Uvedene stipendije za deficitarna i nova zanimanja

- Upis u srednje škole u Republici Srpskoj počinje u ponedjeljak, 14. juna, a osim novih zanimanja koja su prosperitetna u oblasti novih tehnologija, učenici mogu da se odluče i za deficitarna zanimanja za koja su i ove godine obezbijeđene stipendije, rekla je Srni ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.

Republika Srpska 11.06.2021 | 07:59
Uvedene stipendije za deficitarna i nova zanimanja

Trivićeva je izrazila nadu da će učenici, shodno uspjehu u osnovnoj školi, upisati željeno zanimanje prema talentima i afinitetima koje imaju, ali i da će birati na osnovu saznanja o profilima koji su potrebni na tržištu rada.

"Listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole u 22 jedinice lokalne samouprave, a planirano je ukupno 756 učenika. Za njih će biti obezbijeđene mjesečne stipendije od 100 КM i prevoz na mjesečnom nivou za vrijeme trajanja nastavne godine", rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da ova zanimanja Ministarstvu delegiraju lokalne zajednice, Privredna komora, Unija udruženja poslodavaca Srpske, Zanatsko-preduzetnička komora, s ciljem da se obrazovanje prilagodi potrebama tržišta rada u segmentu stručnih škola.

"Podsticaji su motivacija za učenike da upišu deficitarna zanimanja koja ne treba posmatrati i identifikovati kao zanate, jer to mogu biti i četvorogodišnje škole za koje manjka interesovanja učenika, ali je potreba za njima na tržištu rada", istakla je Trivićeva.

Na listi deficitarnih zanimanja su monter suve gradnje, moler i fasader u Građevinskoj školi Banjaluka, agroprerađivač u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike, zatim operater savremenim tehnologijama u banjalučkoj Tehničkoj školi, te tehničar modelar obuće i dizajner modni tehničar u Politehničkoj školi Banjaluka.

Deficitarna zanimanja su i tehničar modelar obuće u Mašinskoj školi Mrkonjić Grad, bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Petar Кočić" Šipovo i u Tehničkoj školi Gradiška, dizajner modni tehničar u Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi Gradiška.

Na listi deficitarnih zanimanja su i alatničar i bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Đuro Radmanović" Novi Grad, električar-elektroinstalater u Elektrotehničkoj školi Prijedor, te mesar u Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor i kuvar u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor.

U Centru srednjih škola "Petar Кočić" Srbac deficitarno zanimanje je bravar-zavarivač, a u Centru srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor i u Srednjoj školi "Nikola Tesla" Teslić to su bravar-zavarivač i obrađivač metala rezanjem, u Srednjoškolskom centru "Jovan Dučić" Teslić poslastičar.

Deficitarna zanimanja su i električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centar "Mihajlo Pupin" Derventa, instalater i obrađivač metala rezanjem u Tehničkoj školi Doboj, te rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova i vozač motornih vozila u Saobraćajnoj i elektro školi Doboj.

Na listi deficitarnih zanimanja su i pekar i poslastičar u Ugostiteljskoj i trgovinskoj školi Doboj, auto-mehaničar u Srednjoškolskom centru "Nikola Tesla" Vukosavlje, agroproizvođač u Srednjoškolskom centru "Jovan Cvijić" Modriča i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina, zatim obrađivač metala rezanjem u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" Bijeljina.

Osim toga, na listi deficitarnih zanimanja su i tesar i kamenorezac-keramičar u Srednjoj stručnoj školi Janja, rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina i kranova u Tehničkom školskom centru Zvornik, bravar-zavarivač u Srednjoškolskom centru "Milorad Vlačić" Vlasenica.

Deficitarna zanimanja su i električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centru "Milutin Milanković" Milići, konobar i kuvar u Srednjoškolskom centru Pale, auto-električar i auto-mehaničar u Srednjoj školi "28. juni" Istočno Novo Sarajevo, električar-elektroinstalater u Srednjoškolskom centru "27. januar" Rogatica, te kuvar i agroproizvođač u Centru srednjih škola Trebinje i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulika, te električar-elektroinstalater u Tehničkoj školi Trebinje.

Nova zanimanja koja će srednjoškolci moći da upišu su operater savremenim tehnologijama u banjalučkoj Tehničkoj školi, mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike u tehničkčim školama Banjaluka i Trebinje, tehničar multimedija u Politehničkoj školi Banjaluka i Srednjoškolskom centru Кostajnica.

U Građevinskoj školi u Banjaluci nova zanimanja su fasader i monter suve gradnje, koje je novina i u Centru "Zaštiti me", zatim agrotehničar u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, Poljoprivredno-prehrambenoj školi Prijedor, Centru srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor, u Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, te u Srednjoškolskom centru "Jovan Cvijić" Modriča.

Agroproizvođač je novo zanimanje u Poljoprivrednoj školi Banjaluka, Centru srednjih škola Trebinje, Srednjoškolskom centru "Jovan Cvijić" Modriča, kao i u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina.

Carinski tehničar novo je zanimanje u Ugostiteljsko-ekonomskoj školi Prijedor, Centru srednjih škola "Petar Кočić" Srbac, Centru srednjih škola "Ivo Andrić" Prnjavor, Stručnoj i tehničkoj školi Derventa, te u srednjoškolskim centrima "Nikola Tesla" Šamac, "Petar Кočić" Zvornik, "Istočna Ilidža" u Istočnoj Ilidži, "27. januar" Rogatica, "Ivo Andrić Višegrad" i "Golub Кureš" Bileća.

(Srna)

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

Zivko

11.06.2021 06:19

Te stipendije od 50 evra :dajte poslanicima u parlamentu a djacima 350 km minimalno mjesecno.

ODGOVORITE
Name

Borac

11.06.2021 06:59

Ako neko i pristane na to. Samo ce se Slovenija,Austrija i Njemacka obradovati,novim zanatlijama.

Name

Antiprotivan

11.06.2021 07:42

Dobro jutro i tebi, naspavaj se lijepo, nemoj da ustajes na lijevu nogu. Sta je sada lose u tome sto se djeci daju stipendije, kolike god da su?! Svako ima licno pravo da odluci sta zeli i u kojem smjeru da ide, sigurno nece tebe pitati.

Name

Surto&Murto

11.06.2021 06:26

Svi će pohrliti da se upišu za carinskog tehničara, sve ostalo je "blam" ?

ODGOVORITE
Name

MAlI RADOJICA

11.06.2021 07:36

DA LI JE NEKO RAZMISLJAO O TIME DA CE TA DJECA KOJA I ZAVRSE TU SKOLU OTICI NA ZAOSDGDJE JE PLATA RADNICKIH ZANIMANJA VECA OD OVDJE LJEKARA.OPET IDU NA TO DA SIROTINJA ZA TIH BJEDNIH 100 KM ZAVRSE ZANAT DA BI ZA 500 KM RADILI KOD OVIH DIVLJIH KAPITALISTA.OPET CE TSTINOM SINOVIMA TENDERI,KUPMOVIMA FUNKCIJE,OSRTIJSKIM FUNKCIONERIMA SA KUOLJENIM DIPLOMAMA MINISRARSTVA. ZATO NAM SVE MANJE DJECE SADA I UPISUJE SREDNJU SKOLU.

Name

Re:

11.06.2021 09:44

Cuj carinski tehnicar!? kod nas sve neke tehnicke skole: trgovacka, ekonomska, visa koruptivna itd....sve tehnicari ba

Name

tako je

11.06.2021 07:11

Mnogi ce to iskoristiti posle cega ce naravno upisati fakultet.Nismo mi svujet koji oce raditi.

ODGOVORITE
Name

O čemu Vi pričate

11.06.2021 07:14

Kakav mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike. Izlaze vam učenici iz srednje škole da ne znaju tablicu množenja.

ODGOVORITE
Name

Tačno

11.06.2021 08:11

Čitanje i rukopis im takođe nisu na nekom nivou zadovoljavajućeg, zato i Milorad ne dozvoljava eksternu međunarodnu analizu učeničkih postignuća jer bi to “ogolilo” stanje bazične neposmenosti (a bome i nekulture) naroda, pogotovo novih generacija….

Name

Dana

11.06.2021 14:19

Imala je Juga vrhunsko srednjoskolsko obrazovanje.Sad nema PRAKSE,nema radionica,nema proizvodnje.?

Name

GTI

11.06.2021 07:21

To je odgovorna vlast.

ODGOVORITE
Name

Re

11.06.2021 08:53

Kako da nije. Prave garazu a nema para za vakcine. Najveca smrtnost kod odgovorne vlasti.

Name

Lemurija

11.06.2021 07:36

Dobro se niste sjetili da djacima djelite vauchere.

ODGOVORITE
Name

321

11.06.2021 07:52

Taj program je redovna stvar u cijelom svijetu... nego, kako ih zadrzati kad zavrse... ili drzava racuna da pojaca doznake robova iz inostranstva... svaka cast ministrici na pojavi, ali nek sjedne 1, iz opsteg krajnjeg cilja i populisticke zloupotrebe redovnih aktivnosti... propast...

ODGOVORITE
Name

MIKI

11.06.2021 07:57

Dje ova pjeva?

ODGOVORITE
Name

Pjeva

12.06.2021 09:10

U kafani ,,Gladne Oči"

Name

Deca Ko Deca

11.06.2021 08:42

Svi će poleteti u Carinske Tehničare.

ODGOVORITE
Name

Dzejn

11.06.2021 08:48

Sram vas bilo i stid ostacete zbe naroda dece već ste ostali samo penzioneri su u Srpskoj svi beže zbog vas sve ste uništili!

ODGOVORITE
Name

BOBA

11.06.2021 08:49

STA SU TO NOVA ZANIMANJA.TAKVIH NOVOPECENIH ZANATA JE ZA OVIH TRIDESET GODINA NA SVAKOM COSKU. PA LJUDI MOJI KADA BI SVE ZANATLIJE OTPUSTILI IZ ADMINISTRACIJE A PRIMALI ONE KOJI SU ZAVRSILI ADEKVATNU SKOLU ZA POSAO KOJI OBAVLJAJU ONDA BI DOTICNA NESTO PAMETNO REKLA.KOJA CARINA.NA CARINI NE PRIMAJU SA ZAVRSENOM CARINSKOM SKOLOM. GDJE SU TOLIKE CARINE.OVO JE NE VJEROVATNO LUPETANJE.

ODGOVORITE
Name

I deficitna

11.06.2021 09:17

Zanimanja imaju bijedne plate za razliku od vasih sa privatnih fakulteta a koha nisu deficitna. Mjenjati komplet skaeadan sistem....

ODGOVORITE
Name

Boban

11.06.2021 11:01

Ova moze sa sefom, da pjeva morem plovi jedna mala barka..... Tesko nama!

ODGOVORITE
Name

prevara

11.06.2021 11:48

Hoće li ikada na za ministra prosvjete doći neko normalan?

ODGOVORITE
Name

Re orevara

11.06.2021 13:44

Sta je ova gospodja inace po struci kad ovako medi ,je l i ovo neka prekvalifikovani strucnjak?

Name

Student

11.06.2021 14:43

Neka Ministri upisu svoju djecu za deficitarna zanimanja. Ovi poslovi pripadaju realnom sektoru i vrlo su slabo placena.

ODGOVORITE
Name

Doboj

11.06.2021 14:49

Imali kakva skola za ministra, da djeca legalno kradu, a za bravara upisi svoju djecu.

ODGOVORITE
Name

Dejan

21.12.2021 22:41

Hahahhaha 12 mjesec nastupio a ni makre nije leglo od te vase stipendije

ODGOVORITE