Експлозија у "Слободи" због пумпе за гориво?

Магацин "Слободе" који је потпуно изгорео, налази се на око 800 метара од улаза у саму фабрику, изолован је и одвојен од погонског дела предузећа.

Србија 06.06.2021 | 10:04
Експлозија у "Слободи" због пумпе за гориво?

Тако да ниједан погон није оштећен, па се очекује да ће радници већ у понедељак моћи да се врате на посао.

Како даље наводе "Новости", недалеко од овог магацина налазе се још два, која, на срећу, највероватније због добре изолованости, није захватио пожар.

Како је Б92.нет раније писао у непосредној близини налази се и интерна бензинска пумпа фабрике. Могуће је да је пожар кренуо од пумпе за гориво која се налази у оквиру фабрике и након тога се запалио магацин који се налази у брду у Придвориц. Зато ће, незванично, један од трагова у истрази око узрока серије експлозија кренути управо одавде.

Као што је раније наведено, војна истрага, као и цивилна, тек ће моћи да започне 24 часа од последње експлозије у фабрици.

Штета, како је у петак навео председник Србије Александар Вучић, према првим прелиминарним подацима, креће се између милион и по и два милиона евра. Претпоставља се да је у магацину било муниције разног калибра ("Слобода", иначе, производи муницију калибра од 20 до 155 милиметара), као и упаљачи, који активирају убојна средства.

Деминерске екипе пречешљале су велики део терена око овог и осталих домаћинстава и имања у Придворици. Пронађено је мноштво остатака од муниције разног калибра, па и неексплодирана убојна средства, међу којима и ракете.

Завод за јавно здравље у Чачку врши редовна мерења ваздуха на евентуалне штетне материје после акцидента у "Слободи". Мерна места у граду су фиксна, налазе се на неколико километара удаљености од компаније где се десила хаварија.

Директор српске полиције Владимир Ребић изјавио је у суботу да нема нове информације у вези са пожаром у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку. Пожар се догодио у ноћи између четвртка и петка.

"Још не знамо разлог несреће у фабрици "Слобода", чека нас посао. Прве, прелиминарне резултате истраге имаћемо наредних дана, у зависности од развоја ситуације са гашењем пожара", казао је Ребић за ТВ Прва.

У "Слободи" се догодила серија експлозија, али није било повређених и свих 60 радника је на време евакуисано.

(Б92)

Коментари / 0

Оставите коментар