегирају локалне заједнице, Привредна комора, Унија удружења послодаваца Српске, Занатско-предузетничка комора, с циљем да се образовање прилагоди потребама тржишта рада у сегменту стручних школа.

"Подстицаји су мотивација за ученике да упишу дефицитарна занимања која не треба посматрати и идентификовати као занате, јер то могу бити и четворогодишње школе за које мањка интересовања ученика, али је потреба за њима на тржишту рада", истакла је Тривићева.

На листи дефицитарних занимања су монтер суве градње, молер и фасадер у Грађевинској школи Бањалука, агропрерађивач у Пољопривредној школи Бањалука, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике, затим оператер савременим технологијама у бањалучкој Техничкој школи, те техничар моделар обуће и дизајнер модни техничар у Политехничкој школи Бањалука.

Дефицитарна занимања су и техничар моделар обуће у Машинској школи Мркоњић Град, бравар-заваривач у Средњошколском центру "Петар Кочић" Шипово и у Техничкој школи Градишка, дизајнер модни техничар у Средњој стручној и техничкој школи Градишка.

На листи дефицитарних занимања су и алатничар и бравар-заваривач у Средњошколском центру "Ђуро Радмановић" Нови Град, електричар-електроинсталатер у Електротехничкој школи Приједор, те месар у Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор и кувар у Угоститељско-економској школи Приједор.

У Центру средњих школа "Петар Кочић" Србац дефицитарно занимање је бравар-заваривач, а у Центру средњих школа "Иво Андрић" Прњавор и у Средњој школи "Никола Тесла" Теслић то су бравар-заваривач и обрађивач метала резањем, у Средњошколском центру "Јован Дучић" Теслић посластичар.

Дефицитарна занимања су и електричар-електроинсталатер у Средњошколском центар "Михајло Пупин" Дервента, инсталатер и обрађивач метала резањем у Техничкој школи Добој, те руковалац грађевинских и претоварних машина и кранова и возач моторних возила у Саобраћајној и електро школи Добој.

На листи дефицитарних занимања су и пекар и посластичар у Угоститељској и трговинској школи Добој, ауто-механичар у Средњошколском центру "Никола Тесла" Вукосавље, агропроизвођач у Средњошколском центру "Јован Цвијић" Модрича и у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина, затим обрађивач метала резањем у Техничкој школи "Михајло Пупин" Бијељина.

Осим тога, на листи дефицитарних занимања су и тесар и каменорезац-керамичар у Средњој стручној школи Јања, руковалац грађевинских и претоварних машина и кранова у Техничком школском центру Зворник, бравар-заваривач у Средњошколском центру "Милорад Влачић" Власеница.

Дефицитарна занимања су и електричар-електроинсталатер у Средњошколском центру "Милутин Миланковић" Милићи, конобар и кувар у Средњошколском центру Пале, ауто-електричар и ауто-механичар у Средњој школи "28. јуни" Источно Ново Сарајево, електричар-електроинсталатер у Средњошколском центру "27. јануар" Рогатица, те кувар и агропроизвођач у Центру средњих школа Требиње и механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулика, те електричар-електроинсталатер у Техничкој школи Требиње.

Нова занимања која ће средњошколци моћи да упишу су оператер савременим технологијама у бањалучкој Техничкој школи, механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике у техничкчим школама Бањалука и Требиње, техничар мултимедија у Политехничкој школи Бањалука и Средњошколском центру Костајница.

У Грађевинској школи у Бањалуци нова занимања су фасадер и монтер суве градње, које је новина и у Центру "Заштити ме", затим агротехничар у Пољопривредној школи Бањалука, Пољопривредно-прехрамбеној школи Приједор, Центру средњих школа "Иво Андрић" Прњавор, у Стручној и техничкој школи Дервента, те у Средњошколском центру "Јован Цвијић" Модрича.

Агропроизвођач је ново занимање у Пољопривредној школи Бањалука, Центру средњих школа Требиње, Средњошколском центру "Јован Цвијић" Модрича, као и у Пољопривредној и медицинској школи Бијељина.

Царински техничар ново је занимање у Угоститељско-економској школи Приједор, Центру средњих школа "Петар Кочић" Србац, Центру средњих школа "Иво Андрић" Прњавор, Стручној и техничкој школи Дервента, те у средњошколским центрима "Никола Тесла" Шамац, "Петар Кочић" Зворник, "Источна Илиџа" у Источној Илиџи, "27. јануар" Рогатица, "Иво Андрић Вишеград" и "Голуб Куреш" Билећа.

(Срна)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

Зивко

11.06.2021 06:19

Те стипендије од 50 евра :дајте посланицима у парламенту а дјацима 350 км минимално мјесецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.06.2021 06:59

Ако неко и пристане на то. Само це се Словенија,Аустрија и Њемацка обрадовати,новим занатлијама.

Name

Антипротиван

11.06.2021 07:42

Добро јутро и теби, наспавај се лијепо, немој да устајес на лијеву ногу. Ста је сада лосе у томе сто се дјеци дају стипендије, колике год да су?! Свако има лицно право да одлуци ста зели и у којем смјеру да иде, сигурно неце тебе питати.

Name

Сурто&Мурто

11.06.2021 06:26

Сви ће похрлити да се упишу за царинског техничара, све остало је "блам" ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАлИ РАДОЈИЦА

11.06.2021 07:36

ДА ЛИ ЈЕ НЕКО РАЗМИСЉАО О ТИМЕ ДА ЦЕ ТА ДЈЕЦА КОЈА И ЗАВРСЕ ТУ СКОЛУ ОТИЦИ НА ЗАОСДГДЈЕ ЈЕ ПЛАТА РАДНИЦКИХ ЗАНИМАЊА ВЕЦА ОД ОВДЈЕ ЉЕКАРА.ОПЕТ ИДУ НА ТО ДА СИРОТИЊА ЗА ТИХ БЈЕДНИХ 100 КМ ЗАВРСЕ ЗАНАТ ДА БИ ЗА 500 КМ РАДИЛИ КОД ОВИХ ДИВЉИХ КАПИТАЛИСТА.ОПЕТ ЦЕ ТСТИНОМ СИНОВИМА ТЕНДЕРИ,КУПМОВИМА ФУНКЦИЈЕ,ОСРТИЈСКИМ ФУНКЦИОНЕРИМА СА КУОЉЕНИМ ДИПЛОМАМА МИНИСРАРСТВА. ЗАТО НАМ СВЕ МАЊЕ ДЈЕЦЕ САДА И УПИСУЈЕ СРЕДЊУ СКОЛУ.

Name

Ре:

11.06.2021 09:44

Цуј царински техницар!? код нас све неке техницке сколе: трговацка, економска, виса коруптивна итд....све техницари ба

Name

тако је

11.06.2021 07:11

Многи це то искористити после цега це наравно уписати факултет.Нисмо ми свујет који оце радити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О чему Ви причате

11.06.2021 07:14

Какав механичар мехатронике, пнеуматике и хидраулике. Излазе вам ученици из средње школе да не знају таблицу множења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тачно

11.06.2021 08:11

Читање и рукопис им такође нису на неком нивоу задовољавајућег, зато и Милорад не дозвољава екстерну међународну анализу ученичких постигнућа јер би то “оголило” стање базичне непосмености (а боме и некултуре) народа, поготово нових генерација….

Name

Дана

11.06.2021 14:19

Имала је Југа врхунско средњосколско образовање.Сад нема ПРАКСЕ,нема радионица,нема производње.?

Name

ГТИ

11.06.2021 07:21

То је одговорна власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2021 08:53

Како да није. Праве гаразу а нема пара за вакцине. Највеца смртност код одговорне власти.

Name

Лемурија

11.06.2021 07:36

Добро се нисте сјетили да дјацима дјелите вауцхере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

11.06.2021 07:52

Тај програм је редовна ствар у цијелом свијету... него, како их задрзати кад заврсе... или дрзава рацуна да појаца дознаке робова из иностранства... свака цаст министрици на појави, али нек сједне 1, из опстег крајњег циља и популистицке злоупотребе редовних активности... пропаст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИКИ

11.06.2021 07:57

Дје ова пјева?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пјева

12.06.2021 09:10

У кафани ,,Гладне Очи"

Name

Деца Ко Деца

11.06.2021 08:42

Сви ће полетети у Царинске Техничаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзејн

11.06.2021 08:48

Срам вас било и стид остацете збе народа деце већ сте остали само пензионери су у Српској сви беже због вас све сте уништили!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

11.06.2021 08:49

СТА СУ ТО НОВА ЗАНИМАЊА.ТАКВИХ НОВОПЕЦЕНИХ ЗАНАТА ЈЕ ЗА ОВИХ ТРИДЕСЕТ ГОДИНА НА СВАКОМ ЦОСКУ. ПА ЉУДИ МОЈИ КАДА БИ СВЕ ЗАНАТЛИЈЕ ОТПУСТИЛИ ИЗ АДМИНИСТРАЦИЈЕ А ПРИМАЛИ ОНЕ КОЈИ СУ ЗАВРСИЛИ АДЕКВАТНУ СКОЛУ ЗА ПОСАО КОЈИ ОБАВЉАЈУ ОНДА БИ ДОТИЦНА НЕСТО ПАМЕТНО РЕКЛА.КОЈА ЦАРИНА.НА ЦАРИНИ НЕ ПРИМАЈУ СА ЗАВРСЕНОМ ЦАРИНСКОМ СКОЛОМ. ГДЈЕ СУ ТОЛИКЕ ЦАРИНЕ.ОВО ЈЕ НЕ ВЈЕРОВАТНО ЛУПЕТАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И дефицитна

11.06.2021 09:17

Занимања имају биједне плате за разлику од васих са приватних факултета а коха нису дефицитна. Мјењати комплет скаеадан систем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

11.06.2021 11:01

Ова мозе са сефом, да пјева морем плови једна мала барка..... Теско нама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

превара

11.06.2021 11:48

Хоће ли икада на за министра просвјете доћи неко нормалан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре оревара

11.06.2021 13:44

Ста је ова господја инаце по струци кад овако меди ,је л и ово нека преквалификовани струцњак?

Name

Студент

11.06.2021 14:43

Нека Министри упису своју дјецу за дефицитарна занимања. Ови послови припадају реалном сектору и врло су слабо плацена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

11.06.2021 14:49

Имали каква скола за министра, да дјеца легално краду, а за бравара уписи своју дјецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

21.12.2021 22:41

Хахаххаха 12 мјесец наступио а ни макре није легло од те васе стипендије

ОДГОВОРИТЕ