Кривокапић сагласан са Ђукановићем у вези НАТО савеза

Премијер Здравко Кривокапић изјавио је да је Црна Гора стабилна, поуздана и посвећена чланица Алијансе

Регион 05.06.2021 | 13:47
Кривокапић сагласан са Ђукановићем у вези НАТО савеза

Кривокапић је то изјавио поводом четврте годишњице чланства Црне Горе у НАТО-у и додао да то ојачава њену позицију и олакшава њен пут ка Европској унији.

Како је саопштено из његовог кабинета, у поруци грађанкама и грађанима Црне Горе, Кривокапић је оцијенио да је уласком 5. јуна 2017. године у НАТО "испуњен један од најважнијих спољнополитичких приоритета Црне Горе, и трајно осигурано њено мјесто у евроатлантској породици држава".

Влада на чијем сам челу, као и политичке партије које чине парламентарну већину, већ су се на почетку мандата обавезале да ће наставити да јачају наш допринос НАТО-у. На овај начин смо жељели да покажемо да непоколебљиво остајемо привржени Алијанси, и нашим европским стремљењима", навео је Кривокапић.

Он је додао да интеграцију у ЕУ и чланство у НАТО-у види, што потврђује и искуство других земаља, као "један исти пут“ на ком се тежи идентичним вриједностима - демократији, људским правима, индивидуалним слободама, владавини права".

Црна Гора опредијелила се за ове вриједности јер су оне "мера бољег и квалитетнијег живота и једина водиља ка светлијој будућности за нас и нашу дјецу", истакао је црногорски премијер.

"Активно учествујемо у спровођењу политика НАТО-а, у жељи да допринесемо миру и стабилности у нашем региону, Европи, али и глобално. Желим да нагласим да Црна Гора наставља своје учешће у мисији КФОР на Косову. Нашим ангажовањем настојимо да омогућимо безбједно окружење и слободу кретања за све људе на Косову, у складу са резолуцијом Уједињених нација 1244, која дефинише мандат НАТО-а", рекао је Кривокапић.

Он је указао и да је Црна Гора великим залагањем свих успјела да ситуацију с корона вирусом ставимо под контролу и вакцинишемо добар дио становништва, и подсјетио да је у томе имала велику помоћ НАТО-а.

"Уједињени као народ Црне Горе, али и као регион. Јединствени на путу ка Европској унији, и јединствени у напорима да наша друштва и системе реформишимо, учинимо ефикаснијим, просперитетнијим и бољим", рекао је Кривокапић..

Истакао је да је Црна Гора, као чланица НАТО-а и будућа чланица Европске уније, у потпуности привржена испуњавању овог циља.

"Данашња годишњица чланства у НАТО-у подсјећа нас да реформе спроводимо због квалитетнијег живота наших грађана што треба да буде идеја водиља и у наставку нашег европског пута", закључио је црнгорски премијер.

Ђукановић сагласан

Предсједник Црне Горе Мило Ðукановић изјавио је да Црна Гора остаје поуздан савезник и партнер и наставља да делима потврђује посвећеност јединству НАТО-а.

Он је на Твитеру написао: "Четврта годишњица највећег међународног достигнућа модерне црногорске државе - чланства у НАТО".

Црногорски предсједник је навео да Црна Гора остаје поуздан савезник и партнер и наставља да дјелима потврђује посвећеност "јединству Алијансе, јачању отпорности и одбрани заједничких вриједности, продубљивању сарадње са онима који дијеле евроатлантски пут Црне Горе и очувању међународног поретка заснованог на правилима".

Црна Гора је 5. јуна 2017. године Црна Гора званично постала 29. чланица НАТО.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Од свих

05.06.2021 12:24

Руско -српских подвала,"НАЈСТАБИЛНИЈА",вала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српкиња из Србије

05.06.2021 13:22

Ако је неко путовао у Црну Гору скорије, зна да се тамо и даље продају цигарете на улици , шверц буја, дакле нема владавине права . Сто се тице демократије , народ се буни, не зеле да буду у НАТО јер их је бомбардовао и убијао, а осим тога не зеле да иду да ратују негде на Блиски исток, на тудју територију за тудј ' рачун . Претњама, уценама их терају на ратиште ко зна где ,хиљадама километара удаљености од Црне Горе. Народ се буни и због неповлацења признања независности тзв.Косова, дозивљавају Косово и Метохију својим, за њих је КиМ јузна српска покрајина . Велика је криза доле у друству и због других ствари, непотписивања Темељног Уговора са СПЦ, а данима вец се свадјају због Сребренице. Кривокапиц ради супротно од онога сто народ оцекује. И Мило Дјукановиц је радио наопако, али он је морао, њега је ''медјународна заједница '' уценила, јер је гранатирао Дубровник, допремао нафту и муницију током градјанског рата код вас био активан уцесник, и кад се Милосевиц колебао, Мило Дјукановиц је увек био спреман , па су га уценили из ''медјународне заједнице '' да мора да направи хаос у Црној Гори ( сто је и успео ) инаце би заврсио у Хагу . Само да ми је знати чиме уцењују Кривокапица ( или је он сам од себе мутикаша ) .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.06.2021 18:31

Он (Кривокапић) покушава да балансира из међју Срба и тзв. Црногораца да би спречио градјански рат на крају. Кажем покушава јер друкције и не може владати. Ставили су Албанца да им води слузбе јер све друго би било катастрофа и хапшења.

Name

Одлука је добесена

05.06.2021 21:47

Кривокапиц је један умјерен цовјек који постује прије донесене одлуке као сто је рекао на поцетку мандата. И ста је лосе ту. Цовјек од ријеци.