Obilježena krsna slava hrama u Gornjem Crnjelovu

U prisustvu velikog broja vjernika danas je u Gornjem Crnjelovu kod Bijeljine obilježena krsna slava Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg-  Spasovdan. Obilježavanju slave prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Republika Srpska 10.06.2021 | 14:56
Obilježena krsna slava hrama u Gornjem Crnjelovu

Hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Gornjem Crnjelovu podignut je i osvještan 1890. godine I jedan je od najstarijih hramova na području Semberije. Povodom Spasovdana, krsne slave ovog hrama, služena je liturgija kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika. Upriličen je i ophod oko hrama, kao i lompljenje slavskog kolača.

“Imamo veliku radost I čast da sa brojnim sveštenstvom i vjernicima obilježimo krsnu slavu ovog svetog hrama. Trudimo se da poštujemo mjere, da zaštitimo sebe I druge, ali kao hrišćani imamo dužnost i obavezu da dolazimo u svete hramove. Sveta liturgija, za nas hrišćane je nešto najvažnije u našem duhovnom životu“, istako je protojerej Radmilo Radović.

- Ova slava simbolično ukazuje na stalno uzdizanje, neuništivu nadu i vjeru u budućnost. Ta vjera je jaka i nesalomiva i u vrijeme pandemije virusa korona, ističu okupljeni vjernici.

“Za mene je ovaj dan veliki praznik. Na današnji dan, 2009. godine, sam prihvatila kumstvo za svoj dom. I od tada, pa do dana današnjeg svaki dan slavimo u sreći, zdravlju i veselju”, poručila je Milanka Živanović iz Gornjeg Crnjelova.

“I u prošlosti Spasovdan je bio veliki praznik za parohijane cnjelovačke parohije. Naša obaveza je da tu tradiciju održavamo. U prethodnom periodu hram je obnovljen i dosta toga je urađeno. Ovo je prilika i da se zahvalimo svim priložnicima koji su učinili da crkveno dvorište, kao i sam hram ovako veličanstveno izgledaju”, istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Po vjerovanju Spasovdan, osim što je stočarski i ratarski praznik, slavi se i kao zavjetni praznik za čitavo selo.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sve

10.06.2021 13:18

Sretno i cestito bilo.

ODGOVORITE
Name

Slava

11.06.2021 21:10

...a svi smrknuti. Ovo jadno djete gleda u drugu stranu i nešto ga zanima "tamo na drugoj strani"...

ODGOVORITE