Обиљежена крсна слава храма у Горњем Црњелову

У присуству великог броја вјерника данас је у Горњем Црњелову код Бијељине обиљежена крсна слава Храма Светог Вазнесења Господњег-  Спасовдан. Обиљежавању славе присуствовао је и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Република Српска 10.06.2021 | 14:56
Обиљежена крсна слава храма у Горњем Црњелову

Храм Светог Вазнесења Господњег у Горњем Црњелову подигнут је и освјештан 1890. године И један је од најстаријих храмова на подручју Семберије. Поводом Спасовдана, крсне славе овог храма, служена је литургија којој је присуствовао велики број вјерника. Уприличен је и опход око храма, као и ломпљење славског колача.

“Имамо велику радост И част да са бројним свештенством и вјерницима обиљежимо крсну славу овог светог храма. Трудимо се да поштујемо мјере, да заштитимо себе И друге, али као хришћани имамо дужност и обавезу да долазимо у свете храмове. Света литургија, за нас хришћане је нешто најважније у нашем духовном животу“, истако је протојереј Радмило Радовић.

- Ова слава симболично указује на стално уздизање, неуништиву наду и вјеру у будућност. Та вјера је јака и несаломива и у вријеме пандемије вируса корона, истичу окупљени вјерници.

“За мене је овај дан велики празник. На данашњи дан, 2009. године, сам прихватила кумство за свој дом. И од тада, па до дана данашњег сваки дан славимо у срећи, здрављу и весељу”, поручила је Миланка Живановић из Горњег Црњелова.

“И у прошлости Спасовдан је био велики празник за парохијане цњеловачке парохије. Наша обавеза је да ту традицију одржавамо. У претходном периоду храм је обновљен и доста тога је урађено. Ово је прилика и да се захвалимо свим приложницима који су учинили да црквено двориште, као и сам храм овако величанствено изгледају”, истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

По вјеровању Спасовдан, осим што је сточарски и ратарски празник, слави се и као завјетни празник за читаво село.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Све

10.06.2021 13:18

Сретно и цестито било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слава

11.06.2021 21:10

...а сви смркнути. Ово јадно дјете гледа у другу страну и нешто га занима "тамо на другој страни"...

ОДГОВОРИТЕ