Шта Европа очекује од новог високог представника у БиХ?

Савјет за примјену мира у БиХ недавно је прихватио оставку Валентина Инцка на мјесто високог представника и за његовог насљедника именовао њемачког дипломату Кристијана Шмита,који би на дужност требао ступити 1.августа ове године. Да ли ће доћи до преузимања функције с обзиром да се Русија противи том именовању?

Босна и Херцеговина 06.06.2021 | 19:11
Шта Европа очекује од новог високог представника у БиХ?

Политички аналитичар из Сарајева Ивана Марић је увјерена да ће Кристијан Шмит од 1. августа бити високи представник међународне заједнице у БиХ. 

- Да је Русија против високог представника сигурно да Њемачка не би ни улазила у ову причу, нити би Шмит прихватао тај посао, тврди Марић.

Да ће Кристијан Шмит од 1.августа бити високи представник у БиХ сматра и директор Форума за етничке односе из Београда Душан Јањић.

- Цијела је ствар договорена. Ми стално заборављамо да Русија у овом моменту води озбиљне разговоре о Украјини са Њемачкој, Бриселом и америчким предсједником Бајденом, указује Јањић.

На питање шта Шмита очекује по преузимању функције и да ли ће се више укључити у рјешавање проблема у БиХ, ту нема дилеме политичких аналитичара. 

- Сама чињеница да је прихватио овај посао значи да је добио овлаштење да ради конретне ствари како би Босна и Херцеговина кренула напријед, сматра Ивана Марић, политички аналитичар из Сарајева.

Политички аналитичар из Бањалуке Велизар Антић оцјењује да је  пракса других високих представника до сада била јако лоша, гдје су се они стално стављали као законодавац и неко ко може или је користио бонска овлаштења.  

- То никако није добар приступ и не вјерујем да ће нови представник у БиХ насјести на ту игру јер би се онда Босна и Херцеговина вратила у јако лош период. Онда бисмо показали да нисмо самостална држава, него да смо један вид протектората – каже Антић. 

Док Душан Јањић, директор Форума за етничке односе из Београда, сматра да ће први задаци новог високог представника бити промјена Изборног закона. 

О доласку новог високог представника у БиХ недавно се разговарало и у Београду. Коментаришући тај састанак, Антић је рекао да је потпуно јасно да су Додик и владајућа гарнитура из Републике Српске покушали да увуку предсједника Србије Александра Вучића и Србију у ту своју игру око високог представника и да он буде тај који ће подржати њихов став. 

- Међутим, у Београду су доживјели један хладан туш – рекао је Антић. 

У причи око доласка новог високог представника у БиХ већина политичара заборавља да је још у фебруару 2008.године донесена одлука шта БиХ мора урадити како би ОХР био затворен.Тада је усвојен тзв.Акциони план 5+2.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

РаспадСистема

06.06.2021 19:07

Градјанска БиХ без ентитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Југа

06.06.2021 19:20

Била је градјанска Југославија па се распала...

Name

Ре Југа

06.06.2021 20:53

Тачно тако! Ако није могла Југа, БиХ може још мање. Само свако на своју страну!

Name

Ре

06.06.2021 20:59

Који високи представник, нас Баја казе да он не постоји, он је виралан, онлине сто би реко Баја

Name

Ре ре Југа

07.06.2021 06:26

Па ви сте на својој страни. Уживате ли или тонете све дубље и дубље!

Name

тосум

07.06.2021 09:24

Југославија никад није била грађанска него народа и народности, па се распала.

Name

Охр

06.06.2021 19:35

Само нек макне ултра националисте са политичке сцене и ствар ријешена, ал зато ће му требати Бонска овлаштења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кмкок

06.06.2021 21:10

А ко је господина Смита именовао на функцију? УН о томе нису јос увијек расправљале а нико други нема тај мандат... кад продје имановање у УН то је онда то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кмокок

07.06.2021 06:02

Ето цекау Бају да му одобри.

Name

Поуцени искуством

07.06.2021 07:36

Најбоље унапријед не доносити закљуцке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо

07.06.2021 12:03

Залосно је, сто је досло вријеме, да памет (интелигенција), постење, постовање, разум, устукну пред глупосцу, бахатосцу, примитивизмом, мрзњом.Зато нам и неће бити боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

07.06.2021 12:12

Кад влада РС поднесе извијестај од потписивања деyтона до предавања у руке високог ,неце наци ни један разлог или позитиву за одрзавање даљњег дијеловања.РС је битна србима само због прирпдни ресурса,сто припада свим у БиХ народима подиједнако.питање је дали срби воле РС без природни ресурса.

ОДГОВОРИТЕ