Šta Evropa očekuje od novog visokog predstavnika u BiH?

Savjet za primjenu mira u BiH nedavno je prihvatio ostavku Valentina Incka na mjesto visokog predstavnika i za njegovog nasljednika imenovao njemačkog diplomatu Kristijana Šmita,koji bi na dužnost trebao stupiti 1.avgusta ove godine. Da li će doći do preuzimanja funkcije s obzirom da se Rusija protivi tom imenovanju?

Bosna i Hercegovina 06.06.2021 | 19:11
Šta Evropa očekuje od novog visokog predstavnika u BiH?

Politički analitičar iz Sarajeva Ivana Marić je uvjerena da će Kristijan Šmit od 1. avgusta biti visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH. 

- Da je Rusija protiv visokog predstavnika sigurno da Njemačka ne bi ni ulazila u ovu priču, niti bi Šmit prihvatao taj posao, tvrdi Marić.

Da će Kristijan Šmit od 1.avgusta biti visoki predstavnik u BiH smatra i direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda Dušan Janjić.

- Cijela je stvar dogovorena. Mi stalno zaboravljamo da Rusija u ovom momentu vodi ozbiljne razgovore o Ukrajini sa Njemačkoj, Briselom i američkim predsjednikom Bajdenom, ukazuje Janjić.

Na pitanje šta Šmita očekuje po preuzimanju funkcije i da li će se više uključiti u rješavanje problema u BiH, tu nema dileme političkih analitičara. 

- Sama činjenica da je prihvatio ovaj posao znači da je dobio ovlaštenje da radi konretne stvari kako bi Bosna i Hercegovina krenula naprijed, smatra Ivana Marić, politički analitičar iz Sarajeva.

Politički analitičar iz Banjaluke Velizar Antić ocjenjuje da je  praksa drugih visokih predstavnika do sada bila jako loša, gdje su se oni stalno stavljali kao zakonodavac i neko ko može ili je koristio bonska ovlaštenja.  

- To nikako nije dobar pristup i ne vjerujem da će novi predstavnik u BiH nasjesti na tu igru jer bi se onda Bosna i Hercegovina vratila u jako loš period. Onda bismo pokazali da nismo samostalna država, nego da smo jedan vid protektorata – kaže Antić. 

Dok Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose iz Beograda, smatra da će prvi zadaci novog visokog predstavnika biti promjena Izbornog zakona. 

O dolasku novog visokog predstavnika u BiH nedavno se razgovaralo i u Beogradu. Komentarišući taj sastanak, Antić je rekao da je potpuno jasno da su Dodik i vladajuća garnitura iz Republike Srpske pokušali da uvuku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Srbiju u tu svoju igru oko visokog predstavnika i da on bude taj koji će podržati njihov stav. 

- Međutim, u Beogradu su doživjeli jedan hladan tuš – rekao je Antić. 

U priči oko dolaska novog visokog predstavnika u BiH većina političara zaboravlja da je još u februaru 2008.godine donesena odluka šta BiH mora uraditi kako bi OHR bio zatvoren.Tada je usvojen tzv.Akcioni plan 5+2.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

RaspadSistema

06.06.2021 19:07

Gradjanska BiH bez entiteta.

ODGOVORITE
Name

Juga

06.06.2021 19:20

Bila je gradjanska Jugoslavija pa se raspala...

Name

Re Juga

06.06.2021 20:53

Tačno tako! Ako nije mogla Juga, BiH može još manje. Samo svako na svoju stranu!

Name

Re

06.06.2021 20:59

Koji visoki predstavnik, nas Baja kaze da on ne postoji, on je viralan, online sto bi reko Baja

Name

Re re Juga

07.06.2021 06:26

Pa vi ste na svojoj strani. Uživate li ili tonete sve dublje i dublje!

Name

tosum

07.06.2021 09:24

Jugoslavija nikad nije bila građanska nego naroda i narodnosti, pa se raspala.

Name

Ohr

06.06.2021 19:35

Samo nek makne ultra nacionaliste sa političke scene i stvar riješena, al zato će mu trebati Bonska ovlaštenja.

ODGOVORITE
Name

kmkok

06.06.2021 21:10

A ko je gospodina Smita imenovao na funkciju? UN o tome nisu jos uvijek raspravljale a niko drugi nema taj mandat... kad prodje imanovanje u UN to je onda to...

ODGOVORITE
Name

re kmokok

07.06.2021 06:02

Eto cekau Baju da mu odobri.

Name

Pouceni iskustvom

07.06.2021 07:36

Najbolje unaprijed ne donositi zakljucke.

ODGOVORITE
Name

Vlado

07.06.2021 12:03

Zalosno je, sto je doslo vrijeme, da pamet (inteligencija), postenje, postovanje, razum, ustuknu pred gluposcu, bahatoscu, primitivizmom, mrznjom.Zato nam i neće biti bolje.

ODGOVORITE
Name

Eu

07.06.2021 12:12

Kad vlada RS podnese izvijestaj od potpisivanja deytona do predavanja u ruke visokog ,nece naci ni jedan razlog ili pozitivu za odrzavanje daljnjeg dijelovanja.RS je bitna srbima samo zbog prirpdni resursa,sto pripada svim u BiH narodima podijednako.pitanje je dali srbi vole RS bez prirodni resursa.

ODGOVORITE