U Srbiju ponovo pohrlili građani BiH po vakcinu

Nakon poziva Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, da građani BiH dođu na vakcinaciju u ovu zemlju, bh. državljani su već danas krenuli na put da se vakcinišu.

Srbija 03.06.2021 | 19:21
U Srbiju ponovo pohrlili građani BiH po vakcinu

Za imunizaciju u Srbiji bh. građanima potrebni su samo lični identifikacioni dokumenti, a vakcinu mogu da prime na bilo kojem vakcinalnom punktu u ovoj zemlji u kojoj su prisutne četiri vrste vakcina, fajzer, astrazeneka, kineska vakcina, te ruska vakcina sputnjik V.

Koju vakcinu će primiti građani BiH, zavisi od mjesta gdje će otići na imunizaciju.

Kako je ranije naveo Vučić, bh. građani koji odluče da se vakcinišu preko granice, dobiće i sertifikat o vakcinaciji kao i građani Srbije, te da to mogu da učine u bilo kojem gradu u toj zemlji.

"Građani BiH u Srbiji moći će da se vakcinišu gde god žele, u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Loznici i bilo kom drugom gradu ili pograničnom mestu", rekao je u srijedu Vučić nakon sastanka sa delegacijom Srpske, koju su predvodili Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku da se u zatvorenom prostoru može okupiti do 50 osoba, a na otvorenom prostoru do 100 osoba. Vlada je donijela i odluku da je moguće organiziranje većih skupova uz jedan od uslova, a to su posjedovanje negativnog antigenskog ili PCR testa, ne starijeg od 48 sati, ili potvrde o prebolovanom kovidu-19, ne starije od šest mjeseci, ili potvrde o završenom cijepljenju.

Takođe, dozvoljeno je održavanje kongresa, konferencija i drugih edukativnih skupova, kojima bi moglo prisustvovati do 100 osoba, a ukoliko skup ima više od tog broja, potrebno je da učesnici zadovoljavaju jedan od tri uslova.

"Novina je i da je dozvoljeno održavanje profesionalnih sportskih takmičenja na otvorenom uz prisustvo gledalaca, uz uslove korištenja do 30 odsto kapaciteta stadiona, a ne više od 500 osoba po tribini. Osobe na tribinama moraju nositi maske, a prilikom ulaska i izlaska sa stadiona obavezno je poštivanje epidemioloških mjera, za što su zaduženi kovid redari", saopštili su iz Vlade FBiH.

Inače, Bugarska planira da izdvoji oko 150.000 vakcina protiv kovida-19 za zemlje sa Balkana, a među njima je i BiH.

Kako je rekao ministar zdravlja Bugarske Stoičo Kacarov, već su dobili zahtjeve od BiH, Albanije, Sjeverne Makedonije i samoproglašenog Kosova, te se namjerava da, u najvećoj mjeri, doniraju vakcine kompanije "AstraZeneca" jer u domaćoj javnosti postoji malo interesovanje za nju.

(Nezavisne)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Jel ima

03.06.2021 17:33

Cokolada.

ODGOVORITE
Name

Prijedor

03.06.2021 18:54

Masovna vakcinacija u Prijedoru, 200 vakcina za juni.

Name

Kemo

03.06.2021 18:52

Dok cijela EU izbjegava Astra Zeneca da daje svojim gradjanima dotle na Balkanu primaju.

ODGOVORITE
Name

@Kemo

03.06.2021 21:23

Cijela Velika Britanija je vakcinisana AstraZeneca vakcinom, vise od 60% ukupnog stanovnistva. To sto EU radi antikampanju protiv sasvim dobre vakcine nema veze sa njenom efikasnoscu, vec sa time sto je kompanija koja je proizvodi izlevatila EU za isporuke koje su obecali. Cista politika, vakcina napravljena na Oksfordu i data stotinama miliona ljudi kojima se nista lose nije desilo. Al bitno je da se mi u BiH, gdje nikakvih vakcina nema, rugamo drugima koji se bore da zastite zdravlje svojih gradjana. Drugi smo na svijetu po smrtnosti od kovida, a nasa drzava ni te "lose" nije uspjela nabaviti.

Name

Re

04.06.2021 03:36

Ništa lošija od drugih, jedino što se čeka dugo druga vakcina. Primili je, Boris Džonson i Angela Merkel i 30 miliona Engleza. Oni su trn u oku iz drugih razloga, jer ne žele da nabiju cijenu da bi se obogatili na nesreći kao druge firme.

Name

Hahaha

04.06.2021 07:46

Kakve ste budale niko od vodecih politicara ne prima vakcinu niti ce je primiti. To je samo u svrhu depopulacije naroda.

Name

@Hahahah

04.06.2021 20:35

Jako je tesko pomiriti se sa cinjenicom da postoje toliko veliki idioti medju nama. Znaci, da postoji zaista vakcina za depopulaciju definitvno bi je trebalo donijeti ovdje na Balkan. Koliko smo glupi i retardirani, bilo bi ljubazno prema covjecanstvu da se sto manje razmnozavamo.

Name

Na jesen

04.06.2021 08:27

Opet frka, mozda je najbolje iskoristiti tu priliku tj. vakcinu koja ima najduzu zastitu.

ODGOVORITE
Name

Evo

04.06.2021 18:13

Bili juče (cetvrtak) u Bogaticu i nema nikakve vakcine, ni u Šapcu sve propaganda.

Name

Mirko

04.06.2021 08:32

Jadni ljudi, žao mi ih je strašno šta rade nevinim ljudima.

ODGOVORITE