Упозорење Европи: Нисте ван опасности од короне!

“Ако одлучите путовати, чините то одговорно. Будите свјесни ризика. Водите се здравим разумом и не угрожавајте оно што је тешко постигнуто”, изјавио је Клуге.

Регион 10.06.2021 | 14:18
Упозорење Европи: Нисте ван опасности од короне!

Свјетска здравствена организација позвала је данас Европљане да путују одговорно током љета и упозорила је да Европа “никако није ван опасности” од ЦОВИД-19 упркос паду стопа заразе посљедњих седмица.

“С обзиром на пораст друштвених окупљања, већу мобилност становништва и велике фестивале и спортска такмичења сљедећих дана и седмица, СЗО Европа позива на опрез”, рекао је на бригфингу за новинаре челник СЗО-а за Европу Ханс Клуге.

“Будите свјесни ризика”

“Ако одлучите путовати, чините то одговорно. Будите свјесни ризика. Водите се здравим разумом и не угрожавајте оно што је тешко постигнуто”, изјавио је Клуге.

Током задња два мјесеца опада број нових случајева цовида-19, смрти и хоспитализација, па је 36 земаља од 53 у регији почело ублажавати мјере уведене у сврху сузбијања заразе.

Број пријављених инфеција прошлог мјесеца био је 368.000, што је петина мјесечних случајева пријављених током врхунца у мајуове године, казао је Клуге.

“Делта варијанта је разлог за забринутост”

“Сви бисмо требали признати напредак постигнут у већини земаља регије, али морамо признати и да никако нисмо ван опасности”, истакнуо је.

Клуге је рекао да је тзв. Делта варијанта, која је први пут идентификована у Индији, разлог за забринутост. Та варијанта “показује повећану заразност”, а многи који спадају у осјетљиве групе становника, старији од 60 година, још нису заштићени, јавља Хина.

С обзиром да је само 30 посто становника у регији примило прву дозу вакцине у регији, то није довољно да се спријечи нови вталас вируса, нагласио је он.

(ХИНА)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Добој

10.06.2021 13:18

На суду пао ПЦР тест, пала пресуда везано за погресно лијецење обољелих, а медији и даље пису глупости. Све вас треба затворити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

10.06.2021 13:48

И шта стручњак саветује. Чувајте се. Какав бисер. Боље да ћути ако нема шта паметније казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.06.2021 14:45

Шпанска грозница је нагло изчезла након годину и по дана и то без икаквих вакцина. Ове психопате су спремиле милоне респиратора и милијарде вакцина и најављују четврти талас и улазак у трећу годину пандемије. Фарса и лакрдија.

ОДГОВОРИТЕ