Vlada priznala da nema sistem za upravljanje dugom

– Vlada Republike Srpske nema sveobuhvatni sistem evidentiranja upravljanja dugom, te su se sjetili da će im u narednom periodu trebati informacioni sistem za te namjene, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 07.06.2021 | 18:04
Vlada priznala da nema sistem za upravljanje dugom

Strategija upravljanja javnim finansijama Republike Srpske za period 2021-2025. godina, usvojena na posljednjoj sjednici Vlade RS, u posjedu je portala CAPITAL i iz nje je vidljivo da je jedna od mjera i „Efikasnije upravljanje dugom“.

Cilj je usklađivanje upravljanja dugom RS sa standarima EU i MFI, a ono što se u Strategiji još otkriva je da Ministarstvo finansija nema uspostavljen sveobuhvatni sistem evidentiranja upravljanja dugom.

„Ministarstvo finansija Republike Srpske redovno prikuplja mjesečne podatke o dugu i garancijama u svrhu vođenja ažurne evidencije o dugu, garancijama i indirektnom dugu Republike Srpske, dugu i garancijama jedinica lokalne samouprave, te dugu fondova socijalne sigurnosti, izrađuje projekcije o sevisiranju duga, te vrši analizu osjetljivosti duga, prati zakonske limite zaduženja, te kreira izvještaje o stanju ukupnog duga Republike Srpske u svrhu izvještavanja NSRS. Međutim, Ministarstvo finansija nema uspostavljen sveobuhvatni sistem evidentiranja upravljanja dugom“, navedeno je u Strategiji.

Dodaje se da je nabavka i implementacija sveobuhvatnog informacionog sistema za upravljanje dugom (SzUD) planirana kao srednjoročna aktivnost koja treba da se završi 2023. godine.

Sistem će biti integrisan sa postojećim informacionim sistemima Ministarstva finansija, te drugim informacionim sistemima van ministarstva koji su u vezi sa planiranjem, evidencijom i analizom duga.

„Implementacija SzUD unaprijedila bi dostupnost podataka o portfoliju, kako duga, tako i indirektnog duga Republike Srpske, što bi sistem planiranja, izvještavanja i analize duga podiglo na viši nivo. Ova aktivnost uključuje nabavku i implementaciju informacionog sistema i izmjenu/dopunu zakonskih i podzakonskih akata“, definisano je.

U Vladi nemaju ni precizne podatke koliko je po kojem projektu sredstava povučeno.

„Zbog izvjesnog odstupanja planirane od izvršene dinamike povlačenja finansijska sredstava po postojećim investicionim projektima, potrebno je razraditi metodologiju prikupljanja ulaznih podataka i njihovu obradu po planiranim zaduženjima za investicione projekte“, istakuto je u Strategiji.

Dodaje se da je potrebno unaprijediti postojeći model upravljanja dugom, što  podrazumijeva i obuku službenika zaduženih za upravljanje dugom.

Među aktivnostima koje planiraju u Ministarstvu finansija je i reorganizacija Resora za upravljanje dugom zbog čega će biti mijenjan Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Ministarstvu finansija.

Strategija upravljanja javnim finansijama Republike Srpske za period 2021-2025. godina donosi niz mjera koje Vlada planira da sprovede, a koje će CAPITAL posebno analizirati u idućem periodu.

(Capital)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

SRPSKI SOKO

07.06.2021 16:12

BRAVO znaci opet DVORSKA Prointer i sin upadaju ma gazi raju kao da su stoka..

ODGOVORITE
Name

LUDACKA ZEMLJA 45678

07.06.2021 17:06

BOGAMI NABROJAO SAM TACNO 45678 MAJMUNARIJA TE NAZOVI VLADE. SAD CE OPET IGOR DODIK S VELIKIM ZNALCIMA IZ PROINTERPRETATORA STRANIH WEB APLIKACIJA PREPISATI NEKO SMECE OD APLIKACIJE SA ZAPADA, JER STA SELJACI I ZNAJU, I ZGRNUTI MILIONE NA SELJACIJI BALKANSKOJ. A ODLUCIVACE IDIOTI U VLADI OD KOJIH 80 ODSTO NE ZNA UOPSTE NI KOMPJUTOR UPALITI. SRPSKA LUDNICA NE SRPSKA REPUBLIKA.

Name

Borac

07.06.2021 17:23

Hoce mali balo dobro naplatiti,sto vam je oko kredita pomagao. Ovo nema nigde na svjetu.

Name

c

07.06.2021 16:31

Da se niste vi sjetili Prointera, raspikuće jedne.

ODGOVORITE
Name

RVI

07.06.2021 16:54

Imaju sistem za zaduzenje i kradju, do zadnje marke. Mrcine.

Name

Uroš

07.06.2021 17:09

Kakva stoka a i narod je definitivno lud glasa za stoku.Tješi me samo da kradu na izborima kao i sve i da ipak nije volja naroda.Sa kim god da pričaš pljuje po vlasti i onda sekta ponovo dobije izbore.Bože ti pomozi

ODGOVORITE
Name

Uroše

07.06.2021 21:25

Na izborima 2022 biramo one samo da Dodik ode i ništa više. Ni ono novi koji dođu neće biti ništa bolji. Svi su protiv Dodika samo zato sto nije održao referendum o nezavisnosti RS. Ni kriminal, ni korupcija, ni katastrofalna demografija nisu problem ali je problem što je nije održan referendum o nezavisnosti RS! Zato pitam opoziciju, hoćete li vi, nakon odlaska na vlast, raspisati referendum o nezavisnosti RS!?

Name

321

07.06.2021 19:22

Najcrnji primjer apsolutizma... preko privatnog ministarstva za inovacije imace pristup sve i jednom instaliranom uredjaju... Da ne govorimo o lozinkama i firmware... propast...

ODGOVORITE
Name

Ipe

07.06.2021 23:17

Od 300 miliona eura sa Londonske berze,borcima po "stoja",ali samo onim borcima koji su teški socijalni slucajevi. Ostalo ide na seoske puteve i šatorska veselja,normalno Dodik na veselja dolazi helikopterom i sa gajbom hladnog piva.

ODGOVORITE