Влада признала да нема систем за управљање дугом

– Влада Републике Српске нема свеобухватни систем евидентирања управљања дугом, те су се сјетили да ће им у наредном периоду требати информациони систем за те намјене, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 07.06.2021 | 18:04
Влада признала да нема систем за управљање дугом

Стратегија управљања јавним финансијама Републике Српске за период 2021-2025. година, усвојена на посљедњој сједници Владе РС, у посједу је портала ЦАПИТАЛ и из ње је видљиво да је једна од мјера и „Ефикасније управљање дугом“.

Циљ је усклађивање управљања дугом РС са стандарима ЕУ и МФИ, а оно што се у Стратегији још открива је да Министарство финансија нема успостављен свеобухватни систем евидентирања управљања дугом.

„Министарство финансија Републике Српске редовно прикупља мјесечне податке о дугу и гаранцијама у сврху вођења ажурне евиденције о дугу, гаранцијама и индиректном дугу Републике Српске, дугу и гаранцијама јединица локалне самоуправе, те дугу фондова социјалне сигурности, израђује пројекције о севисирању дуга, те врши анализу осјетљивости дуга, прати законске лимите задужења, те креира извјештаје о стању укупног дуга Републике Српске у сврху извјештавања НСРС. Међутим, Министарство финансија нема успостављен свеобухватни систем евидентирања управљања дугом“, наведено је у Стратегији.

Додаје се да је набавка и имплементација свеобухватног информационог система за управљање дугом (СзУД) планирана као средњорочна активност која треба да се заврши 2023. године.

Систем ће бити интегрисан са постојећим информационим системима Министарства финансија, те другим информационим системима ван министарства који су у вези са планирањем, евиденцијом и анализом дуга.

„Имплементација СзУД унаприједила би доступност података о портфолију, како дуга, тако и индиректног дуга Републике Српске, што би систем планирања, извјештавања и анализе дуга подигло на виши ниво. Ова активност укључује набавку и имплементацију информационог система и измјену/допуну законских и подзаконских аката“, дефинисано је.

У Влади немају ни прецизне податке колико је по којем пројекту средстава повучено.

„Због извјесног одступања планиране од извршене динамике повлачења финансијска средстава по постојећим инвестиционим пројектима, потребно је разрадити методологију прикупљања улазних података и њихову обраду по планираним задужењима за инвестиционе пројекте“, истакуто је у Стратегији.

Додаје се да је потребно унаприједити постојећи модел управљања дугом, што  подразумијева и обуку службеника задужених за управљање дугом.

Међу активностима које планирају у Министарству финансија је и реорганизација Ресора за управљање дугом због чега ће бити мијењан Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Министарству финансија.

Стратегија управљања јавним финансијама Републике Српске за период 2021-2025. година доноси низ мјера које Влада планира да спроведе, а које ће ЦАПИТАЛ посебно анализирати у идућем периоду.

(Цапитал)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

СРПСКИ СОКО

07.06.2021 16:12

БРАВО знаци опет ДВОРСКА Проинтер и син упадају ма гази рају као да су стока..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДАЦКА ЗЕМЉА 45678

07.06.2021 17:06

БОГАМИ НАБРОЈАО САМ ТАЦНО 45678 МАЈМУНАРИЈА ТЕ НАЗОВИ ВЛАДЕ. САД ЦЕ ОПЕТ ИГОР ДОДИК С ВЕЛИКИМ ЗНАЛЦИМА ИЗ ПРОИНТЕРПРЕТАТОРА СТРАНИХ WЕБ АПЛИКАЦИЈА ПРЕПИСАТИ НЕКО СМЕЦЕ ОД АПЛИКАЦИЈЕ СА ЗАПАДА, ЈЕР СТА СЕЉАЦИ И ЗНАЈУ, И ЗГРНУТИ МИЛИОНЕ НА СЕЉАЦИЈИ БАЛКАНСКОЈ. А ОДЛУЦИВАЦЕ ИДИОТИ У ВЛАДИ ОД КОЈИХ 80 ОДСТО НЕ ЗНА УОПСТЕ НИ КОМПЈУТОР УПАЛИТИ. СРПСКА ЛУДНИЦА НЕ СРПСКА РЕПУБЛИКА.

Name

Борац

07.06.2021 17:23

Хоце мали бало добро наплатити,сто вам је око кредита помагао. Ово нема нигде на свјету.

Name

ц

07.06.2021 16:31

Да се нисте ви сјетили Проинтера, распикуће једне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ

07.06.2021 16:54

Имају систем за задузење и крадју, до задње марке. Мрцине.

Name

Урош

07.06.2021 17:09

Каква стока а и народ је дефинитивно луд гласа за стоку.Тјеши ме само да краду на изборима као и све и да ипак није воља народа.Са ким год да причаш пљује по власти и онда секта поново добије изборе.Боже ти помози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уроше

07.06.2021 21:25

На изборима 2022 бирамо оне само да Додик оде и ништа више. Ни оно нови који дођу неће бити ништа бољи. Сви су против Додика само зато сто није одржао референдум о независности РС. Ни криминал, ни корупција, ни катастрофална демографија нису проблем али је проблем што је није одржан референдум о независности РС! Зато питам опозицију, хоћете ли ви, након одласка на власт, расписати референдум о независности РС!?

Name

321

07.06.2021 19:22

Најцрњи примјер апсолутизма... преко приватног министарства за иновације имаце приступ све и једном инсталираном уредјају... Да не говоримо о лозинкама и фирмwаре... пропаст...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

07.06.2021 23:17

Од 300 милиона еура са Лондонске берзе,борцима по "стоја",али само оним борцима који су тешки социјални слуцајеви. Остало иде на сеоске путеве и шаторска весеља,нормално Додик на весеља долази хеликоптером и са гајбом хладног пива.

ОДГОВОРИТЕ