Eksplozija u "Slobodi" zbog pumpe za gorivo?

Magacin "Slobode" koji je potpuno izgoreo, nalazi se na oko 800 metara od ulaza u samu fabriku, izolovan je i odvojen od pogonskog dela preduzeća.

Srbija 06.06.2021 | 10:04
Eksplozija u "Slobodi" zbog pumpe za gorivo?

Tako da nijedan pogon nije oštećen, pa se očekuje da će radnici već u ponedeljak moći da se vrate na posao.

Kako dalje navode "Novosti", nedaleko od ovog magacina nalaze se još dva, koja, na sreću, najverovatnije zbog dobre izolovanosti, nije zahvatio požar.

Kako je B92.net ranije pisao u neposrednoj blizini nalazi se i interna benzinska pumpa fabrike. Moguće je da je požar krenuo od pumpe za gorivo koja se nalazi u okviru fabrike i nakon toga se zapalio magacin koji se nalazi u brdu u Pridvoric. Zato će, nezvanično, jedan od tragova u istrazi oko uzroka serije eksplozija krenuti upravo odavde.

Kao što je ranije navedeno, vojna istraga, kao i civilna, tek će moći da započne 24 časa od poslednje eksplozije u fabrici.

Šteta, kako je u petak naveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prema prvim preliminarnim podacima, kreće se između milion i po i dva miliona evra. Pretpostavlja se da je u magacinu bilo municije raznog kalibra ("Sloboda", inače, proizvodi municiju kalibra od 20 do 155 milimetara), kao i upaljači, koji aktiviraju ubojna sredstva.

Deminerske ekipe prečešljale su veliki deo terena oko ovog i ostalih domaćinstava i imanja u Pridvorici. Pronađeno je mnoštvo ostataka od municije raznog kalibra, pa i neeksplodirana ubojna sredstva, među kojima i rakete.

Zavod za javno zdravlje u Čačku vrši redovna merenja vazduha na eventualne štetne materije posle akcidenta u "Slobodi". Merna mesta u gradu su fiksna, nalaze se na nekoliko kilometara udaljenosti od kompanije gde se desila havarija.

Direktor srpske policije Vladimir Rebić izjavio je u subotu da nema nove informacije u vezi sa požarom u fabrici namenske industrije "Sloboda" u Čačku. Požar se dogodio u noći između četvrtka i petka.

"Još ne znamo razlog nesreće u fabrici "Sloboda", čeka nas posao. Prve, preliminarne rezultate istrage imaćemo narednih dana, u zavisnosti od razvoja situacije sa gašenjem požara", kazao je Rebić za TV Prva.

U "Slobodi" se dogodila serija eksplozija, ali nije bilo povređenih i svih 60 radnika je na vreme evakuisano.

(B92)

Komentari / 0

Ostavite komentar