Ревизори нису могли утврдити колики је порески дуг „Јелшинград Ливара“

– Влада Републике Српске још једном је одгодила плаћање милионских пореских обавеза Ливници челика “Јелшинград Ливар” из Бањалуке и то до јуна идуће године, а истовремено ревизори нису успјели да утврде колики је стварни порески дуг тог предузећа.

Република Српска 09.06.2021 | 20:00
Ревизори нису могли утврдити колики је порески дуг „Јелшинград Ливара“

Ово предузеће се већ дужи период суочава са финансијским проблемима, а остало је и без подршке највећег акционара – предузећа „Ливар“ из Словеније, које му је крајем прошле године запријетило блокадом рачуна те затражило да се покрене процес реструктурирања.

На све то указали су ревизори који су том предузећу дали негативно мишљење уз образложење да приложени појединачни финансијски извјештаји не приказују истинито и фер финансијску позицију друштва на крају 2020. године као и резултате његовог пословања.

„Дугорочне и краткорочне финансијске обавезе, обавезе за зараде и накнаде зарада и остале обавезе за порезе, доприносе исказне су у износу од 12,6 милиона КМ. Оне укључују и обавезе према Пореској управи РС у износу од 3,4 милиона КМ које нисмо могли да потврдимо и да се увјеримо у исказано стање обавеза према ПУРС на крају године“, навели су ревизори.

Влада РС годинама излази у сусрет том предузећу и одгађа плаћанаје пореза, па је тако половином 2019. препоручила Пореској управи РС да до 30. јуна 2020. године привремено одгоди плаћање свих доспијелих пореских обавеза предузећа.

Међутим, након појаве вируса корона и отежаних услова пословања који су наступили, предузеће је поново упутило молбу за нову одгоду плаћања обавеза које су требале доспјети, а Влада је молбу поново прихватила и продужила „Јелшинграду“ рок за измирење пореских обавеза до 30. јуна 2022. године.

Према списку дужника Пореске управе РС, дуг „Јелшинграда“ на крају априла ове године износио је 3,76 милиона КМ.

Ревизори су упозорили и да текуће обвезе предузећа превазилазе његову текућу имовину за 10,4 милиона КМ, док је акумулирани губитак 32,8 милиона КМ.

„Наведене чињенице указују на постојање потенцијалних проблема везаних за немогућност сервисирања текућих обавеза у току редовних оперативних активности“, навели су ревизори.

Додали су и да је Управни одбор „Јелшинграда“ крајем прошле године дао сагласност за поступак реструктурирања друштва, а на приједлог већинског акционара – предузећа „Ливар“ Иванчна Горица.

Међутим, до завршетка ревизорског извјешатаја план финансијског и оперативног реструктурирања није био усвојен од стране већинског акционара нити је предузеће на крају прошле године имало резервисана средства за поступак реструктурирања.

ЦАПИТАЛ је раније писао да је словеначки већински акционар предузећа „Јелшинград Ливар“ тражио покретање поступка реструктурирања због дуга од 7,3 милиона марака.

(Цапитал)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо

09.06.2021 18:17

Кои инвеститор осим Телекома није остао дужан радницима или за порез ја га не знам или је пропао и оставио велике дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко

09.06.2021 18:37

Сигурно им недостаје знања треба испитат дипломе дал нису из сироког бријега а светиња је смит и бонска овлстења

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рената БЛ

09.06.2021 18:47

Све је пукло у БиХ као трула диња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.06.2021 19:10

Какви су то ревизори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

09.06.2021 19:38

СТАРА ИГРАНКА ЈЕЛШИНГРАДА И ПОРЕСКЕ УПРАВЕ.... РУПА У ПОРЕСКОЈ НЕОГРАНИЧЕНО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

10.06.2021 03:34

Дуг од 7.3 милиона км је измисљен отјерајте ту багру и пустите људе нека раде.

ОДГОВОРИТЕ