Krivokapić saglasan sa Đukanovićem u vezi NATO saveza

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je da je Crna Gora stabilna, pouzdana i posvećena članica Alijanse

Region 05.06.2021 | 13:47
Krivokapić saglasan sa Đukanovićem u vezi NATO saveza

Krivokapić je to izjavio povodom četvrte godišnjice članstva Crne Gore u NATO-u i dodao da to ojačava njenu poziciju i olakšava njen put ka Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, u poruci građankama i građanima Crne Gore, Krivokapić je ocijenio da je ulaskom 5. juna 2017. godine u NATO "ispunjen jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Crne Gore, i trajno osigurano njeno mjesto u evroatlantskoj porodici država".

Vlada na čijem sam čelu, kao i političke partije koje čine parlamentarnu većinu, već su se na početku mandata obavezale da će nastaviti da jačaju naš doprinos NATO-u. Na ovaj način smo željeli da pokažemo da nepokolebljivo ostajemo privrženi Alijansi, i našim evropskim stremljenjima", naveo je Krivokapić.

On je dodao da integraciju u EU i članstvo u NATO-u vidi, što potvrđuje i iskustvo drugih zemalja, kao "jedan isti put“ na kom se teži identičnim vrijednostima - demokratiji, ljudskim pravima, individualnim slobodama, vladavini prava".

Crna Gora opredijelila se za ove vrijednosti jer su one "mera boljeg i kvalitetnijeg života i jedina vodilja ka svetlijoj budućnosti za nas i našu djecu", istakao je crnogorski premijer.

"Aktivno učestvujemo u sprovođenju politika NATO-a, u želji da doprinesemo miru i stabilnosti u našem regionu, Evropi, ali i globalno. Želim da naglasim da Crna Gora nastavlja svoje učešće u misiji KFOR na Kosovu. Našim angažovanjem nastojimo da omogućimo bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu, u skladu sa rezolucijom Ujedinjenih nacija 1244, koja definiše mandat NATO-a", rekao je Krivokapić.

On je ukazao i da je Crna Gora velikim zalaganjem svih uspjela da situaciju s korona virusom stavimo pod kontrolu i vakcinišemo dobar dio stanovništva, i podsjetio da je u tome imala veliku pomoć NATO-a.

"Ujedinjeni kao narod Crne Gore, ali i kao region. Jedinstveni na putu ka Evropskoj uniji, i jedinstveni u naporima da naša društva i sisteme reformišimo, učinimo efikasnijim, prosperitetnijim i boljim", rekao je Krivokapić..

Istakao je da je Crna Gora, kao članica NATO-a i buduća članica Evropske unije, u potpunosti privržena ispunjavanju ovog cilja.

"Današnja godišnjica članstva u NATO-u podsjeća nas da reforme sprovodimo zbog kvalitetnijeg života naših građana što treba da bude ideja vodilja i u nastavku našeg evropskog puta", zaključio je crngorski premijer.

Đukanović saglasan

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik i partner i nastavlja da delima potvrđuje posvećenost jedinstvu NATO-a.

On je na Tviteru napisao: "Četvrta godišnjica najvećeg međunarodnog dostignuća moderne crnogorske države - članstva u NATO".

Crnogorski predsjednik je naveo da Crna Gora ostaje pouzdan saveznik i partner i nastavlja da djelima potvrđuje posvećenost "jedinstvu Alijanse, jačanju otpornosti i odbrani zajedničkih vrijednosti, produbljivanju saradnje sa onima koji dijele evroatlantski put Crne Gore i očuvanju međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima".

Crna Gora je 5. juna 2017. godine Crna Gora zvanično postala 29. članica NATO.

(Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Od svih

05.06.2021 12:24

Rusko -srpskih podvala,"NAJSTABILNIJA",vala!

ODGOVORITE
Name

Srpkinja iz Srbije

05.06.2021 13:22

Ako je neko putovao u Crnu Goru skorije, zna da se tamo i dalje prodaju cigarete na ulici , šverc buja, dakle nema vladavine prava . Sto se tice demokratije , narod se buni, ne zele da budu u NATO jer ih je bombardovao i ubijao, a osim toga ne zele da idu da ratuju negde na Bliski istok, na tudju teritoriju za tudj ' račun . Pretnjama, ucenama ih teraju na ratište ko zna gde ,hiljadama kilometara udaljenosti od Crne Gore. Narod se buni i zbog nepovlacenja priznanja nezavisnosti tzv.Kosova, dozivljavaju Kosovo i Metohiju svojim, za njih je KiM juzna srpska pokrajina . Velika je kriza dole u drustvu i zbog drugih stvari, nepotpisivanja Temeljnog Ugovora sa SPC, a danima vec se svadjaju zbog Srebrenice. Krivokapic radi suprotno od onoga sto narod ocekuje. I Milo Djukanovic je radio naopako, ali on je morao, njega je ''medjunarodna zajednica '' ucenila, jer je granatirao Dubrovnik, dopremao naftu i municiju tokom gradjanskog rata kod vas bio aktivan ucesnik, i kad se Milosevic kolebao, Milo Djukanovic je uvek bio spreman , pa su ga ucenili iz ''medjunarodne zajednice '' da mora da napravi haos u Crnoj Gori ( sto je i uspeo ) inace bi zavrsio u Hagu . Samo da mi je znati čime ucenjuju Krivokapica ( ili je on sam od sebe mutikaša ) .

ODGOVORITE
Name

Re

05.06.2021 18:31

On (Krivokapić) pokušava da balansira iz međju Srba i tzv. Crnogoraca da bi sprečio gradjanski rat na kraju. Kažem pokušava jer drukcije i ne može vladati. Stavili su Albanca da im vodi sluzbe jer sve drugo bi bilo katastrofa i hapšenja.

Name

Odluka je dobesena

05.06.2021 21:47

Krivokapic je jedan umjeren covjek koji postuje prije donesene odluke kao sto je rekao na pocetku mandata. I sta je lose tu. Covjek od rijeci.