У Србију поново похрлили грађани БиХ по вакцину

Након позива Александра Вучића, предсједника Србије, да грађани БиХ дођу на вакцинацију у ову земљу, бх. држављани су већ данас кренули на пут да се вакцинишу.

Србија 03.06.2021 | 19:21
У Србију поново похрлили грађани БиХ по вакцину

За имунизацију у Србији бх. грађанима потребни су само лични идентификациони документи, а вакцину могу да приме на било којем вакциналном пункту у овој земљи у којој су присутне четири врсте вакцина, фајзер, астразенека, кинеска вакцина, те руска вакцина спутњик В.

Коју вакцину ће примити грађани БиХ, зависи од мјеста гдје ће отићи на имунизацију.

Како је раније навео Вучић, бх. грађани који одлуче да се вакцинишу преко границе, добиће и сертификат о вакцинацији као и грађани Србије, те да то могу да учине у било којем граду у тој земљи.

"Грађани БиХ у Србији моћи ће да се вакцинишу где год желе, у Београду, Нишу, Крагујевцу, Лозници и било ком другом граду или пограничном месту", рекао је у сриједу Вучић након састанка са делегацијом Српске, коју су предводили Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ, и Жељка Цвијановић, предсједница РС.

Влада ФБиХ је на данашњој сједници донијела одлуку да се у затвореном простору може окупити до 50 особа, а на отвореном простору до 100 особа. Влада је донијела и одлуку да је могуће организирање већих скупова уз један од услова, а то су посједовање негативног антигенског или ПЦР теста, не старијег од 48 сати, или потврде о преболованом ковиду-19, не старије од шест мјесеци, или потврде о завршеном цијепљењу.

Такође, дозвољено је одржавање конгреса, конференција и других едукативних скупова, којима би могло присуствовати до 100 особа, а уколико скуп има више од тог броја, потребно је да учесници задовољавају један од три услова.

"Новина је и да је дозвољено одржавање професионалних спортских такмичења на отвореном уз присуство гледалаца, уз услове кориштења до 30 одсто капацитета стадиона, а не више од 500 особа по трибини. Особе на трибинама морају носити маске, а приликом уласка и изласка са стадиона обавезно је поштивање епидемиолошких мјера, за што су задужени ковид редари", саопштили су из Владе ФБиХ.

Иначе, Бугарска планира да издвоји око 150.000 вакцина против ковида-19 за земље са Балкана, а међу њима је и БиХ.

Како је рекао министар здравља Бугарске Стоичо Кацаров, већ су добили захтјеве од БиХ, Албаније, Сјеверне Македоније и самопроглашеног Косова, те се намјерава да, у највећој мјери, донирају вакцине компаније "АстраЗенеца" јер у домаћој јавности постоји мало интересовање за њу.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јел има

03.06.2021 17:33

Цоколада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

03.06.2021 18:54

Масовна вакцинација у Приједору, 200 вакцина за јуни.

Name

Кемо

03.06.2021 18:52

Док цијела ЕУ избјегава Астра Зенеца да даје својим градјанима дотле на Балкану примају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Кемо

03.06.2021 21:23

Цијела Велика Британија је вакцинисана АстраЗенеца вакцином, висе од 60% укупног становниства. То сто ЕУ ради антикампању против сасвим добре вакцине нема везе са њеном ефикасносцу, вец са тиме сто је компанија која је производи излеватила ЕУ за испоруке које су обецали. Циста политика, вакцина направљена на Оксфорду и дата стотинама милиона људи којима се ниста лосе није десило. Ал битно је да се ми у БиХ, гдје никаквих вакцина нема, ругамо другима који се боре да застите здравље својих градјана. Други смо на свијету по смртности од ковида, а наса дрзава ни те "лосе" није успјела набавити.

Name

Ре

04.06.2021 03:36

Ништа лошија од других, једино што се чека дуго друга вакцина. Примили је, Борис Џонсон и Ангела Меркел и 30 милиона Енглеза. Они су трн у оку из других разлога, јер не желе да набију цијену да би се обогатили на несрећи као друге фирме.

Name

Хахаха

04.06.2021 07:46

Какве сте будале нико од водецих политицара не прима вакцину нити це је примити. То је само у сврху депопулације народа.

Name

@Хахахах

04.06.2021 20:35

Јако је теско помирити се са цињеницом да постоје толико велики идиоти медју нама. Знаци, да постоји заиста вакцина за депопулацију дефинитвно би је требало донијети овдје на Балкан. Колико смо глупи и ретардирани, било би љубазно према цовјецанству да се сто мање размнозавамо.

Name

На јесен

04.06.2021 08:27

Опет фрка, мозда је најбоље искористити ту прилику тј. вакцину која има најдузу заститу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево

04.06.2021 18:13

Били јуче (цетвртак) у Богатицу и нема никакве вакцине, ни у Шапцу све пропаганда.

Name

Мирко

04.06.2021 08:32

Јадни људи, жао ми их је страшно шта раде невиним људима.

ОДГОВОРИТЕ