Upozorenje Evropi: Niste van opasnosti od korone!

“Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto”, izjavio je Kluge.

Region 10.06.2021 | 14:18
Upozorenje Evropi: Niste van opasnosti od korone!

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je danas Evropljane da putuju odgovorno tokom ljeta i upozorila je da Evropa “nikako nije van opasnosti” od COVID-19 uprkos padu stopa zaraze posljednjih sedmica.

“S obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva i velike festivale i sportska takmičenja sljedećih dana i sedmica, SZO Evropa poziva na oprez”, rekao je na brigfingu za novinare čelnik SZO-a za Evropu Hans Kluge.

“Budite svjesni rizika”

“Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto”, izjavio je Kluge.

Tokom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva covida-19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze.

Broj prijavljenih infecija prošlog mjeseca bio je 368.000, što je petina mjesečnih slučajeva prijavljenih tokom vrhunca u majuove godine, kazao je Kluge.

“Delta varijanta je razlog za zabrinutost”

“Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo van opasnosti”, istaknuo je.

Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identifikovana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta “pokazuje povećanu zaraznost”, a mnogi koji spadaju u osjetljive grupe stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni, javlja Hina.

S obzirom da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu vakcine u regiji, to nije dovoljno da se spriječi novi vtalas virusa, naglasio je on.

(HINA)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Doboj

10.06.2021 15:18

Na sudu pao PCR test, pala presuda vezano za pogresno lijecenje oboljelih, a mediji i dalje pisu gluposti. Sve vas treba zatvoriti.

ODGOVORITE
Name

NR

10.06.2021 15:48

I šta stručnjak savetuje. Čuvajte se. Kakav biser. Bolje da ćuti ako nema šta pametnije kazati.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

10.06.2021 16:45

Španska groznica je naglo izčezla nakon godinu i po dana i to bez ikakvih vakcina. Ove psihopate su spremile milone respiratora i milijarde vakcina i najavljuju četvrti talas i ulazak u treću godinu pandemije. Farsa i lakrdija.

ODGOVORITE